Sürdürülebilir yaşam alanı: Polydrop P17A

VUSLAT SOYTÜRK
Abone Ol

Kyung-Hyun Lew’in tasarladığı kompakt trey Polydrop, istenilen her yere götürülebilen özgün bir yaşam alanı sağlıyor. Güneş panelleri sayesinde günlerce şebekeden uzakta kalabilen treyler oldukça hafif ve konforlu. Sıra dışı tasarımı ile dikkat çeken treylerler yaşamın sınırlarını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Arka ve yan girişlerde martı kanatlar yer alıyor.

Kyung-Hyun Lew, eğitim hayatını tamamlamasının ardından kendisi için seyahat edebilen bir yaşam alanı tasarlamaya karar veriyor. El yapımı ürettiği ilk prototip, oldukça hafif oluyor (310 kg) ve Kyung-Hyun’ın eşinin küçük arabası ile çekilebiliyor. Prototipe gelen olumlu yorumların ardından Kyung-Hyun, treyler üzerindeki çalışmalarını ilerleterek sürdürüyor.

Polydrop elektrikli araçlar baz alınarak tasarlanıyor.

Kyung-Hyun Lew’in Polydrop ismini verdiği markası 2020 yılında P17 modeliyle satışlara başlıyor ve bir yıl sonra ikinci model olan P17A piyasaya sürülüyor. P17 ile aynı ölçülere sahip P17A, daha fazla konfor elemanına ve teknolojik özelliklere sahip.

P17A’da ilk modelden farklı olarak arka giriş bulunuyor. İlk model olan P17’nin arka kısmında ise depo alanı yer alıyor.

P17A’nın bütün sistemleri tamamen güneş enerjisi kullanılarak çalıştırılıyor ve bu onu şimdiye kadar tasarlanmış en gelişmiş mobil alan yapıyor. Kendi sistemlerine sağladığı sürdürülebilir enerjinin yanında Polydrop‘un modellerinde sürtünme katsayısına dikkat edilerek çeken araca olabildiğince az yük veriliyor.

Açık renklerdeki iç mekan kaplaması ve 3 yandan verilen girişler, iç hacmi genişletiyor.

Sürtünmeyi minimuma indirmeyi hedefleyen P17A’nın hafif alüminyum gövdesi ve aerodinamik tasarımı, çekicilerin fazla menzil kaybetmesini önlüyor. Kyung-Hyun Lew’in Tesla Model 3 ile yaptığı testlerde otomobil, treyleri tek bir şarjla 245 mil boyunca çekebiliyor. Bu toplam menzilde %20’lik bir kayba karşılık gelirken Tesla sürücüleri, diğer römorkları çekerken menzilin %50'sini kaybettiklerini bildiriyor.

Tamamen güneş panelleriyle sağlanan enerji sayesinde bir yere bağlanmaya gereksinim kalmıyor.

Alüminyum şasi, korozyona karşı dayanıklı olmasının yanında oldukça sağlam ve hafif olma özelliğine de sahip. Alüminyum şasi beraberindeki bağımsız süspansiyon yumuşak ve sessiz bir sürüş deneyimi sağlıyor.

Kyung-Hyun Lew, bir kamp karavanı değil taşınabilir bir yaşam alanı tasarladığını belirtiyor.

Robotların şekil verdiği 20 cm kalınlığındaki yekpare sert yalıtım sayesinde, enerji verimliliği geleneksel treylere göre 15 kat daha fazla koruma sağlıyor. 12kWh piller ve 520W güneş panellerine sahip P17A, altı geceden fazla iklim kontrollü kamp için yeterli enerji depoluyor. Klima, havalandırma ve ısıtıcının tamamı güneş enerjisiyle elde edilen elektrikle çalışıyor.

Saklama alanları.

Treylerin iç yüzünün bir yanında küçük mutfak alanı ile birlikte depolama alanları bulunuyor. Diğer yüz için kullanıcının tercihine göre üç farklı seçenek sunuluyor: dolap, evcil hayvan yatağı ile birlikte küçük saklama bölmesi ve tuvalet. Polydrop, kullanıcıya Bluetooth ses sistemi, pil ve güneş paneli yükseltmeleri, buzdolabı gibi opsiyonel özellikler de sunuyor.

Kyung-Hyun Lew ve eşi yüksek lisans çalışmaları için Polydrop’u bir çalışma alanı olarak kullanıyor.

1,5 metre genişliğindeki iç mekân; LED aydınlatmalar, kompakt depolama alanları, raflar, kontrol paneli ve çok sayıda priz ile donatılıyor. P17A’nın açık mutfak tasarımı iç mekândan mutfağa erişime olanak tanıyor ve daha geniş bir iç mekân görüntüsü oluşturuyor. Açık ve minimal bir renk paleti, uyku alanlarına sakin bir atmosfer sağlıyor.

Depolama alanları çeşitli raflar, gözler ve askı alanları içeriyor.

Proje videosu için:

Proje

Polydrop P17A

Tasarım

Kyung-Hyun Lew, Jieun Cha

Yıl

2021