Şehrin içinde saklı bir yapı: Lattice Kitabevi

AYŞE RÜMEYSA AKBÜLBÜL
Abone Ol

Scenic Mimarlık tarafından tasarlanan yapı, Çin’in Şangay kentinde bulunuyor. Lattice (Kafes) Kitap Evi, nehir kenarındaki bir parkta, eski tren yolunun hemen yanında yer alıyor. Adını yapıda kullanılan çelik kafes duvarlardan alan kitap evi, yeşille bütünleşen bir mimari sunuyor.

Platformlar arası bağlantıyı sağlayan merdiven.

Çelik kafes duvarlarla desteklenen yapı, ağaçlarla çevrili bir alanda yer alıyor. Tasarım ekibi, yapıyı tekdüzelikten çıkarmak için platformları farklı yüksekliklere konumlandırmayı tercih etmiş.

Her kota ulaşım bu sarmal merdiven ile sağlanıyor.

Farklı kotlarayerleştirilen platformlar sayesinde, yapıya yeşillikler içinde yüzüyormuş hissi verilmek istenmiş. Bu platformlar arası bağlantı ise, ahşap görünümlü bir merdivenle sağlanıyor.

İnsanların hava almalarını sağlayan teraslar.

Ahşabın yoğun olarak kullanıldığı bu mekanda, ziyaretçilerin kendilerini sıcak ve huzurlu bir ortamda hissetmeleri hedeflenmiş. Binada kullanılan farklı kotlarla ulaşılan teraslar, şehrin manzarasını farklı açılardan seyretmeyi mümkün kılıyor.

Zemin kottaki çalışma alanları.

Sarmal yapıdaki merdivenle, farklı yön ve boyutlardaki alanlara ulaşılabiliyor. Birbirine açık olan bu alanlar, çelik kafes duvarlarla destekleniyor. Yapıda yarı geçirgen özelliğe sahip duvarlar aracılığıyla mekanlar arası iletişimin devamlılığı sağlanıyor.

İç ve dış mekan arasındaki sınırları kaldıran pencereler.

Yoğun olarak kullanılan bu duvarve pencereler, mekana geçirgenlik katıyor. Bu durum, iç ve dış mekan arasındaki bağlantıyı kopararak, yapının doğayla harmanlanmasına da imkan tanıyor.

Çelik kafes duvarlar hem destekleyici eleman görevi görüyor, hem de yapıyı bölümlere ayırıyor.

Çelik kafes duvarlar, mekanlar arası geçirgenliği sağlarken; seperatör görevi de görüyor. Bu duvarların aynı zamanda ziyaretçiler için kitaplık olarak kullanılması da amaçlanıyor.

Çatı katındaki platformdan görülebilen Huangpu Nehri ve Lupu Köprüsü.

İç mekan etkinlikleri, en üst kattaki açık platformda devam ederken, ziyaretçiler şehrin manzarasını seyredebiliyor. Aynı zamanda çatı katında bulunan merdiven, küçük toplantılar ve dersler için de kullanılabiliyor.

Doğa ile bütünleşen çalışma alanları.

Tasarım ekibi, yapıyı çevreleyen ağaçlarla bir bütünlük oluşturmayı istemiş. Strüktürü, eşyayı ve mekanı tekilleştirerek; ölçek, alan ve algı arasında kuvvetli bir ilişki kurmayı amaçlamış. Bu hedef de, tasarımın çıkış noktasını oluşturmuş.