Sanatın bilimle buluştuğu yer: Novartis Pavyonu

MERVE DOĞAN
Abone Ol

İsviçre'nin Basel şehrinde bulunan Novartis Pavyonu, heykelsi formuyla bilim ve tıp dünyasının buluşma merkezi haline geliyor. AMDL Circle ve Michele De Lucchi tarafından tasarlanan dairesel yapı, Novartis Pavyon'unun tasarımı ile uluslararası yarışmayı kazandıktan sonra Basel'de bir sanat enstalasyonu gibi hizmet veriyor.

Novartis'in toplantı ve etkinliklere ev sahipliği yapmak üzere tasarlanıyor.

Pavyon, Novartis'in tamamen halka açık olacak şekilde tasarladığı ilk yapısı olarak öne çıkıyor. Novartis Pavyonuna,Basel halkı ile bilim insanlarını bir araya getiren bir proje olarak bakılıyor. Tamamen ahşap olarak tasarlanan ve fotovoltaik panellerle kaplanan yapı, içinde gömülü LED ışıklarıyla birlikte toplam 10.000 elmas şeklinde güneş modülü içeriyor ve yalnızca tüketebileceği kadar güç üretiyor. Çok katmanlı olan dış cephede, uluslararası sanatçıların eserlerinin sergilenmesi amaçlanıyor.

Kubbe şeklindeki yapı cephesine ışıldayan bir etki veren organik fotovoltaik yerleştiriliyor.

Michele De Lucchtasarımını "Gelecek odaklı, açık, yenilikçi" olarak tanımlıyor. Bir mimari sembol gibi tasarlanan yapının cephesi, ileri güneş paneli teknolojisi kullanılarak geliştiriliyor. Teknolojiyle şekillendirilen pavyon, İsviçre merkezli bir ilaç şirketi olan Wonders of Medicine için hizmet veriyor. Yapı, hem kampüse gelen ziyaretçileri ağırlamak için bir alan hem de bilgi ve eğitim merkezi barındırıyor. AMDL Circle, halka açık etkinlikler ve sergiler için esnek bir plan tasarlıyor.

Novartis Kampüsü parkındaki pavyon, çok uzaklardan bile görülebiliyor.

Pavyonun en çarpıcı özelliği olan cephesi, çatıdan 50 cm uzağa yerleştirilen metal çapraz ağ yapısından oluşuyor. Çift taraflı güneş panellerini ve LED ışık ızgarayı bütünleştiren ağ yapısı, her açıdan görüntülenebilen dinamik, sürekli ve büyük bir ekran gibi çalışıyor. Işık gösterisi enstalasyonu şeklinde tasarlanan multimedya cephesi hücrelerin ve moleküllerin şekil ve renklerinden esinlenerek tasarlanıyor.

Pavyon ışıklandırılmış dairesel yapısı ile Basel'de bir sanat enstalasyonu gibi şekilleniyor.

Yapının dairesel kat planı, farklı işlevler için kullanılabilen zemin kat ve birinci kat olmak üzere iki seviyeden oluşuyor. Zemin kattaki açık alan; kullanıcıları karşılama, yönlendirme, toplantı ve etkinlikler için esnek alanlar meydana getiriyor. Üst kat, hastalıkların nasıl geliştiğini gösteren ve tıbbın geleceğini gösteren “Tıbbın Harikaları” kalıcı sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sergi alanı, kullanıcıların sergiyi dairesel bir tur şeklinde deneyimlemelerine olanak tanıyan akıcı bir galeri olarak tasarlanıyor.

Novartis Pavyonu her akşam tam güneş batarken 30 dakika boyunca ışıklandırılıyor. Renkli ışık gösterisi için kullanılan elektrik, medya cephesinin kendisinde bulunan binlerce organik güneş pili tarafından üretiliyor.

Ara kata yerleştirilen multimedya ekranı.

Novartis Pavyonu’nun kubbe şeklindeki formunda, organik güneş modüllerinin kullanımı, tasarımları ve fiziksel özellikleri açısından ideal hale geliyor. Çeşitli şekillerde üretilebilirler ve bükülebilir, yarı saydam ve son derece ışığa duyarlı olmaları, güneşe doğru ideal açıda olmayan noktalara monte edilmelerine olanak sağlıyor. Ayrıca silikon güneş modüllerinden daha az gri enerji içeriyor. Bu da onları sürdürülebilirlik açısından ilgi çekici kılıyor.

İç mekânlarda parkın varlığını simgeleyen dokular, çevrenin doğal renklerini yansıtıyor.

Yapının iç mekânında dayanıklı ve nefes alabilen bir malzeme olan meşe kullanılıyor. Bu ahşapla yapılan mobilyalar, kurumsaldan ziyade ev konforu fikrini aktarmayı amaçlayarak tercih ediliyor.

Vaziyet planı.

Zemin kat planı.

Aldığı ödüller; Alman Tasarım Ödülü, iF Tasarım Ödülü, ADC Yıllık Ödülleri

Proje

Novartis Pavyonu

Tasarımcı

AMDL CIRCLE ve Michele De Lucchi

Yıl2022

Üretilen güneş modül tasarımları

ASCA

Organik güneş modül alanı

10.680 m²

LED üniteleri 15'120

(çiftyönlü, toplamda 30'240 LED)

Cephe yüzey alanı

2.471 m²

Fotovoltaik yüzey alanı

1.333 m²

Maksimum kapasite

36 kWp

Yıllık enerji üretimi (tahmini)

20 MWh