Seul’ün imgesel kapısı: Bundang Doosan Tower

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Kohn Pedersen Fox, Seul şehrinin girişindeki otoyol gişelerinin yanında, şehrin kapısını temsil eden Bundang Doosan Tower’ı tamamladı. Merkezi boş net bir dikdörtgen formdan oluşan gökdelenin iki bloğu, yerden 100 metre yükseklikteki 4 katlı bir gökyüzü köprüsü ile bağlanıyor.

Bundang Doosan Tower ve Gyeongbu Otoyolu.

Kohn Pedersen Fox (KPF), Güney Koreli holding Doosan Corporation tarafından genel merkez binasının inşası için görevlendiriliyor. 130 metre yüksekliğindeki 27 katlı gökdelen, Güney Kore’nin başkenti Seul’e giden Gyeongbu Otoyolu'nun şehir girişindeki gişelerinin hemen yanında konumlanıyor.

Yapının ortasındaki boşluk kapı izlenimi veriyor.

Kulenin rasyonel formu, yanındaki Gyeongbu Otoyolu'ndan net bir şekilde tanımlanan görsel bir sembol oluşturuyor. İki blok ve üzerlerine oturan yatay bir gökyüzü köprüsü ile birbirine bağlı üç kütleden oluşan Bundang Doosan Tower, büyük bir portal etkisi meydana getiriyor. Yaklaşık 1,2 milyon araç her gün bu portalın yanından geçerek şehre giriyor veya şehirden çıkıyor.

İç mekanlarda, güneş kırıcı olarak kullanılan granitin tonlarında zemin kaplaması kullanılıyor.

KPF, gökdelen tasarımında Seul'ün sahip olduğu tarihi şehir kapılarından ilham alıyor. Tasarım aşamasında Seul’ün tarihi kalesinin sekiz kapısından biri olan, 14. yüzyıldan kalma Sungnyemun’dan esinleniliyor.

Cephe açıklıkları, dört farklı hacimde yatay ve dikey doğrultuda uzanarak farklılaşıyor.

Projede, işveren şirketin belli değerlerinin yansıtılması tasarımın öncelikli hedeflerinden biri oluyor. Gökdeleni oluşturan kütleler net hatlarıyla dayanıklılık ve gücü ifade ediyor. Yapının merkezi konumu, çevresini kendisine odaklayarak topluluğun değerlerini kullanıcıya yansıtıyor.

Açık kat planları ve renk seçimleri ferah bir iç mekan atmosferi oluşturuyor.

Bundang Doosan Tower bünyesinde; 83.000 m² ofis alanı, Doosan Tarih Müzesi, oditoryum, kreş, spor salonu, kafe, kira alanları ve peyzajlı bir çatı katı barındırıyor. Tüm gökdelen yapısı, öncelikle Doosan Corporation'a bağlı kuruluşlara ofis işlevi sunuyor. Beraberindeki işlevler çalışanların günlük yaşantılarını destekliyor.

Gökyüzü köprüsünde yer alan 4 kat yüksekliğindeki yeşil duvar ve atriyum.

Yapının en dikkat çekici kısmı olan gökyüzü köprüsünde çeşitli ortak ofis alanları bulunuyor. Buradaki ofisler farklı ekiplerin bir araya gelerek ortak çalışma yapmaları için düzenleniyor. 4 katlı gökyüzü köprüsündeki alanlar, cam çatı ile aydınlatılan atriyum etrafına konumlandırılıyor.

Cephede granit güneş kırıcılar kullanılıyor.

Cam ağırlıklı cephede dikey ve yatay güneş kırıcılar, iç mekan sıcaklığının artmasını engelliyor. Cephedeki dikey elemanlar, şehre bakışı kesmeden cephenin parlamasını azaltıyor. Granit güneş kırıcılar, otoyolun diğer tarafındaki kayalık arazi ile bağlantı kuruyor. Bundang Doosan Tower’ı oluşturan iki dikey bloğun güneş kırıcıları dikey doğrultuda uzanırken; gökyüzü köprüsünün güneş kırıcıları yatay doğrultuda uzanıyor.

Gökdelenin araç girişleri. 3 yaya girişinden 2’si ise portalın içerisinden sağlanıyor.

Kesit.

2. kat planı.

8. - 15. kat planları.

23. kat planı.

27. kat planı.

Proje

Bundang Doosan Tower

Mimar

Kohn Pedersen Fox (KPF)

Yıl

2021

Yer

Seul, Güney Kore

İşveren

Doosan E&C

Ekip

Gansam (Architect of Record)

Alan

118.900 m²