Parametrik tasarım dendiğinde akla gelen isim: Melike Altınışık

HATİCE DİLARA ÇİMEN
Abone Ol

Melike Altınışık 1980’de Sakarya’da doğdu. 2003 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık lisans eğitiminden bölüm birincisi olarak mezun oldu. 2006’da Londra’da Architectural Association Design Research Laboratory’de (AADRL) Mimarlık ve Kentsel Tasarım üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2006-2013 yılları arasında Zaha Hadid Architects Londra ofisi bünyesinde Proje Yürütücüsü (Lead Architect) olarak uluslararası projelerde çalıştı ve adından söz ettirdi.

İstanbul Çamlıca TV ve Radyo Kulesi.

2013’te İstanbul’da kendi mimarlık ofisi MMA - Melike Altınışık Architects’i kurdu. Çalışmalarıyla mimarlığın tasarım teknolojileriyle olan bağlamını geliştirmeyi amaçlayan Melike Altınışık; masterplan, yüksek yapılar, kültürel yapı tasarımlarından özel üretim mobilya tasarımları, masa oyunları gibi farklı ölçeklerde projeler üzerinde çalıştı. Ofis içerisinde MAALab ve MAAClub isiminde 2 farklı tasarım araştırma platformu bulunan MAA, bu platformlarda geliştirdikleri disiplinler arası işlerle ilham verici ilişkiler geliştiriyor.

El yapımı Mellifluous beton-mum, 2018.

Tasarımları ile Altınışık 2006 yılında FEIDAD Tasarım Ödülü (Far Eastern International Digital Architecture Design Award) ve 2007 yılında İsviçre Sanat Ödülü (Swiss Arts Award) 2018 yılında Europe 40 under 40, gibi birçok prestijli ödül almıştır.

AFA Kültür Merkezi, Sakarya.

İstanbul Çamlıca TV ve Radyo Kulesi - 2011 yılında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından açılan İstanbul Çamlıca TV ve Radyo Kulesi yarışmasından 3.lük ödülü aldı.

2019 yılında Seul’daki Robot Bilim Müzesi (Robot Scence Museum) uluslararası yarışmasından 1.lik ödülü aldı. Yapının 2022 yılında bitmesi planlanan binanın ilk sergisi yapının kendisini yapan robotlar tarafında gerçekleştirilecek.

Robot Bilim Müzesi.

Altınışık, Nurbin Paker ve Hüseyin Kahvecioğlu ile beraber katıldığı Kuveyt’te yapılması planlanan Kuwait Foundation of Advancement of Science binası ve yakın çevresinin tasarımı için açılan iki aşamalı uluslararası mimari proje yarışmasında finale kaldı.

Kuwait Foundation of Advancement of Science.

Kızılırmak Köprüsü (1.Mansiyon).

AA (Architectural Association, London), SAC (Staedelschule of Architecture, Frankfurt), LAU (Lebanese American University, Beirut), İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi), BU (Bilgi Üniversitesi, İstanbul) gibi çeşitli eğitim kurumlarında stüdyo yürütücüsü, misafir konuşmacı ve jüri üyesi olarak göre almaktadır.

İkonik Camii (Yarışma) Dubai, 2018.