Üretim sürecini ziyaretçisiyle paylaşan bir fabrika!

BEYZA ELİF BAYRAM
Abone Ol

Slash Architect ve Arkizon Architect tarafından tasarlanan butik peynir fabrikası, 38°30° çiftliğinin bir parçası olarak Afyonkarahisar’ın Tazlar köyünde yer alıyor. Butik peynir fabrikası, ikonik bir yapı olarak çiftliğin girişinde kendisini gösteriyor.

38°30° Çiftliği üretim, enerji ve geri dönüşüm alanında World Architecture Festival 2017 kazananı oldu.

Adını bulunduğu yerin koordinatlarından alan 38°30° butik peynir fabrikası, çiftlikten elde edilen süt ürünlerinin işlenişini ve peynir üretim sürecini ziyaretçisine görsel bir deneyimle sunuyor. Fabrika tipolojisini yeniden yorumlayan tasarım ekibi, klasik bir fabrika yapısında olması gereken tüm işlevleri, eliptik bir formda tasarlıyor.

İç avlu.

İç-dış ilişkisini sorgulayarak çağdaş bir duruş sergileyen yapı; davetkar saçağı, anıtsal formu ve avlulu tipolojisi ile üretilen peynirler için bir sergi alanına dönüşüyor. Fabrika formu sayesinde ziyaretçilerin de katılımına imkan veriyor. Ziyaretçiler, personelin yüksek konfor koşullarında çalışmasını engellemeden avludan üretim aşamalarını izleyebiliyor.

Ziyaretçi girişi.

Eliptik bir formda olmasından dolayı hem iç hem dış alan olarak algılanan iç avlu, peynir üretiminin 360° gözlemlenebileceği bir alana dönüşüyor. Yapının girişinde bulunan satış birimi ziyaretçilere davetkar bir tavır sergilemenin yanı sıra avlusuyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

Plan şeması.

Tüm girişlerini bir saçak altında toplayan yapının giriş yüksekliği 5,5 metreden başlıyor. Paketleme ve soğuk depo alanlarının yüksekliği 3,5 metrede sonlanıyor. Yapının formu boyunca üretim bandı sıralı bir şekilde yerleştiriliyor.

Üretim kısmı.

Kamunun kullandığı alanlardan özel kullanım alanlarına doğru ilerledikçe yapının iç cephesinin geçirgenliği de azalıyor. Personelin kullandığı teknik mahallerin bulunduğu koridorun mahremiyeti, iç cephede güneş kırıcı korten latalarla sağlanıyor.

Eliptik formun cepheden okunması.

Afyonkarahisar yöresinden çıkan doğal taşlar, mermer ocaklarında kesilip şekillendirilerek yapının dış çeperinde kullanılıyor. Yapının endüstriyel kimliğini vurgulamak için korten malzeme de cephedeki yerini alıyor. Brüt beton, doğal taş ve şeffaf cam, korten malzemeyle bir araya getirilerek malzemeler arası ilişki zenginleştiriliyor.

Cephede kullanılan doğal taş ve korten.

Mahallerin işlevine göre tavan yükseklikleri farklılık gösteriyor.

Mahal işlevlerinin tasarıma yansıması.

Plan.

Kesit.

Görünüş.

Proje videosu:

Proje

38°30° Çiftliği

Yer

Tazlar Köyü, Afyonkarahisar

Program

Peynir fabrikası

İşveren

Ahmet Kocabıyık

Proje ofisleri

Arkizon Architects, Slash Architects

Toplam inşaat alanı

800 m²

Üreticiler

Kasso, Çuhadaroğlu Alüminyum

Yıl

2016