Su arıtma tesisine mimari dokunuş: SHENZHEN LOTUS

SEDA NUR AYDIN
Abone Ol

Shenzhen Lotus Su Kültürü Üssü, güneydoğu Çin'de peyzaj tasarımı ve mühendisliği birleştiriyor. Bölgenin su sorunları ile mücadele edecek bir çalışma planının önemli adımlarından biri olarak da Honghu Park Su Arıtma Tesisi inşa ediliyor.

Kuzeyde alana uyum sağlamak ve yükseklik farkını yumuşatmak için su öğeleri yer alıyor.

Shenzhen’de şehrin endişe verici su sorunlarının üstesinden gelmek için 2015 ve 2020 yıllarını kapsayan Shenzhen Su Kontrolü ve Kalite İyileştirme Çalışma Planı yayınlanıyor.

19 kanalizasyon arıtma tesisinin inşası ve genişletilmesi ile nehir iyileştirme girişimlerinin hızlandırılması dahil olmak üzere su ortamının iyileştirilmesi için 81,6 milyar CNY'lik bir yatırım öneriliyor.

Proje, Honghu Parkı'nın kuzey ucunda, Buji Nehri'nin doğusunda yer alıyor. Honghu Park, servi ormanı ve beyaz ak balıkçıl sürüsü ile tanınan, nilüfer temalı bir park olarak kullanıcıya sunuluyor. 1985 yılında açılan park Shenzhen vatandaşları için de hayli önem taşıyor.

Alandaki 13 hava şaftı yukarıdan görünüyor.

Çalışma Planı kapsamında su kirliliği kontrolü için kilit projelerden biri olarak Honghu Park Su Arıtma Tesisi inşa ediliyor ve tesis tamamen gömülü su arıtma teknolojisini kullanıyor. Proje ayrıca 3,24 hektarlık yüzey peyzajının restorasyonunu da içeriyor.

Peyzaj çalışması ve parkın genel görünümü.

Genel müteahhitlik, yeraltı su arıtma tesisinin projelendirmesi ve inşaat projelerinin tamamlanmasının ardından Node Achitecture & Urbanism projeye katılıyor ve su arıtma tesisinin tepesindeki zemin peyzajını ve kuzey ucundaki yeraltı ofislerinin tasarımını üstleniyor.

Proje, geleneksel bahçelerdeki pavyonların, çardakların ve koridorların mekansal prototiplerine dayanıyor.

Her yıl sel mevsiminde, sitenin batısındaki Buji Nehri'nin su seviyesi yükseliyor. Taşkın mevsiminde su seviyesi belirli bir yüksekliğe ulaştığında, nehir suyu su seviyesi artışını hafifletmek için bir taşkın depolama alanının oluşturulduğu Honghu Gölü'ne akıyor.

Yürüme alanları.

Proje, su arıtma teknolojisinin ve peyzaj mimarlığının disiplinlerarası tasarım pratiği ile gerçekleştiriliyor. Yüzey peyzajı hem taşkın kontrol gereksinimleri hem de yeraltı su arıtma tesisi ile yakından ilişkili olduğundan, peyzaj tasarımının arkasındaki teknik mantık ve üretim süreci hakkında araştırmalar yapılıyor. Edinilen bilgiler mühendisliğin ilerisine geçerek estetik ve toplum dostu bir kamusal alan tasarımına dönüşüyor.

Tamamen zemine gömülü olan bina, kaçınılmaz olarak tasarımın odak noktası olan yeraltı havalandırma ve yangın kontrol tesislerinin görünen zemin üstü bölümünün formları gibi sorunları beraberinde getiriyor.

Havalandırma bacaları gibi mühendislik unsurları, parkın simgesi olan nilüfer çiçeği ile gizleniyor.

Proje, mühendislik tasarımı ile mekân tasarımı arasındaki arayüze odaklanıyor. İki katlı yeraltı su arıtma tesisinin mühendislik tasarımı, yangından korunma, drenaj gibi konularda mimarlara farklı tasarım kriterleri ortaya çıkarıyor. Örneğin, zemin seviyesinden yükselen farklı boyut ve yüksekliklerdeki on üç havalandırma bacasıparkın ekolojik ortamıyla uyumsuz bir görüntü sunuyor.

Lotus Tower ve Air Tower.

Mimarlar peyzaj ve bitki örtüsü özelliklerine dayalı kültürel ve doğal özellikleri bir araya getiriyor. Örneğin, yerden yaklaşık 16 metre yükseklikteki en yüksek koku giderici havalandırma bacası, parkın tema bitkisi olan nilüferin 3 boyutlu bir soyutlaması ile kamusal sanat enstalasyonuna dönüşüyor.

Hafif çelik strüktür hava şaftını sarıyor.

Görsel olarak farklı olan havalandırma bacalarının ve tahliye merdivenleri kuş gözlem platformu olarak bir deneyime dönüşüyor.

En yüksek hava şaftı.

Lotus Tower, platforma çıkan merdiven.

Taşkın tahliye geçidi içindeki alçak arazide yer alan proje, taşkın kontrol güvenliği sağlamak için geçmiş yılların verilerini kullanıyor. Örneğin, havalandırma bacası kapısı ve yerden dışarı açılan pencerenin en düşük kotu 100 yıllık taşkınların maksimum yüksekliği olan 12,4 metreye ulaşırken tahliye merdiveni çıkışları ve destekleyici ofis binalarda 200 yıllık taşkınların maksimum yüksekliği olan 13,4 metreye kadar su güvenliği sağlanıyor.

Lotus Tower, yapı detayı.

Havalandırma bacalarının bazıları yangın tahliye merdiveni içeriyor. Tahliye merdivenlerini içeren orta büyüklükteki altı havalandırma bacası, mekânsal formda farklı özellikleri yansıtan erişilebilir yollar ve platformlarla tasarlanıyor.

Lotus Tower, platforma ulaşan merdiven.

En kuzeydeki yeraltı destek binası, ofis alanı olarak planlanıyor.

Kuzeyde yer alan destek ofisi.

Parkın sonunda ve yolun dışında duran bu alanın kullanıcılar tarafından keşfedilmesi için gereken görsel çekicilik mimarlar için önemli bir tasarım konusu haline geliyor. Mimarlar bu doğrultuda hem yazılım hem de donanıma vurgu yapan bir tasarım stratejisi benimsiyor.

Destek ofis alanı.

Bu doğrultuda yeraltı açık bahçesi ile birlikte bir su arıtma sergi salonu oluşturularak ofis işlevinin üstüne halk eğitimi ve bilimin yaygınlaştırılması işlevleri ekleniyor.

Destek ofis alanı.

Ayrıca, insanları çekmek için peyzaj vurgusunu güçlendiren ve sergi salonuna da hizmet sağlayan zemin seviyesinde ayırt edici bir kamusal alan ve bahçe oluşturuluyor.

Lotus Garden yazılı peyzaj duvarları.n

Çağdaş biçimsel dil ve yapısal biçimlere referansla, pavyon ve koridorun temel ve açık mekânsal öğeleri yer altı açık bahçesinin etrafına yerleştiriliyor ve bunlar sirkülasyonlarla yeraltı kamusal sergi salonlarına ve ofis alanlarına bağlanıyor.

Yer altı su arıtma alanı, -1. Bodrum kat.n

Gece görüntüsü.

Proje, yüzey peyzaj tasarımının başlangıcından, farklı bir aşamada paydaşların bir araya gelmesine, büyük tasarım revizyonlarına, projenin tamamlanmasına kadar dört yıl sürüyor.

Yolların kavramsal tasarım aşamasında görselleştirmesi.

Final uygulamasında projenin görselleştirmesi.

Proje alanı ve çevresinin ilişkisi.

Yer altı su arıtma işleminin diyagramı. -1. bodrum katı planı.n

Yer altı su arıtma işleminin diyagramı. -2. bodrum katı planı.

Su yolunu ve akış kontrol sistemini gösteren plan.

Vaziyet planı.

Hava şaftlarının dağılımı.

Aksonometrik diyagram.

Havalandırma şaftını gösteren diyagram.

Ofis alanı giriş kat planı.

Ofis alanı bodrum kat planı.

Ofis alanı kesiti.

Ofis alanı pavyon detayı.

Ofis alanı kesiti.

Orta hava şaftı planı.

Orta hava şaftı kesiti.

Lotus Tower kesiti.

Lotus Tower merdiven detayı.

Lotus Tower planı.

Kesit.

3 havalandırma şaftının planı.

Konsept gelişimi.

Konsept kesit.

Kesit.

Kesit.

Proje

Shenzhen Lotus Su Kültürü Üssü

Mimarlar

NODE Architecture & Urbanism

Alan

34160 m²

Yıl2021
Tasarım zamanı

2017- 2021

İnşaat zamanı

2021- 2021

Yer

Shenzhen, Çin

Fotoğraf

ChaoZhang

Baş mimar

Doreen Heng Liu

Aydınlatma danışmanı

ShenzhenLight Program Technology Co. LTD

Program ve proje süreci

Doreen Heng Liu, Jiebin Huang, Zanning HuangGenel uygulamaplanı: Doreen Heng Liu, Jingyue Xu, Xiaohong Lin, Junhao Huang,Weimin Lu

Genel program süreci

Jiahui Yang, Zhibo Xu, Qingsong Lu

Havalandırma şaftları şeması

Yupeng Zhou, Shuya Zeng, Manzhi Wang

Müşteri

Shenzhen Water (Group) Co., LTD

İnşaat çizimi, yapı ve elektromekanik

China Municipal Engineering Southwest Design and Research InstituteCo. LTD