Sedad Hakkı Eldem tasarımının yeniden tasavvuru: MSGSÜ Kütüphane Renovasyonu

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

ŞANALarc, Sedad Hakkı Eldem tarafından tasarlanan MSGSÜ Kütüphanesi için bir yenileme projesi geliştirdi. Tarihi sarayların ve modern kütüphane yapısının özgün mimarisi korunarak çalışma alanlarının niteliği artırıldı. Kütüphanenin çevresi ile etkileşimine göre çeşitli kimliğe sahip alanlar geliştirildi.

Ferah çalışma alanları oluşturuluyor.

Sedad Hakkı Eldem tarafından tasarlanan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi kütüphanesi, Bizans dönemi yapıları ile İstanbul Boğazı arasında uzanan iki sarayın ortasında yer alıyor. Bu iki tarihi bina, mimari mirası koruyan bir okuma odası ile yeni bir program kazanıyor. Kütüphane, iki sarayı birbirine bağlarken yüksek miktarda gün ışığı ile nitelikli bir çalışma alanı oluşturuyor.

Binanın yüksek tavan hacmi çok amaçlı bir amfi alanının geliştirilmesini sağlıyor.

Kütüphanenin sahip olduğu boğaz manzarası tasarım kararlarını etkiliyor.

Tarihi saraylar, güzel sanatlar üniversitesine ev sahipliği yapıyor. Yeni bir işlev kazanan iki saraya ek olarak geliştirilen kütüphane binası, kendi döneminin ve sarayların önemli özelliklerini taşıyor. Sarayların genel orantısı, niş ve oda gibi mimari özelliklere modern mimarinin çatı penceresi, gök kulesi gibi özgün fonksiyonlar entegre ediliyor.

Çeşitli alanlar ile çalışma verimi artırılıyor.

Tarihi mirasın korunması adına, sarayların dış cephedeki açıklık oranı sürdürülüyor. Böylece görsel olarak yeni yapı saraylara uyum sağlıyor. Betonun mümkün kıldığı geniş açıklıklar ile oluşturulan ferah hacimler, geniş açıklıkların getirdiği yoğun gün ışığı ile destekleniyor. Böylece okuma odası ve stüdyo kültürünü birleştiren bir alan oluşturuluyor.

Merkezi alan ağaçlara sahip bir mekana dönüştürülüyor.

Sarayların sahip olduğu nişlerden ve odalardan yararlanılarak kampüs içerisinde sosyal açıdan ilgi çekici bir stüdyo kültürü ve araştırma alanı geliştiriliyor. Sedad Hakkı Eldem tarafından tasarlanan alanlar; informal öğrenme, geçiş ve okuma alanları olarak kullanılıyor. Okuma salonunun çeşitli bölümleri, tarihi ve çağdaş Türk mobilyaları ile donatılıyor.

MSGSÜ konumu.

Kütüphanenin konumu.

Kütüphanenin ana mekanı, kitap arşivi veya deposu yerine bir okuma odası olarak tasarlanıyor. Böylece büyük ve verimli alan, yüksek sayıda kullanıcıya hizmet ederken kitaplar, sarayların küçük odalarında muhafaza ediliyor. Böylece tarihi yapılar ile modern yapı arasında işlevsel bir bağ da kuruluyor.

Kesit.

Kütüphanenin konumu; doğal çevresi, boğaz manzarası, hareketli deniz yaşamı, kültürel mirası ve ulaşım kolaylığı sayesinde çeşitli fakültelerden öğrenciler ve misafirler için ilgi çekiyor. Bu fiziksel ve sosyal bağlamlara yanıt veren bir tasarım gerçekleştiriliyor. Ortak çalışmayı desteklemek adına çeşitli öğrenme etkinliklerine ve sosyal etkileşimlere zemin sunuyor.

Sarayların ve kütüphanenin aks diyagramı.

Kütüphanenin binanın diğer kısımları ile etkileşim diyagramı.

Plan şemasının oluşum diyagramları.

Plan.

Proje

MSGSÜ Kütüphanesi Yenilemesi

Mimar

ŞANALarc

Konum

Beyoğlu, İstanbul

İşveren

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ)

Yıl2020

Görselleştirmeler

ŞANALarc