Su ve hava müzikali: Sea Organs
Akustik ile mimarinin ortak çalışması olan Sea Organs, 2005 yılında alanında uzman yerel taş oymacıları ve Mimar Nikola Basic tarafından tasarlandı. Pek çok turist bu senfoniyi dinlemeye ve yakınındaki adaların manzarası eşliğinde unutulmaz gün batımlarının tadını çıkarmaya bu kıyıya geliyor. Mimar, dünyanın en güzel gün batımının Zadar sahilindeki bu noktasından görülebileceğini söyleyen Ünlü yönetmen Alfred Hitchcock’tan ilham alarak bu projeyi kurguluyor.
Sea Organs, Hırvatistan’ın Zadar kıyılarında yer alıyor. Proje, dalgaların kıyıya vurmasıyla çalınan, dünyanın müzikal borulu ilk orgu olarak biliniyor. Kıyıya döşenmiş beyaz taşların altına, seslerin yüzeye iletilmesini sağlayan 35 adet tüp yerleştiriliyor. Deniz dalgalarının hareketi havayı içeri itiyor. Dalganın boyutuna ve hızına bağlı olarak birbirinden farklı melodiler peş peşe duyulmaya başlıyor. Böylece kullanıcılar manzarayı izlerken dalgalardan rastgele çıkan armonik sesleri dinleyebiliyorlar.
Zadar, 2. Dünya Savaşı sırasında tarihi mirasının büyük bir kısmını kaybediyor. Savaş sonrası kenti yeniden yaşanabilir hale getirmek için hızlı bir şekilde inşa çalışmaları başlıyor. Böylece sahil şeridinin büyük bir bölümü tekdüze beton duvarlarla kaplanıyor. Kullanıcı yoğunluğu çok olan Zadar kıyıları, beton duvarların estetikten yoksun olması nedeniyle bir dönüşüme gidiyor. Nicola Basic tarafından tasarlanan Sea Organs projesi sayesinde, insanlar ile deniz arasındaki kopukluk gideriliyor ve Zadar halkının bir kez daha denizle etkileşime geçmesi sağlanıyor.
Deniz suyu ve rüzgar hareketlerinin sese dönüştüğü borular, yoldan geçenlerin müziği duyacağı şekilde yerleştiriliyor. Deniz dalgaları, enerjileri, gelgitler ve rüzgarlar gibi dış etkenler öngörülemez olduğundan, sayısız müzik varyasyonunun hiç bitmeyen bir konseri halka sunuluyor.
Zemin seviyesinde tasarlanan enstalasyon ise bayram günlerinde, Zadar azizlerinin isimlerini taşıyan metal bir halka ile çevriliyor. 22 metre çapındaki dairesel alan, bir çeşit takvim görevi de görüyor. Enstalasyon, fotovoltaik bir sistem sayesinde çalışıyor. Cam zeminde gün boyunca depolanan enerjiyle, akşamları animasyonlu ışık gösterileri oluşturuluyor.
Proje hem yenilenebilir enerjinin görsel bir örneği hem de bölgenin tarihine övgü niteliğinde bir çalışma sunuyor.
Proje | Sea Organs |
Tasarımcı | Nikola Bašič |
Yer | Zadar / Hırvatistan |
Hidrolik sistem | Prof. Dr. Vladimir Andročec |
Yıl | 2005-2008 |
Proje videolarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz: