Özgün bir sergi merkezi: Ramp Space

SEDA NUR AYDIN
Abone Ol

Çok işlevli bir mekan olan Ramp Space-Po, içerisinde sergi alanları, pop-up etkinlikler, kişisel ofisler ve perakende alanları barındırıyor. Yapının cepheleri ve yüksekliği korunarak tasarlanan rampa ve basamaklı alanlar, sanatçılara ve ziyaretçilere iletişim fırsatları sunan özgün bir ortam oluşturuyor.

Giriş alanı.

İşveren, sergi alanı için insanların kendilerini rahat ve özgür hissedebilecekleri, tasarımcıların, sanatçıların ve halkın katılım gösterebileceği, eserlerini engeller olmadan sergileyebileceği bir alan hayal ediyor.

Alanın genel görünümü.

Sergi alanının tasarımı Space Station Architects tarafından yapılıyor ve 2024 yılının mayıs ayında kullanıma açılıyor.

Sergi iskelesi.

Mekânın orijinal 9 metrelik yüksekliğini koruyan tasarım ekibi, zemine eğim ekliyor. Eğim, doğrudan zemden yükselerek, zeminin tekdüzeliğini bozuyor.

Eğimin bir kısmı basamaklar halinde tasarlanıyor.

Eğimin bir kısmı basamaklar halinde tasarlanıyor. Bu basamaklar, antik tiyatrolardan ve amfilerden ilham alarak mekâna tarihi referanslar katıyor.

Basamaklar ve oturma birimleri.

Rampa ve basamaklı alan, yapı malzemeleri arasında en sağlam ve kalıcı olan beton kullanılarak inşa ediliyor. Bu malzeme seçimi, eğimden tekrar sabit duruma doğru ritmik ilerlemeyi en iyi şekilde ortaya koyuyor.

Bu alanda aydınlatma planı yeniden düzenleniyor; çevredeki pencerelerden gelen dağınık ışık filtreleniyor ve yerine tavan pencereleri ekleniyor. Ses yankılanmasını kontrol etmek için tavanda gerekli uyarlamalar yapılıyor. Böylece, alanın etkinlikler ve sergiler için farklı ihtiyaçlara uygun hale getirilmesi amaçlanıyor.

Çatı aydınlatması.

Üst kattan görünüm.

Eğimin altına gizlenmiş ofis alanı.

Rampanın ve basamakların altına toplantı ve ofis alanı, kahve bar, depolar ve servis alanları gizleniyor.

Eğimin altına gizlenmiş kahve köşesi.

Ziyaretçilerin eğimin gerçek yapısını görebilmeleri için, eğimde dar bir boşluk bırakılıyor. Bu boşluk sayesinde, sağlam bir beton blok gibi görünen eğimin yapısı anlaşılıyor. Ayrıca, bu boşluk sergi salonu ile sahne arkası alanları arasında bir bağlantı görevi görüyor.

İskele.

Tasarımcılar geniş alanı şekillendirmek için iskeleyi kullanıyor.

İskele yapısal detayları.

İskele yapısal detayları.

Sağlamlığı ve kalıcılığıyla bilinen betonun aksine, iskeleler mimarideki en geçici unsurlar arasında yer alıyor. İnşaatın her aşamasında önemli bir rol oynayan iskele, bina tamamlandığında ortadan kayboluyor. Bu geçici yapı, özgürlük hissi uyandırarak mekânı yeni olasılıklarla dolduruyor.

Sergi iskelesi.

İskele, sergi alanını işlevsel olarak girişlere, geçitlere, barlara ve diğer alanlara bölüyor. Tıpkı bir tepeyi çevreleyen çalılıklarda olduğ gibi, sergi alanını çevreleyen ve yükselen bir yol oluşturuyor.

İskele ve korkuluk.

Sergi mekanının tasarımı, alanı olasılıklar ve özgürlükle doldurarak ziyaretçileri bilinçaltında mekanla oynamaya teşvik ediyor. Mekân, ziyaretçilerde özgür ve canlı bir atmosfer beklentisi uyandırarak, bu beklentiyi yansıtıyor.

Zemin kat planı.n1-sergi girişi, 2-kahve alanı girişi, 3-ofis girişi, 4-sergi alanı, 5-kahve barı, 6-konferans alanı, 7-ofis alanı, 8-depolama alanı, 9-tuvalet.n

Üst kat planı.

Kesit perspektif.

Diyagram.

Proje

Ramp Space

Mimarlar

Space Station Architects

Alan

367 m²

Yıl

Ocak - Mayıs 2024

Yer

Langyuan İstasyonu, Chaoyang Bölgesi, Pekin, Çin

Fotoğraflar

Weiqi Jin

Tasarım ekibi

Zheng Wang, Ling Li

Proje müdürü

Jimin Zhou, Zhichao Cao