Rengarenk varillerden yüzen enstalasyon: The London Mastaba
The London Mastaba, ünlü sanatçı Christo tarafından yüzen bir platform üzerinde yatay olarak istiflenmiş varillerden oluşan geçici bir heykel olarak tasarlandı. 18 Haziran - 23 Eylül 2018 tarihleri arasında Serpentine Gölü, Hyde Park, Londra’da yer aldı.
Christo, eseri The London Mastabaiçin şu ifadeleri kullanıyor:
Renkler ışıktaki değişimle dönüşecek ve Serpentine Gölü'ne yansıması soyut bir resim gibi olacak."
Mastaba; sanatçının Avustralya, New York ve İtalya’dan sonra Birleşik Krallık’taki ilk büyük açık hava çalışması olarak tarihe geçti. Christo’nun 2009 yılında vefat eden eşi Jeanne-Claude ile birlikte 60 yılı aşkın süre üzerinde çalıştığı heykeller, çizimler, kolajlar ve fotoğraflarından oluşan serginin açılış tarihiyle eş zamanlı olarak Mastaba da, Serpentine Gölü’nde suya salındı.
Mastaba, Mezopotamya’nın ilk kentsel medeniyetlerinde toprak altına gömülen ölülerin anısına inşa edilen odacıklar olarak ortaya çıktı.
2012 yılında Abu Dabi’de inşa etmek amacıyla tasarladığı Mastaba’nın bir grafik üzerinden piramitlerle karşılaştırmasını yapan Christo, şu ifadeleri kullandı: "Mastaba, piramitten daha iyi forma sahiptir. Çünkü piramidin dört eğimli kenarı varken, Mastaba’nın iki eğimli kenarı var. Farklı açılardan, farklı çizgilerden, farklı bir yükseklik vizyonu. Bu bir hareket, bir güç patlaması. Yan perspektifte olduğunuzda ve köşegen duvarlara baktığınızda tüm yapının patlayacağını hissediyorsunuz. Her şeyden önce çalışma, güçler dengesinin bir sonucudur."
Mastaba, yüzen bir platform üzerinde yatay olarak istiflenmiş 7.506 varilden oluşuyor. 20 metre yükseklik ve 30 metre genişlikte tasarlanan Mastaba; 60 ° eğimli duvarlarla, 40 metre uzunluğundaydı. 59 x 88 cm (2 ft x 3 ft) boyutundaki standart 55 galon varil bu heykel için özel olarak üretildi ve boyandı. Heykelin tepesinde ve iki eğimli duvarında görülebilen varillerin kenarları, kırmızı ve beyaza boyandı. İki dikey duvarda görülebilen varil uçları kırmızı, mavi ve leylak renklerinin farklı tonlarından oluştu. Heykel, gölün toplam yüzey alanının yaklaşık %1'ini kaplıyordu.
Christo ve Jeanne-Claude’un tüm projelerinde olduğu gibi Mastaba’nın da tüm bedeli Christo’nun sanat eserlerinin satışı yoluyla finanse edildi ve kamuya ait bir bütçe kullanılmadı.
Royal Parks işbirliği ile çalışan ekip; göle ve çevresine zarar vermemek amacıyla ekolojik bir araştırma ile projeye başladı. Serpentine Adası’ndaki ekolojik iyileştirmelere fayda sağlamayı hedefleyen araştırma ile yeni habitatlar oluşturuluyor ve göl koşulları iyileştiriliyordu.
Gölün ekosistemini korumak amacı ile tüm inşaat malzemelerinin düşük çevresel etkiye sahip olduğu onaylandı. İskele gibi inşaat sürecinde gerekli olacak malzemeler, proje bazlı olarak kısa süreli şekilde kiralandı. Projenin ardından diğer malzemeler endüstriyel atık olarak geri dönüştürüldü. Serpentine Gölü, Mastaba’nın ardından kent imgesi olarak önemli yatırımlardan yararlandı.