Yeni bir dijital tasarım anlayışı: Midjourney

HÜDANUR GÜNAYDIN
Abone Ol

Yapay Zeka yaşamın her alanında yavaş yavaş öne çıkmaya başlıyor. Sanat dallarını ne zaman ve nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları” yaklaşımı, sanatsal bir ürünü yapay zeka ile üretmenin kapılarını açmıştı. Şimdi ise Dall-E, Disco Diffusion, MidJourney ve Google Imagen makine rüyalarını devam ettiriyor. Gündemi oluşturan tüm bu yapay zeka uygulamaları birbirinden farklı farklı özelliklere sahip. Midjourney diğer platformlara nazaran daha estetik yönü kuvvetli ürünler üretmesiyle öne çıkıyor. Ayrıca bu viral olan platform artık erişime açık. Peki bu durum tasarımları nasıl etkileyecek?

Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Akçay Kavakoğlu, yapay zeka güdümlü tasarım temsillerinin tasarım sürecine nasıl etki edeceğini sorguluyor. Bu sorunun ışığında MidJourney aracını kullanarak oluşturduğu imajlar ise göz dolduruyor. Bu yeni teknolojiyi gelin yakından inceleyelim.

Hayal edilen ürünün yazılı ifadesini görsele çeviren yazılımlar her geçen gün artıyor. Adını en çok duyuran araçlardan birisi de Dall-E. Ücretsiz olması sebebiyle Midjourney’e benziyor ancak görsellerdeki renk geçişlerini bir tablo gibi işliyor ve diğer yazılımlar arasında kolaylıkla fark ediliyor. Midjourney aynı zamanda ona verdiğiniz anahtar kelimeleri anlayarak oluşturduğu imaja bunu uygulayabiliyor.

Dall-E için https://openai.com/dall-e-2/

Renk geçişleri, doku yüzey farklılıkları ve ışığın kullanımıyla başka bir tasarım temsili.

Midjourney, aynı zamanda yazılı ifadeyi görsele çeviren çeşitli yapay zeka araçları arasında viral oldu. Kullanıcıya Discord üzerinden belirli bir süre ücretsiz şekilde ulaşması ve çıkardığı ürünlerin göz alıcı eserler olması Midjourney’in ilgi odağı olmasına sebep oluyor.

Doğal çevre ile yapay çevreyi birleştiren bir başka tasarım temsili.

Ayrıca Midjourney’nin sıradışı bir özelliği de var ki oluşturduğu görselin varyasyonları üzerinden tekrar tekrar çizim sağlayabiliyor. Böylece istenilen görsel varyasyonları, revizeler ile daha karmaşık ve daha detaylı olabiliyor. Kullanımı basit komutlar üzerinden işliyor. Bu komutlar sayesinde yapay zeka, oluşturulmak istenen görsel için yönlendirilebiliyor. Komutlar İngilizce ve bütün olup biten “imagine”(hayal et) komutuyla başlıyor.

Bilişim dünyasına meraklılar için görsel üzerinde oynama sağlayan diğer komutlar ise şöyle : stylize(--s), quality(--q), weight (::), image weight (--iw), aspect ratio (--ar). Bu komutlar yardımıyla istediğiniz stilde, kaliteli, yüksek çözünürlüklü görseller üretmek mümkün olabiliyor.

Peyzaj, ışık, strüktür ve gölge değişimleriyle göz alıcı başka bir tasarım temsili.

Bir yapay zeka tarafından üretilen görsel, sanat eseri niteliği taşır mı? Eğer sanat eseriyse bu eser, hayal ederek yazılı şekilde bir betimleme oluşturan kullanıcının mı yoksa yapay zekanın eseri midir? Akçay Kavakoğlu, bu eserleri Yapay Zeka Güdümlü Tasarım Temsilleri olarak adlandırıyor.

Betonun kumaş formu ile kırsal peyzajı birleştiren bir başka tasarım temsili.

Mimarlık ve Tasarımda Bilgi Teknolojileri alanında çalışmalarını yürüten Akçay Kavakoğlu, “Bazı sonuçlar tatmin edici, ancak bu büyüleyici aracın tasarım sürecine entegrasyonu nasıl gerçekleşecek sorusu belirsizliğini koruyor. Tabii ki tasarımcılar yaratıcı değişimler için bir kapı açıyor, ancak birileri bu araca çok kolay bağımlı hale gelebilir ve bu da yapay zeka ve insan işbirliği hakkında yeni sorular doğurabilir." diyerek bu yeni durumu dile getiriyor.

Akçay Kavakoğlu’nun araştırma soruları ise şöyle: “Bu sembol manipülatörleri, uygulamalarımızı ve görsel düşüncemizi nasıl etkileyecek? Sonunda milyarlarca görüntü üretimi ve manipülasyonu ile ne yapacağız?”

Katlanmış kumaş kalıpla şekil verilmiş beton malzeme tektoniğinin bir başka tasarım temsili.

Akçay Kavakoğlu, bu görselleri oluşturmak için kumaş formlu beton, katlama, çok yüzlü model, kentsel ve kırsal peyzaj, hayali, gerçeküstü, mimari gibi birçok değişken barındıran kelime kombinasyonları kullanıyor.

Kent peyzajı içine yerleştirilmiş çok yüzlü yarı saydam yüzeyleri gösteren bir pavyon tasarımı temsili.

Düşünme, üretme ve yapma şeklimiz hızla değişiyor. Bu değişiminin ilerleyen günlerde açıkça pek çok dala yansıyacağı da öngörülüyor.

Proje

MidJourney aracı ile yapayzeka güdümlü tasarım temsilleri denemeleri

Mimar

Dr. Öğr. Üyesi AyşegülAkçay Kavakoğlu

Yıl2022
Görseller

Dr. Öğr. Üyesi AyşegülAkçay Kavakoğlu