Teknoloji üssü: Digi-Tech Factory

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Coffey Architects, City College Norwich için teknoloji, mühendislik ve tasarım eğitimlerinin gerçekleştirilebileceği bir yapı tasarladı. Cephedeki beyaz mesh panellerle ön plana çıkan tasarımda endüstriyel yapılardan ilham alındı. Tasarımın temel ilkeleri olan ışık ve sosyal alanlar, sürecin merkezinde yer aldı.

Hava karardığında iç mekan aydınlatması cephedeki mesh kaplamaya yansıyor.

Digi-Tech Factory, City College Norwich’in dijital eğitim üssü olarak tasarlanıyor. 2.877 m²’lik Digi-Tech Factory’de kolejin teknoloji, mühendislik ve tasarım dersleri için robotik laboratuvarlar, dijital stüdyolar, sınıflar ve destek alanları bulunuyor.

Arazideki kot farklılığı nedeniyle yapının zemin katı kısmen toprağa gömülüyor.

Mesh cephe, yapının ana hacmini saklıyor.

Coffey Architects, dijital teknolojileri çağdaş bir endüstri olarak değerlendiriyor ve yapının tasarımında fabrikalardan ve endüstriyel yapılardan ilham alıyor. Bu doğrultuda cephede çelik, kompozit panel ve alüminyum gibi hazır temel malzemeler kullanılıyor. Testere dişli çatı formu, doğrudan klasik endüstri yapılarını yansıtıyor.

Sokak kotunda oluşturulan kamusal boşluk ile yapı çevresinde hareketlilik sağlanıyor.

Geniş giriş kanopisi ve üstü kapalı plaza, yapı için davetkar bir karşılama yapıyor.

Beyaz alüminyum mesh, bina formunu sarmasının yanında iç ve dış mekanlar arasında da ışık oyunlarıyla bir ilişki kuruyor. Işık, alüminyum paneller ile yönlendirilerek doku değişimi ve çevresel kontrol sağlıyor. Paneller, hem doğal hem de yapay ışık ile farklı görünümler sunuyor. Gündüz, güneş ışığı panellerden sızarak içeriye doğru yayılıyor. Hava karardığında ise iç mekanlardaki yapay ışık cepheye yansıyarak yapının kampüsle olan ilişkisini pekiştiriyor.

Testere dişli çatı, endüstriyel yapılara atıfta bulunurken iç mekanların bol miktarda gün ışığı almasını sağlıyor.

Geniş iç koridorlar ve binayı çevreleyen kapalı alanlar, öğrencilerin sosyalleşmesini teşvik edecek şekilde tasarlanıyor.

Binanın merkezinde yer alan giriş ve resepsiyon alanları, güneydoğuya bakıyor ve kapalı dış plazaya doğrudan erişim sağlıyor. Çatıdaki ışıklık, galeri boşlukları sayesinde atriyum ve lobiyi gün ışığı ile dolduruyor. Üst katlardaki koridorların her iki kenarında yer alan ışık kuyuları, katlar arasında çift yükseklikli mekanlar oluşturmanın yanında aydınlık ve ferah bir atmosferi de destekliyor. Ayrıca katlar arası boşluklar mekanlar arasında görsel bağlantılar oluşturarak ortak çalışmayı işaret ediyor. Planın merkezi aksı boyunca uzanan dikdörtgen koridorun her iki tarafına çeşitli eğitim birimleri yerleştiriliyor.

Yapı içerisinde görsel bütünlük sağlanması adına transparan ayırıcılar kullanılıyor.

Sarı kapılar odaları işaret ediyor.

İç mekanlarda tavandan tabana uzanan pencereler, koridordan geçerken laboratuvar alanlarını gösteriyor ve gözlemsel öğrenimi teşvik ediyor. Benzer yaklaşım zemin kattaki laboratuvarlar ile bahçe arasında da kuruluyor. Tasarım, kreatif bir atmosfer sunarak klasik okul algısından uzaklaşıyor. Bu yaklaşım öğrencileri gelecekteki meslek hayatlarına hazırlamayı amaçlıyor.

Yoğun beyaz dokusu.

Açık renkli cephelere sahip Digi-Tech Factory, BDP tarafından tasarlanan koyu renkli komşusu Creative Arts Building’e kontrast oluşturarak onu tamamlıyor.

İç mekanların tasarımında dijital endüstri binası yaklaşımı sürdürülüyor. Strüktür açıkta bırakılarak öğrencilerin, personelin ve ziyaretçilerin binanın mekaniğinin nasıl çalıştığını öğrenmelerine olanak tanınıyor. Bu, hesaplama disiplinlerinde ve kodlamada temel bir düşünce çizgisi olan 'parçadan bütüne' ilişkinin mimari ifadesi ortaya konuyor.

Digi-Tech Factory, profesyonel bir ortam gibi hissettiren bir öğretim alanı içeriyor.

Yapının beyaz yoğunluklu temiz görünümü doğaya yumuşak bir geçiş sağlıyor.

Açıkta bırakılan yapı elemanları, yapı içi hizmetler için esneklik sağlıyor ve gelecekteki olası değişikliklerin gerçekleştirilmesini kolaylaştırıyor. İç mekanın büyük bölümü beyaza boyanıyor, parlak sarı renkli kapılar ve diğer bazı öğeler ise tezatlık oluşturuyor.

Geniş merkezi atriyum, çok yönlü çalışma ve sosyalleşme alanlarıyla bir sirkülasyon koridorundan daha fazlasını sunuyor.

Kat planları şekillendirilirken sosyal etkileşim önemli bir rol oynuyor ve bina içinde sosyalleşmek için çeşitli mekanlar oluşturuluyor. Atriyum, binadaki birincil sosyal alan olarak hizmet ediyor. Geniş koridorlar, dersler ve eğitimler arasında sosyalleşmek için ideal alanlar sunuyor. Yapı çevresindeki peyzaj, açık alan etkileşimini artırmak için geliştiriliyor.

Yapının katmanlarının aksonometrik gösterimi.

Zemin kat ve çevre planı.

Yalnızca yapının kendisi değil çevre düzenlemesi de özenle tasarlanıyor. Mevcut bisiklet ve yaya yolları geliştiriliyor ve trafik akışını iyileştirmek adına park alanları oluşturuluyor. Çeşitlendirilmiş peyzaj, kullanıcıların yol bulmasını kolaylaştırıyor.

Zemin kat planı.

Birinci kat planı.

Digi-Tech Factory, City College Norwich bünyesinden yaklaşık olarak 500 öğrencinin ve 100 stajyerin eğitim ve araştırmasını destekliyor. Öğrencilere sağlanan eğitim ve deneyim fırsatları ile kampüs içerisinde yeni iş imkanları oluşturuluyor ve Birleşik Krallık’ta halihazırda gelişen dijital teknoloji sektörüne katkıda bulunuluyor.

İkinci kat planı.

Üçüncü kat planı.

Çatı planı.

Kesit.

Kesit.

Kesit.

Proje

Digi-Tech Factory

Mimar

Coffey Architects

Yıl2021
Konum

Norwich, Norfolk, Birleşik Krallık

İşveren

City College Norwich

Fotoğraf

Coffey Architects