Yapay göletlerden oluşan dev şehir parkı: Parque Rachel de Queiroz

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Architectus S/S, atık yığınlarının kapladığı geniş bir parseli şehre kazandırdı. Tasarım, bölge için gerekli olan drenaj altyapısını projenin merkezine koyarak 9 adet gölet oluşturdu. Yerel flora ile desteklenen Parque Rachel de Queiroz, kısa sürede halk ve doğal yaşam için çekim noktası haline geldi.

Park, hücrelerin birlikteliğini andıran asimetrik bölümlerden oluşuyor.

10 km uzunluğa ve yaklaşık 203 hektara sahip olan park, tamamlandığında Fortaleza'daki en büyük ikinci park olması planlanıyor. Oldukça büyük olan alan, 19 parçaya bölünüyor. 19 bölümün 6 tanesi tamamlanıyor ve geri kalan bölümlerin en yakın zamanda hazırlanması planlanıyor.

Yoğun kamusal bloklar arasında, insanların nefes alabileceği bir alan oluşuyor.

Aydınlatma tasarımı, sosyal alanları ve yürüyüş yollarını vurguluyor.

Yakın zamanda açılan parkın altıncı bölümü, yıllardır yerel halk için endişe kaynağı olan bozulmuş bir alanı kamusal hayata kazandırıyor. Bölgeyi öncesinde çöp yığınları kaplıyor ve illegal şekilde kanalizasyon dökülüyor. Bu durum, araziden geçen doğal su kaynağı Riacho Cachoeirinha'nın da kirlenmesine ve koku oluşturmasına sebep oluyor. Ayrıca bölgedeki yoğun yapılaşmanın sonucu olarak yağmur suyu drenaj sistemindeki aşırı yüklenme nedeniyle sıklıkla su taşkınları yaşanıyor.

Parselin proje öncesi halini gösteren görselleştirme.

Proje sonrası parselin görünümü.

Proje, çevredeki mevcut yol sistemini kullanarak lineer bir park konsepti oluşturuyor. Çevre mahallelerden parka çıkan yollar, park içinde birbirine bağlanıyor. Bu sayede şehrin batı bölgesindeki sekiz mahalle ortak bir kamusal alana kavuşuyor.Bölgedeki konutları rahatsız eden büyük bir parsel, yoğun konut dokusu içerisinde etkili bir açık alana dönüşüyor.

Park kısa sürede insanların sıklıkla uğradığı bir alana dönüşüyor.

Proje alanında, şehrin sular altında kalan koruma alanları bulunuyor. Bu nedenle Architectus S/S, gerekli olan drenaj altyapısını projenin merkezine koyuyor. Sulak alan tekniği, Riacho Cachoeirinha'nın su kalitesini iyileştirmek için kullanılıyor. Proje öncesinde yoğun hidrolojik çalışmalar ve hesaplamalar yapılıyor. Boşaltma ve fitoremediasyon yoluyla doğal bir su filtreleme işlemi gerçekleştirmek için birbirine bağlı dokuz gölet oluşturuluyor.

Peyzaj içerisinde çeşitli işlevlerle kamusal hayat destekleniyor.

Sulak alanlar doğal peyzajı canlandırıyor.

Göletler, altyapı ihtiyacını gidermeye ek olarak yerel halkın ihtiyaç duyduğu kullanımları karşılıyor. Toprak düzenlemesi ve yaklaşık 600 ağacın dikilmesi ile yerel fauna ve floranın gelişimi destekleniyor. Yeşil alan düzenlemesi ile ziyaretçiler için kentsel peyzajın ortasında yerel ekosistemin farklı türlerini deneyimleme imkanı doğuyor.

Nitelikli yeşil alanlar hayvanlar için de çekici bir konum oluşturuyor.

Architectus S/S, projede kamusal kullanıma ayrıca önem veriyor. Projenin başlangıcından bu yana, yerel nüfusu yeni mekanlara dahil etmek ve parkı teşvik etmek için çeşitli kullanımlar üzerinde duruluyor. Alanın tam olarak kullanılmasının çevresel sürdürülebilirlik için temel bir bileşen olduğu bilinciyle hareket ediliyor. Bu hedef ile alanda tekrar çöp ve lağım birikmesi engelleniyor.

Sulak alanlar arası su geçişleri üzerinde yaya köprüleri yer alıyor.

Göletler arasındaki yollar, ziyaretçileri çeşitli kültür, spor ve eğlence tesislerine yönlendiriyor. Amfitiyatro, köpek parkı, çoklu spor sahaları, oyun alanları, okuma alanı ve açık hava spor salonu kamusal hayatı destekliyor. Parkın çevresini saran çift yönlü parkur; yürüyüş, koşu ve bisiklet için güvenli bir alan sunuyor.

Tabela tasarımları, parkın genel tasarım dilini yansıtıyor.

Proje ile koku yayan akarsu bir çekim merkezine dönüşüyor.

Park geniş bir alanı kapsadığı için, alanlar arasındaki bağlantı parkın tam olarak kullanılması için önem arz ediyor. Riacho Cachoeirinha'yı geçen iki metalik yürüyüş yolu tasarlanıyor ve akarsunun alanı bölmesinin önüne geçiliyor. Çelik yapı ve beton zeminden yapılmış yürüyüş yolları, özellikle Rua Licurgo Montenegro üzerinden gelen ziyaretçiler için kolay ve temiz bir yürüyüş sağlıyor.

Yeşil alanlar günün her saati insanlar tarafından kullanılıyor.

Architectus S/S, Parque Rachel de Queiroz’daki kentsel mobilyaların sürdürülebilir ve dayanıklı olmasına dikkat ediyor. Oyun alanlarındaki oyuncaklar, köpek parkı ve çardaklar işlenmiş okaliptüs ağacından yapılıyor. Banklar, beton bir yapı üzerinde biyosentetik ahşap kaplamaları ile uzun ömürlü şekilde tasarlanıyor.

Farklı boyutlarda su geçişleri, göletler arasındaki su seviyesini dengeliyor.

Kamusal alanlar, göletler gibi asimetrik planlarda tasarlanıyor.

Park logosunu da içeren parkla ilgili grafik tasarımları Architectus S/S tarafından tasarlanıyor. Parkla ilgili grafik tasarımı, kamusal alanı farklı seviyelerde yeniden nitelendirme hedefinin bir parçasını oluşturuyor. Park logosu, sulak alanları ana tasarım öğesi olarak öne çıkarıyor. Parktaki panolar ve tabelalar park kullanıcılarını sadece yönlendirmeyi değil, aynı zamanda eğitmeyi ve bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Göletler çeşitli sayıda geçişlerle birbirine bağlanıyor.

Parque Rachel de Queiroz, açılışın ardından kısa süre içinde kamusal hayatın bir parçası haline geliyor.

203 hektar büyüklüğündeki park, bilgilendirme panosu ve tabelalarla donatılıyor.

Vaziyet planı.

Arazi kesiti.

Arazi kesiti.

Sulak alanlar arası boğaz detay gösterimi.

Sulak alanlar arası boğaz detay gösterimi.

Eskizler.

Proje

Parque Rachel de Queiroz

Mimar

Architectus S/S

Alan

90969 m²

Yıl2022
Konum

Fortaleza, Brazilya

Tasarım ekibi

Elton Timbó, MarianaFurlani, Alexandre Landim, Ricardo Sabóia, Gerson Amaral, JaquelineMartinez

Fotoğraf

Joana França