Şehre yeniden kazandırılan modern yapı: Charles Kütüphanesi

SEDA NUR AYDIN
Abone Ol

Temple Üniversitesi’nin yeni kütüphanesi, 2019 yılının ağustos ayında tamamlanarak öğrencilerin ve halkın kullanımına açıldı. Doğal kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını amaçlayan kütüphane, güneş enerjisinden faydalanıyor ve yağmur suyunu depolayıp değerlendiriyor.

Snøhetta Mimarlık’ın tasarladığı kütüphane, Temple Üniversitesi bünyesindeki eski kütüphanenin yerine inşa edildi. Yeni kütüphane, 1960'larda inşa edilen eski Paley Kütüphanesi’nin iki katından fazla alan sunuyor. Genişletilen Charles Kütüphanesi, çok miktarda kitabı barındırmayı amaçlıyor.

Kuzey Philadelphia'daki, dört katlı Charles Kütüphanesi, güneyde işletme okulu; doğuda bilim ve mühendislik binaları ile çevrelenerek üniversite kampüsünün kalbinde yer alıyor.

Ana yaya yollarının kesiştiği noktada ve şehrin ana caddesinden bir blok ötede bulunan bina, sadece okul için değil, şehir için de yeni bir sosyal ve akademik merkez görevi üstleniyor.

Dikdörtgen planlı kütüphane binası, 20.438 metrekare büyüklüğünde, tabanında bölünmüş bir granit hacme; üstte ise cam bir hacme sahip.

Ana giriş.

Stantec danışmanlığında tasarlanan ve geliştirilen binanın zemininde, bölünmüş yüzeyli dikey granitlerle, kampüsün çevresindeki bağlam referans alınıyor. Binanın güney tarafındaki taş kütleyi, sedirle kaplı kemerli bir giriş kesiyor. Çarpıcı ahşap kemerler, iç mekâna doğru devam ederek üç katlı kubbeli bir atriyum oluşturuyor.

Kütüphane ana girişi.

Üç farklı kemerli tasarım, ikisi kuzey tarafında olmak üzere, binanın ayrı girişlerini işaret ediyor. Ahşap kaplı ana giriş ise projenin batı tarafına doğru uzanıyor. Kemerli girişler ve geniş meydanlar ziyaretçiler için hoş bir davet sunuyor.

Yapı, kavisli ahşapla kaplanmış kemerli girişi ile dikkat çekiyor. Giriş aynı zamanda granit ve camdan oluşan cepheden ayrışıyor ve kütle algısını zenginleştiriyor.

Binanın alışılagelmişin dışındaki geometrisi, farklı bir kimliği ifade ederken; kütlesi, komşu yapıların ölçeğine ve malzemelerine dikkatle uyum sağlıyor.

Üç kat yüksekliğindeki atriyum ve lobi, zemin katı tanımlıyor. Kat boyunca devam eden ahşap kaplamalar, cepheye uyum sağlanıyor. Eğimli beyaz sütunlar ise sedir kaplı tavanı destekliyor.

Atriyum.

Mimarlık ekibinin açıklamasına göre; lobinin kubbeli avlusu, binanın her köşesine görüş açısı sunarak, kullanıcının aradığı mekana kolay ulaşmasını sağlıyor ve kullanıcıyı kütüphane faaliyetinin merkezine yerleştiriyor.

Atriyum.

Kütüphane binası içerisinde, 40'ın üzerinde toplantı odası ve çalışma alanı bulunuyor.

İç mekanlar doğal ışık alıyor. Gri zeminler, beyaz duvarlar ve yeşil, kırmızı ve turuncu renkli sandalyeler ferah bir iç mekân sunuyor.

Açık çalışma salonu.

50'den fazla sıra soluk yeşil kitaplık, dikdörtgen üst katın ortasına yayılıyor ve yaklaşık 200.000 kitap barındırıyor.

Kütüphane ana girişi.

Çalışma salonu.

Zemin katta ahşap kubbe tavana oyulmuş, "okülus"adı verilen yuvarlak bir aralık bulunuyor. İçi boş tasarım, büyük bir pencereyle binanın en üst katına kadar ulaşıyor. Geniş sedir kaplı kubbeye oyulmuş bir okülus, ışığın en üst kattan lobiye ulaşmasını sağlıyor.

Okülus.

Okülus.

Zemin katın üçte birinden fazlası, yukarıdaki iki katı da ölçeklendiren "BookBot" adı verilen otomatik depolama ve erişim sistemine ayrılıyor.17 metre yüksekliğindeki alan, üniversite kütüphanesinin daha önce kampüs dışında bulunan 1,5 milyon cildi barındırıyor.

Robotik kitap alma sistemi BookBot, 17 metre yüksekliği ile binanın üç katını kaplıyor ve şu anda yaklaşık 2 milyon kapasiteyle 1,5 milyon cilt depoluyor.

Snøhetta Mimarlık, robotik sistem hakkında "Kitap depolama için gereken alanı önemli ölçüde azaltırken, aynı zamanda kütüphanenin koleksiyonuna erişimi genişletiyor; akademik kaynaklar ve bireysel çalışma alanı için daha fazla mekân sağlıyoruz" dedi.

Vaziyet planı.

Giriş katta, bir servis masası ve lobi, 7/24 açık olan başka bir alan, bir kafe, sergi alanı, etkinlik alanı, okuma odası ve ofisler var. Çelik kaplı bir merdiven, buradan kütüphanenin diğer katlarına çıkıyor.

Bilgisayar laboratuvarı, yazı merkezi, öğretmen alanı, öğretim odası ve ofisler yapının ikinci katında yer alıyor.

Kat 1 ve kat 2 planı (Zemin kat kat 1 olarak adlandırılıyor).

Üçüncü katta ise üniversite basın ofisi, özel dersler için alan, personel salonu, ofisler ve okuma odaları yer alıyor. Ayrıca bu katta dijital üretim ve teknolojilere erişim sağlanıyor.

Kat 3 ve kat 4 planı.

Üçüncü kat stüdyosu.

Cam duvarlarla çevrelenmiş dördüncü kat, ana kütüphane alanı olarak hizmet veriyor. Kabaca 200.000 cilt katın ortasına sabitleniyor ve çevresini özel çalışma alanları kaplıyor.

Dördüncü katta bulunan çalışma odası yeşil çatıya bakıyor.

Dördüncü katın kuzey ve güney uçlarında bulunan iki geniş okuma odası, yüksek lisans, fakülte ve lisans eğitimi için ayrılıyor. Yemyeşil bir çatıya bakan kat, doğaya gömülü hissettiren bir sığınak sunuyor. Yükseltilmiş bir çayır manzarası sunan bitkiler, okuma bahçelerinin temelini oluşturuyor.

Yeşil çatı.

Çelik kaplı ana merdiven, binanın en üst katına çıkarak insanları yukarı tırmanmaya davet ediyor. Kullanıcılar bina içinde hareket ettikçe, bu görsel ve fiziksel bağlantı onların yönlerini korumalarına olanak tanıyor.

Merdivenler.

Lobi ve ana merdiven.

Kesitler.

Görünüşler.

Charles Kütüphanesi, 15 farklı bitki türü barındıran 4.394 metrekare yeşil bir çatıya sahip. Çatı, aynı zamanda, fırtınalar sırasında yaklaşık yarım milyon galon (yaklaşık 1900 litre) yağmur suyunu depolayabilen ve işleyebilen yeraltına yerleştirilmiş iki su toplama havzası ile Temple Üniversitesi için yağmur suyu yönetim sistemini barındıracak şekilde tasarlandı.

Çatı kesiti ve modeli.

Eski kütüphanenin son günü.

Eski kütüphane.

Kütüphane inşaatından bir fotoğraf.

Kütüphane inşaatından bir fotoğraf.

Kütüphane inşaatından bir fotoğraf.

Kütüphane inşaatından bir fotoğraf.

Proje

Charles Kütüphanesi

Mimari, iç mimari ve peyzaj tasarımı

Snøhetta

Tamamlanma yılı

2019

Alan

20.438 metrekare

Yer

Philadelphia- Amerika Birleşik Devletleri

Yönetici mimar

Snøhetta ve Stantec

İnşaat mühendisi

Hunt Engineering

Yapı mühendisi

LERA

IT / AV

Sextant Grubu

Cephe danışmanı

Heintges

Yeşil çatı danışmanı

Roofmeadow

Aydınlatma danışmanı

Tillotson Lighting Design

Programlama danışmanı

Brightspot strateji

Kubbe geometrisi ve çerçeve imalatçısı

RadiusTrack

LEED danışmanı ve MEP mühendisliği

Stantec

Müteahhit

Daniel J. Keating

ASRS / Bookbot

Dematic

Fotoğraflar

Michael Grimm


Kütüphanenin iç mekanına, yeşil çatıya ve kitap depolama sistemine ilişkin üniversitenin hazırladığı videoyu izlemek için: