Sanat ve teknoloji entegrasyonu: “I DO”

ŞENGÜL BULUT
Abone Ol

Çin’in Wuhan kentinde “I DO” sanatçı mağazası için AntiStatics Architecture ve ünlü sanatçı Yue Min Jun iş birliği yaparak son derece etkileyici bir tasarım gerçekleştirdi. Tasarım, mekânsal ve heykelsi unsurları benzersiz bir şekilde harmanlıyor.

Cephede, iç mekanda hakim olan ambiyanstan izler görüyoruz.

Mağaza, farklı cephesi ve gerçek boyutlarda yapının cephesine yerleştirilen çelik kafesten yapılmış fil figürü sayesinde kullanıcıların büyük ilgisini çekiyor. İlgi çekmesinin yanında özellikle Çin ve Asya kültüründe barışçıl bir toplumu simgeleyen fil figürü, tasarıma toplumsal bir mesaj da ekliyor.

Ziyaretçileri kentsel ortamdan mağazaya çeken sanat eseri çokça etkileşim sağlıyor.

Sembolik unsurların ve son üretim teknoloji birlikteliğinin vurgulandığı tasarımda, ikonik objeler kullanılıyor. 9 metrelik devasa fil ve diğer figürler,bilgeliği, gücü ve birliği temsil ediyor.

Mağazanın kent kotundan ziyaretçiyi meraklandıran giriş zemin katı.

Sanatçı Yue Min Jun’un fil figüründen sonra ikinci imza figürü.

İç mekanda birinci kattan yükselen ve ikinci katta belirginleşen Yue Min Jun’un ikinci figürü bulunuyor. Birbirlerinin omuzlarına tutunan hareketli imza figürü, sevgi ve neşeyi simgeliyor.

İki imza figür, katlar arasında oluşturulan boşlukla birbirinden hiç kopmadan sergileniyor.

Tasarımın uygulama aşamasında heykelsi formlar ve alanlar elde etmek için son teknolojili yenilikler tercih ediliyor. Büyük ölçekli üç boyutlu mum baskılar ve hassas döküm süreçleriyle elde edilen heykelde, tasarımcılar hücresel biyolojiden ve elmasın atomik yapısal formundan esinleniyor.

Heykel detayı.

Dijital ortamda sanatçının üretim şekli.

Tasarımda, mağaza ziyaretçilerine akışkan bir ortam oluşturan pürüzsüz bir boşluk kurgulanıyor. İç mekanda sinerjik bir form birliği yakalanıyor. Jeolojik oluşumları andıran mağaza tasarımında, mekandan bağımsız duran sergiler duvarların içine gömülüyor.

Mağaza içi aydınlatmaları yer yer açılan boşluklardan doğal olarak sağlanırken, mağaranın katmanları arasında çözülen yapay aydınlatma elemanları da tasarıma ekleniyor.

Mağaza içerisinde satışa sunulan üretimler tasarımın bir parçası olarak sergileniyor.

Doğadan ilhamla yumuşak, akışkan ve katmanlı kaya oluşumunu andıran mekan kurgusu, ziyaretçilere içeride sıcak ve sürprizli bir karşılama alanı oluşturuyor. Robotik kodlarla elde edilen tasarım hafif, akışkan bir form sunuyor.

Mağazanın birinci katından bir görsel.

Wuhan kentinin yoğun ziyaretçi alan bir bölgesinde yer alan proje, sahip olduğu sanatsal tasarım sayesinde yeni bir ziyaretçi noktası tanımlıyor. Cephede görünen olağanüstü fil figürü iç mekana doğru devam ederek gözlemciyi sokaktan mağazaya davet eden bir atmosfer oluşturuyor.

Mağazanın iç mekanında mağara oyuklarını andıran tasarımın, üretim alanında yapım aşaması.

Tasarım elemanlarını ve iç kurguyu ifade eden üç boyutlu anlatım.

İç mekanla buluşan ziyaretçi dış cephenin coşkulu heyecanından uzak, sakinleştirici forma sahip bir mağaza alanıyla karşılaşıyor. Projenin merkezine karşılama alanından zemini delip üst katlara kadar devam eden kıvrımlı bir merdiven yerleştiriliyor.

Merdiven mağazada tasarımın bir parçası olarak yerini alıyor.

“I DO” mağaza tasarımı, sanatı, mimariyi ve teknolojiyi zarif öğelerle bir araya getirerek kullanıcıya sıra dışı bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

Mağazanın gece aydınlatma efektiyle, sanatçı Yue Minjun'un imzası olan gülen yüzü sergileniyor.

Mağazanın zemin kat planı.

Mağazanın birinci kat planı.

Proje

“I DO” Sanatçı Mağazası

Mimar

Antistatics Architecture

Yer

Wuhan, Çin

Yapım Yılı2021