Tarihi Kolezyum’a yüksek teknolojili bir zemin yapılıyor

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Roma’daki Kolezyum’a yeni arena zemini için yapılan ihale sonuçlandı. Milan Ingegneria’nın gerçekleştireceği yüksek teknolojili proje, açılır kapanır sistemiyle hem Kolezyum’a özgün atmosferini tekrar kazandıracak hem de yer altında kalan yapıların görünmesini sağlayacak. Projenin 2023’te tamamlanması planlanıyor.

Kolezyum’un 26 Nisan 2021 tarihli mevcut görünümü, (AP Fotoğrafı).

Geliştirilen proje, Kolezyum’un orijinal görüntüsünü geri kazandırmayı ve yapının arkeolojik yapısını korumayı hedefliyor. İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini, yeni zemin sayesinde ziyaretçilerin Kolezyum’un ihtişamını bir gladyatör gibi merkezden yaşayabileceğini belirtiyor. Bir zamanlar on binlerce insanın gösterileri izlediği anıtın, sahip olduğu özgün bütünselliğe kavuşması amaçlanıyor.

Zemini oluşturan paneller dönerek raylı sistem aracılığıyla toplanıyor.

2014’te, İtalya Kültür Bakanlığı çeşitli etkinliklerin yapılabilmesi için Kolezyum arenasına toplanabilen bir zemin yaptırmayı planlamış. 2015’te Kolezyum’a yeni zemin yapılma fikri, devlet tarafından desteklenen ve İtalya’nın kültürel mirasını iyileştirmeyi hedefleyen Büyük Kültürel Projeler için Stratejik Plan'a dahil edilmişti. Ardından 2015’ten günümüze kadar zemin için çeşitli araştırmalar ve anketler yapılmıştı. 2020'nin sonunda ise arena zemini için bir tasarım yarışması açıldı.

Sadece belirli kısımlar toplanabiliyor.

Devlete bağlı Invitalia şirketi tarafından proje için 1 Şubat 2021 teslim tarihli bir ihale açıldı. İhale sonucunda, yapı mühendisliği ve mimarlık firması olan Milan Ingegneria’ın, zemini inşa etmek için sunduğu 18,5 milyon €'luk teklif seçildi. Projenin 2023 yılında tamamlanması bekleniyor.

Labics'in mimari vizyonu, mimar Fabio Fumagalli'nin anıtsal miras hakkındaki uzmanlığı ve Consilium ile Croma firmalarının mühendislik katkısı; Milan Ingegneria ofisini proje sürecinde destekliyor.

Elips şeklindeki arena 3.357 metrekarelik bir alana sahip olup 86×54 metre boyutlarında.

Parco Archeologico del Colosseo (Colosseum Arkeoloji Parkı) mimarları, yapı mühendisleri, arkeologları ve restoratörleri tarafından hazırlanan yönetmelik, projenin ana hatlarını oluşturuyor. Kolezyum için geliştirilen yeni zeminin; hafif, toplanabilir ve sürdürülebilir olması zorunlu tutuluyor. Kazanan proje, yönetmelik çerçevesinde tanımlanan ana özelliklere göre şekilleniyor.

Platformun planlanan toplanmış hali.

Milan Ingegneria ofisi, projeyi uygun malzemeler ve hassas analizler sonucu yenilikçi inşaat teknikleriyle uygulamayı öngörüyor. Kolezyum’un orijinal görüntüsünü tekrardan oluşturacak projenin, arenaya kuvvetli bir işlevsellik kazandıracağı varsayılıyor. Proje, tamamlandıktan sonra arenaya erişimi artırmayı, mevcut haline kıyasla güvenli ortam sağlamayı, etkinlikler için kamusal bir alan oluşturmayı ve başta yer altında kalan kısımlar olmak üzere yapının tarihi özelliklerini korumayı vaat ediyor.

Panel sistemi.

Yeni zeminin, arenanın sahip olduğu özgün zemin seviyesinde ve orijinal plan geometrisinde inşa edilmesi planlanıyor. Platform strüktürünün mevcut yapıya zarar vermemesi dikkat edilen bir diğer nokta. Zemin, ilerleyen yıllarda eğer istenirse tamamen sökülebilecek ve Kolezyum’un platform öncesi haline döndürülebilecek şekilde tasarlanıyor.

Zemin döşemesi karbon fiber iskeletli, hareketli panellerden oluşuyor. Karbon fiber iskeletin kaplanması için malzeme olarak Accoya ahşabı tercih ediliyor. Seçilen uzun ömürlü ahşap, yüksek teknolojili işlemlerden geçirilerek gücü ve dayanıklılığı artırılıyor.

Zeminin büyük bir kısmının; döndürme ve öteleme kabiliyetine sahip teknik bir altyapı ile inşa edilmesi planlanıyor. Bu sayede yüzlerce ahşap parçadan oluşan zemin istenildiğinde toplanabilecek. Bunun yanı sıra yer altında kalan yapıların güneş ışığı almasına ve ziyaretçiler tarafından görülmesine de izin verilecek. 24 havalandırma ünitesinin, yer altında kalan bölümün sıcaklığını ve nemini kontrol etmesi amaçlanıyor. Havalandırma sisteminin, 30 dakika içerisinde yer altındaki tüm havanın sirkülasyonunu tamamlaması öngörülüyor.

Havalandırma ağı.

Yapılacak zemin döşemesinin yer altındaki yapıları hava koşullarından koruması başlıca hedefler arasında bulunuyor. Yağmur sularının büyük oranda yer altına ulaşmasını engelleyecek sistem, Kolezyum’daki tuvaletlerde kullanılmak üzere yağmur suyunu toplayabilecek. Böylece geri dönüşüm sayesinde su tasarrufu da sağlanmış olacak.

Yağmur suyu toplama sistemi.

Kolezyum diğer adıyla Flavianus Amfitiyatrosu’nun inşaatı MS 72’de komutan Vespasianus tarafından başlatılmış ve MS 80’de İmparator Titus tarafından tamamlanmış. 2000 yıllık tarihi boyunca başta gösteriler için kullanılan yapı, orta çağdan itibaren çeşitli işlevler için kullanılmıştı.

Zeminin inşa edileceği seviyeyi gösteren kesit.

Kum kaplı ahşaptan oluşan özgün zemin, arkeolojik çalışmalar için 1800’lerde kısmen, 1930’ta ise Benito Mussolini tarafından tamamen kaldırılıyor. Zeminin altında hayvanların ve gladyatörlerin bekletildiği odalardan ve tünellerden oluşan bir ağ bulunuyor. Yer altındaki kısım 2010 yılında halka açılıyor. Ziyaretçiler sabit bir terastan ve Kolezyum'un çeşitli seviyelerinden mekanı görebiliyor.

Kolezyum salgın öncesinde tek seferde 3000 kişi tarafından ziyaret edilebiliyor. Kolezyum’u 2019'da, 7,6 milyondan fazla kişi ziyaret ediyor. Bu sayı Kolezyum’a İtalya’nın en çok ziyaret edilen yeri olma ünvanını kazandırıyor.

Kolezyum'un içi, 1870’ler.

Projenin hedeflenen görünümü ve zeminin çalışma şekli için:

Yetkililerin yaptığı İtalyanca açıklamalar ve projenin teknik altyapısı için:

Proje

Kolezyum’un Yeni Zemini

Proje ekibi

Milan Ingegneria, Labics, Mimar Fabio Fumagalli

İşveren

İtalya Kültür Bakanlığı, Kolezyum Arkeoloji Parkı

Tarih

2021 - devam ediyor

Görseller

İtalya Kültür Bakanlığı