Spiral öğrenci evi: Vortex

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Dürig AG ve Itten+Brechbühl AG, Lozan Üniversitesi’nin öğrencilerinin sürekli artan konaklama ihtiyacına karşılık daire planlı bir öğrenci evi olan Vortex’i tasarladı. Yapının ana ögesini, 8 kat boyunca yapıyı saran ve eğimi %1'den az olan bir rampa tanımlıyor. Vortex, öğrencilerin yanı sıra Lozan’da düzenlenen 2020 Kış Gençlik Olimpiyatları’na katılan sporcuları da ağırlıyor.

Vortex.

Yapının merkezindeki kamusal avlu, kot çeşitliliği ile kullanıcıyı oturmaya ve birlikte vakit geçirmeye davet ediyor.

Vortex, Lozan Üniversitesi'nin bünyesinde yer alıyor ve Lozan kentinin bulunduğu Vaud Eyaleti’nin desteğiyle inşa ediliyor. Lozan kentinin 2020 Kış Gençlik Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olması ve Lozan Üniversitesi öğrencilerinin konaklamasına yönelik giderek artan talebi karşılaması hedefi üzerine proje gerçekleştiriliyor.

Öğrenci evinde 900 oda yer alıyor.

9-22 Ocak 2020 arasında düzenlenecek Kış Gençlik Olimpiyatları’na yapının yetişmesi için üst düzey koordinasyon ve son derece detaylı bir planlama ile çalışılıyor. Yapının spor organizasyonunda kullanılacak olması, inşasına oldukça ivme kazandırıyor. Vortex tamamlandıktan hemen sonra Kış Gençlik Olimpiyatları’na katılan 1800 sporcuya ev sahipliği yapıyor.

Vortex, şehir ile üniversite arasında bağlantı oluşturuyor.

Ahşap modüler odalar, spiral yolda küçük evler gibi sıralanıyor.

Vortex, Lozan Üniversitesi’nin merkezinde yer alıyor. Tasarımın mevcut çevrenin bir parçası olmakla beraber kampüsün geleceğe atılan adımlarından biri olması hedefleniyor. Yapıdaki kamusal ve özel alan oranlarına önem veriliyor ve kamusal alanlar öne çıkıyor. Kampüsteki yeni bina, büyük boyutuna rağmen çevresine hareket katıyor. Vortex’in tasarımında Lozan kent dokusundan unsurlar yer alıyor. Bu sayede yapı sadece yakınıyla değil, bulunduğu yerin batı kesimiyle de bütünlük sağlıyor.

Geniş açıklıklar sayesinde odalar bol miktarda gün ışığı alıyor.

Dairesel plan şeması tasarımın tanımlayıcı unsuru olarak öne çıkıyor. Yapıyı oluşturan 8 kat 2,8 kilometre boyunca uzanan spiral rampa ile birbirine bağlanıyor. Rampanın eğimi %1'in altında yapılıyor. Rampanın her odaya erişim sağlaması, sosyal kurgunun kamusal alt yapısını oluşturuyor.

Sarmal ortak yol tasarımı; idiyet duygusunu, sosyal birliktelikleri ve dayanışmayı destekliyor.

Yapının büyük ölçeği, her noktanın nefes almasına izin veriyor.

Lozan’ın Kış Gençlik Olimpiyatları’nı almasında Vortex projesi önemli bir rol üstleniyor. Diğer yandan Vortex sayesinde Kış Gençlik Olimpiyatları ilk kez tek bir yerde oynanıyor. Yapının olağandışı dairesel tasarımı sporcuların 2,8 kilometrelik spiral yürüyüş yolunda antrenman yapmalarını sağlıyor. Ortak kamusal alanlar ise farklı milli takımları kaynaşmaya yönlendiriyor.

Çatıda da kamusal bir alan tasarlanıyor.

Yapının büyük ölçeği, tüm bölgenin baskın bir özelliği haline geliyor.

İkinci kat özelinde örnek kat plan şeması.

Zemin kat planı.

Çatı kat planı ve peyzaj planı.

Kesit.

Proje

Vortex

Mimar

Itten+Brechbühl AG, Dürig Architekten

Konum

Chavannes-près-Renens, İsviçre

Yıl

2020

Baş mimarlar

Guillaume Schobinger, Vincent Wolfensberger

Mühendislik

Carouge, Thomas Jundt

İşveren

Caisse de Pension de l'Etat de Vaud

Fotoğraf

Fernando Guerra