Varşova Üniversitesi’ne yeni tasarım: Dobra 55

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Kuryłowicz & Associates, Varşova Üniversitesi'nin değişen gereksinimlerini bütün olarak karşılayan Dobra 55 binasını tasarladı. Dil eğitimi için tasarlanan Modern Diller ve Uygulamalı Dilbilim Binası, üniversitenin farklı binaları arasında köprü görevi görüyor. Bölgenin mimari özelliklerinden referans alan tasarım, sürdürülebilirlik kriterlerini barındırıyor.

Bina hacmi zemin katta geri çekilerek giriş alanını oluşturuyor.

Tasarım, komşu binaların yüksekliğine saygı duyuyor.

Proje, Varşova Üniversitesi’nin dilbilim bölümlerini tek çatı altında topluyor. Genel tasarım, şehirde sıklıkla rastlanan kapalı kentsel avlu bloğu tipolojisine yüksek düzeyde şeffaflık getiriyor. Vistül Nehri kıyısındaki kampüs için yeşil bir kamusal alan tanımlanıyor. Şeffaf cephe, ana kampüsü nehir kenarındaki Powiśle Mahallesi’ne ve kütüphaneye bağlıyor. Bir dizi avlu tarafından açılan cam cephe, çevresine kamusal hareketlilik katıyor.

Geniş cam cepheler, iç mekanları gün ışığı ile dolduruyor.

Bina içerisinde farklı kurgulara sahip beş avlu tasarlanıyor.

Çatı tamamen kullanıma açık şekilde çeşitli işlevlerle destekleniyor.

Modern Diller ve Uygulamalı Dilbilim Binası, 15 yılı aşkın tasarım ve inşaat süreci kapsamında iki fazda inşa ediliyor. Yakın zamanda tamamlanan yeni uzantı, yine Kuryłowicz & Associates tarafından tasarlanan binanın ilk aşamasının neredeyse iki katı kadar alan içeriyor. 28.700 m² brüt alana sahip ikinci faz ve 13.500 m² alana sahip ilk faz tek bir yapıda vücut buluyor. 42.000 m²'lik binada 92 dil laboratuvarı, 70 idari oda, 39 araştırma ve geliştirme odası, 7 konferans salonu, 150 kişi kapasiteli multimedya odasına ek olarak kütüphane, okuma ve dinlenme alanları bulunuyor.

Bina üniversite hayatına yeni bir soluk kazandırıyor.

Girişte yer alan dev sarı amfi merdiven, ziyaretçileri karşılıyor.

Kamu kullanımına açık olan binanın köşesi bir giriş kidesi olarak tasarlanıyor. Binaya gelen ziyaretçi için ara boşluklar oluşturan tasarım, cömert bir kentsel giriş sunuyor. Katlar boyunca uzanan omurga, giriş kısmından başlıyor ve tüm yapıyı sosyal açıdan bir ağ gibi sarıyor. Bu bağlayıcı omurga, sokak seviyesinden şehrin manzarasına açılan çatı katına kadar devam ediyor.

Cam cepheler kamusal yapıda şeffaflığı vurguluyor.

Cephe, bazı noktalarda çift cidarlı olarak tasarlanıyor.

Kuryłowicz & Associates, binanın mimari formunda ve kullanılan malzemelerde homojen bir kurgu tercih ediyor. Bu tercih, özellikle binanın cepheleriyle ilgili hem kütle hem de malzeme kararlarındaki çözümlerde öne çıkıyor. Bu durum tasarımın ikinci aşamasının, ilkinin açık bir devamı olması gerçeğinden kaynaklanıyor.

Yeşil çatı kullanıcılara Varşova manzarasını sunuyor.

Cephe tasarımı sokaklara göre farklı bir karaktere bürünüyor.

Kuryłowicz & Associates, iç mekanın insanları heyecanlandırmasını ve harekete geçirmesini amaçlıyor. Bina, Powiśle sahilinin arkasındaki bölgede, ticari alanlar ve kamusal bahçeler arasında yer alıyor. İçinde bulunduğu şehir dokusu, başkentin organik bir parçasının ruhunu yaşatıyor. Bu nedenle, binanın içi tamamen komşu bağlamın bir uzantısı olarak geliştiriliyor. İç mekanlarda beklenmedik yerlerde bulunan sarı renkli alanlar, ziyaretçilerin ilgisini artırıyor.

İç mekanlardaki sarı vurgu cepheye yansıyor.

Avustralya konseptiyle tasarlanan kapalı avlunun merkezinde bumerang’dan ilham alan bir oturma alanı yer alıyor.

Son teknoloji eğitim tesislerine sahip tasarım, iklim değişikliğiyle mücadelede yenilikçi çözümler içeriyor. Bina, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji tasarrufu sağlayan sistemler ile donatılıyor. Toprak kaynaklı ısı pompası ve güneş panelleri binanın temel enerji ihtiyacını karşılıyor. Soğutucuların ve aydınlatma sisteminin enerji tasarruflu olmasına önem veriliyor ve bahçe sulamasında yağmur suyu kullanılıyor.

Sarı alanlar oturma yerleri olarak insanların karşısına çıkıyor.

Bina tüm adayı kaplıyor.

Bina içerisinde tasarlanan avlular, iç mekanların eşit miktarda gün ışığı almasını sağlıyor.

Ortak alanların ve sirkülasyon alanlarının gün ışığı almasına önem veriliyor.

Çeşitli ortak alan tasarımları ile insanlara birlikte vakit geçirecekleri alanlar sunuluyor.

Tasarım rafine çelik, beton ve cam çerçeve ile hafifliğe dayanıyor.

Aksonometrik diyagram.

Üniversite binaları arasındaki bağlantı diyagramı.

Varşova Üniversitesi’nin diğer yapılarını da gösteren vaziyet planı.

Zemin kat ve ikinci kat planları.

Çatı planı.

Kesitler ve görünüşler.

Proje

Modern Languages and AppliedLinguistics Building

Mimar

Kuryłowicz & Associates

Alan

42.000 m²

Yıl2022
Konum

Varşova, Polonya

İnşaat mühendisi

KIP

Peyzaj mimarı

Dorota Pape

Fotoğraf

Nate Cook Photography