Sürdürülebilir okul tasarımı: Reggio School

DİLARA YILDIZ
Abone Ol

Office for Political Innovation mimarlık ofisi, İtalya’da Reggio School adı verilen sürdürülebilir bir okul tasarladı. Projeye ait olarak geliştirilen mimari fikirler, kendi içerisindeki özgün dinamikleri ve plan kurgusu ile öğrencilere ayrıcalık tanıyarak diğer okul yapılarından ayrılıyor.

Reggio School, 5 bin metrekarelik bir alana yayılıyor.

Daha çok tasarım girdisi daha az malzeme, Innovation mimarlık ofisinin mottosu olarak gösteriliyor.

Office for Political Innovation, mimari ortamların, çocuklarda keşfetme ve sorgulama arzusu uyandırdığını savunuyor. Bundan dolayı ofis, Reggio School’u tasarlarken bu fikri temel olarak alıyor. İtalya’nın Reggio Nell kentinde yer alan ofis, ebeveynlerin geliştirdiği pedagojik fikirleri izliyor.

Böcek, kelebek, kuş ve yarasa topluluklarını barındırmak ve beslemek amacıyla yapılan küçük bahçeler okul bahçesine konumlandırılıyor.

Okul.

Ofis, araştırmalarında bulduğu kolektif deneyler sonucunda öğrencilerin kendi eğitimlerini yönetmelerinin mümkün olduğu kanısına varıyor. Bu proje de, çocukların öngörülemeyen zorluklar ile başa çıkma kapasitesini güçlendirmek amacı ile geliştiriliyor.

Reggio School, kozmopolit bir agora olarak tasarlanıyor.

Okulun mimarisi homojenleştirme standartından kaçınarak ortamı katmanlı bir şekilde tasarlıyor. Deneyimsel olarak her farklı katmanın tecrübesini çocuklara yaşatmayı amaçlıyor. Böylelikle keşfetmeye yatkın çocukların mimari yollar ile hayatı tecrübe etmesi sağlanıyor.

En küçük yaş profili için tasarlanan sınıflar.

İç mekanda seçilen renkler, okulun dinamiğine farklı bir ambiyans katıyor.

Arazi ile doğrudan bağlantılı olan giriş kat, okulun yeni üyelerine ayrılıyor. Bu katla üst katlar arasında bir sera yapısı bulunuyor. Bu sera, kapalı bir bahçeyi andırıyor. Geri kazanılmış toprak ve su depolarıyla tasarlanan mekan, okula farklı bir bakış açısı getiriyor.

Beton olarak bırakılan cepheler okulun iskeletini gözler önüne seriyor.

Komşu kırsaldan gelen holm meşe ağaçları çevreyi süslüyor.

Okulun ikinci katı, ana sosyal bir meydan olarak tasarlanıyor. Bu katta tercih edilen mimari üslup, öğretmenlerin ve öğrencilerin birbirleri ile olan iletişimini artırmayı, çevre manzaradan maksimum düzeyde yararlanmalarını amaçlıyor. Öğrencilerin ve öğretmenlerin parçası oldukları bu kat, eklenen sera ile ekosistemi hissedip uyum sağlayabilecekleri bir alan sunuyor.

Oval pencereler.

Okul içerisindeki sera, öğrencilere farklı bir öğrenim deneyimi sunuyor.

Reggio School diagram.

Binanın mekanik sistemi, öğrencilerin akışına göre tasarlanıyor. Mekanik sistemler yani borular, kanallar, teller ve ızgaralar; görsel-malzeme dengesi oluşturarak ekosistemin bir parçası haline gelen mimari tasarım elemanı olarak kabul ediliyor. Böylelikle su, enerji ve hava değişimlerini öğrenciler şeffaf olarak gözlemleyebiliyor.

Öğrenciler binanın her bir noktasını açık bir şekilde görebiliyor ve ulaşım sağlayabiliyor.

Reggio School üçüncü kat planı.

Çevresel karbon ayak izini azaltmaya çalışarak düşük bütçeli bir strateji geliştiriliyor. Geliştirilen tasarım ilkelerinden biri olarak arazi işgalini azaltmak için dikey tasarıma odaklanılıyor. Yatay olarak genişleyen mimari yerine dikey kompakt bir bina tercih ediliyor. Bu tasarım kararı, binanın kapladığı alanı en aza indirerek temel ihtiyacı optimize ediyor.

Reggio School birinci kat planı.

Reggio School zemin kat planı.

İkinci olarak binanın cepheleri, çatıları ve iç bölmeleri için kullanılan toplam malzeme miktarını azaltmaya yönelik bir strateji geliştiriliyor. Bu yüzden asma tavan, yükseltilmiş teknik zemin, duvar kaplaması ve havalandırma cephe kullanılmıyor. %48 oranında bir azaltma ile bina, daha çevre dostu bir hale getiriliyor.

Reggio School kesiti.

Üçüncü bir strateji olarak yaşam izolasyonu içeren bir yalıtım sistemi sunuluyor. Mantar ısı izolasyon sistemi tasarıma uyarlanıyor. Bina kabuğunun %80’i mantar ile kaplanıyor. Cepheden itibaren dışarıdan 14,2 cm’lik, yoğun miktarda bir mantar kaplama uygulanıyor. Mimarlık ofisinin geliştirdiği bu çözüm, bu proje için özel olarak tasarlanıyor.

Reggio School için tasarım fikrini anlatan kolaj.

Özel geliştirilmiş mantar yalıtım sayesinde okulun içinin ısıtılması sırasında tüketilen enerji %50 olarak azaltılıyor.Mantar kabuğun çıkıntısının düzensiz yüzeyi organik malzemelerin birikmesine izin veriyor. Böylece bina kabuğu, çok sayıda mikrobiyolojik mantar ve bitki için bir yaşam alanı haline geliyor.

Reggio School kolaj.

İnşaat mühendisi Lago González Quelle liderliğindeki ekip, binanın yapısını şekillendirmede, analiz etmede, boyutlandırmada oldukça çaba sarf ediyorlar. Sonuç olarak enerji tasarrufuna sahip bir tasarım ortaya koyuyorlar.

Proje

Reggio School

Mimarlar

Andrés Jaque / Politik İnovasyon Ofisi

Alan

59158 ft²

Yıl2022
Yer

İspanya, Madrid

Fotoğraflar

José Hevia

Yapısal mühendislik

Qube Ingeniería de Estructuras

Servis mühendisliği

JG Ingenieros