Sıra dışı santral: Imatra Elektrik Trafo Merkezi

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Virkkunen & Co, bir elektrik trafo binası ve beş iletim direğinden oluşan bir tesis tasarladı. Imatra Elektrik Trafo Merkezi’ni oluşturan beyaz çelik direklerden her biri ile delikli tuğla trafo merkezi heykelsi şekilde geliştirildi. Tesis, Finlandiya'nın 1920'lerdeki ana elektrik şebekesinin başlangıç noktasında yer alıyor.

Yapının hareketli cephesi ile sıradanlık kırılıyor.

Yeni ve eski santral yapıları.

Imatra Elektrik Trafo Merkezi, Finlandiya’nın güneydoğusundaki Güney Karelya bölgesindeki Imatra şehrinde yer alıyor. Rusya sınırına yakın olan Imatra, Finlandiya’nın başkenti Helsinki ile St. Petersburg arasında konumlanıyor. Imatra Elektrik Trafo Merkezi dahilinde bir elektrik trafo binası ve beş iletim direği bulunuyor.

100 yılı aşkın elektrik üretimi yeni yapı ile perçinleniyor.

Proje, Vuoksi Nehri'nin iki kolu ve Imatrankoski akarsularının kesiştiği kültürel açıdan önemli bir doğal alanda yer alıyor. Akarsuların debisi kullanılarak elektrik üretilmesi amacıyla bu alanda 1920'lerde Imatra hidroelektrik santrali inşa ediliyor. Zamanının dönüm noktası olan proje, uzun yıllar boyunca Finlandiya’nın ana elektrik şebekesinin ilk bölümünü olarak çalışıyor.

Tuğlalar projeye özel olarak elde üretiliyor.

Tuğlaların deseni iç ve dış mekanlara farklı şekilde etki bırakıyor.

Tarihi hidroelektrik santralinin yanında yer alan Imatra Elektrik Trafo Merkezi, devlet tarafından korunan bir ulusal arazide inşa ediliyor. 1929'da tamamlanan eski hava yalıtımlı şalt sisteminin ömrünün sonuna gelmesi sebebiyle yeni bir trafo binasında gaz izoleli şalt sistemine ihtiyaç duyuluyor. Fin ulusal elektrik iletim şebekesi işletmecisi Fingrid, tarafından görevlendirilen Helsinki merkezli Virkkunen & Co, tasarımda bölgenin sanayi geçmişinden yola çıkıyor.

İçteki betonarme duvar, trafo merkezi için gerekli olan koruma ve çevre kontrolünü sağlıyor.

Günümüzde hala aktif olan tarihi hidroelektrik santral yapılarının kırmızı tuğla kaplı yapı kabuğu ve cephe üzerindeki ritmik pencere açıklıkları göze çarpıyor. Virkkunen & Co tarihi yapıların sahip olduğu ritmik düzenden hareketle yeni trafo binasının ve enerji hattı direklerinin ana özelliğini oluşturuyor.

Elektrik direkleri nehrin farklı taraflarında yer alıyor.

Tuğla ikinci cephe, tamamen farklı bir dekoratif amaçla tasarlanıyor.

Elektrik hattı direkleri, trafo merkezinin doğu ve batısındaki eski kafes tipi direklerin yerini alıyor. Imatra Elektrik Trafo Merkezi’ni oluşturan trafo yapısının ve iletim direklerinin konumlandırılmasında tarihi hidroelektrik santral binalarının ölçeği baz alınıyor. Virkkunen & Co, aynı zamanda doğal ortamla en iyi şekilde birliktelik kurmayı amaçlıyor.

Yüksek gerilim hattı direkleri, farklı şekilde tasarlanarak çeşitlilik elde ediliyor.

Yeni trafo binasının alt katı, eski elektrik santraline uyacak şekilde yeraltına yerleştiriliyor. Yeni iletim direkleri, çevredeki binalarla ve doğal peyzaj ile denge arıyor. Bir direk haricinde geriye kalanların tamamı çevredeki ağaçların yüksekliklerinden daha alçakta tamamlanıyor.

Direklerin tasarımı hat sayısına göre değişiyor.

Farklı kotlardaki zikzak tuğla cephenin detay çizimleri.

Yeni trafo binasında tarihi elektrik santrali binalarına atıfta bulunarak beton strüktür üzerinde dekoratif tuğla bir cephe tasarlanıyor. Tuğla cephe net bir zikzak deseninde örülüyor. Zikzak tuğla duvar, yeni elektrik hattı direkleri ve terminallerinin üçgen çelik profilleriyle görsel bağlantı oluşturuyor. Cephenin üst yarısındaki tuğla örgüsü, ışığın ve havanın geçmesine izin vermek için boşluklu olarak inşa ediliyor.

Prefabrike beton parçaların yapısal mantığı iç mekanda görülüyor.

Çift cephenin iç tabakası, tuğla kafesin arkasına yerleştirilmiş prefabrik beton duvarlardan meydana geliyor. Beton duvarın üst kısmı şerit pencere ile kesiliyor ve delikli tuğla örgüsünden geçen ışık iç mekana ulaşıyor. Ana ekipman odası ve lobi, gün boyunca gün ışığından yararlanıyor. İç mekana endüstriyel makinalar ve prefabrike beton panellerin açıkta kalan ham yüzeyleri hakim oluyor.

Yapıyı saran şerit pencereler sayesinde gün içinde yapı aydınlanıyor.

Oiva ve Kauno Kallio tarafından tasarlanan tarihi hidroelektrik santral binaları, İskandinav Klasisist tarzını temsil ediyor.

Projede ihtiyaca göre üç tip yüksek gerilim hattı direği tasarlanıyor. İlki dikey olarak düzenlenmiş çapraz kolları olan uzun bir direk, ikincisi yatay çapraz kol konfigürasyonuna sahip direk ve sonuncusu havai hatları yeraltı kablolarına bağlayan soyutlanmış ağaç benzeri formların yatay bir düzenlemesine sahip direk grubu oluyor. Bu direklerin her biri, elektrik kablolarının doğrudan bağlandığı prefabrike beyaz çelikten üretiliyor.

Aydınlatmalar ile gece görsel etki artırılıyor.

Imatra Elektrik Trafo Merkezi’nin çeşitli bölümleri geniş bir alana yayılıyor. Elektrik hattı direkleri Vuoksi Nehri’nin farklı kısımlarında bulunuyor. Virkkunen & Co, bu yayılımı çevreyle ilişkili hale sokmak için peyzajdan yararlanıyor. Trafo yapısı ve elektrik direkleri, herhangi bir bariyer olmadan peyzajın tamamen erişilebilir kısmında yer alıyor.

Bodrum katı.

Vaziyet planı.

Arazi kesiti.

Zemin kat planı.

Birinci kat planı.

Bodrum kat planı.

Boyuna kesit.

Enine kesit.

Uzun cephe görünüşü.

Kısa cephe görünüşü.

Proje

Imatra Electricity Substation

Mimar

Virkkunen & Co Architects

Alan

965 m²

Yıl2020
Konum

Imatra, Finlandiya

Baş tasarımcı

Tuomas Kivinen

Mimar

Anna Blomqvist

Yardımcı mimar

Maria Karjalainen

İşveren

Fingrid Oyj

Fotoğraf

Max Plunger, Tuomas Kivinen, Tomi Parkkonen