Origamiden ilham alan ürün tasarımları

MERVE DOĞAN
Abone Ol

Origami, (折り紙 origami) Japonca "ori" (katlamak) ve "gami" (kâğıt) sözcüklerinin birleşmesinden meydana geliyor. Genellikle kare bir şekle sahip kâğıt parçalarını, kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan, sadece katlayarak, çeşitli hareketli veya durağan figürlerle yapılan kağıt katlama sanatı, tasarımcılar için önemli bir ilham kaynağı oluyor.

Origamiden ilham alan minimal bir çay masası.

Hasu çay masası, çeşitli inşaat teknikleri ve farklı ahşap doğrama türleri kullanılarak üretiliyor.

Dieter Mortelmans tarafından tasarlanan Hasu çay masası, origami tekniğinden ilham alınarak tasarlanıyor. Hasu, çay kültürünün üç temel yönünü, yeni ve çağdaş bir görünümünde birleştiren Japon esintili bir masa tasarımı olarak ön plana çıkıyor. Ürün, kapsamlı bir çay koleksiyonunu profesyonel bir şekilde sunarken aksesuarları saklamanıza olanak veriyor. Hasu’nun sandalyeleri masadan çekilerek oturma alanı dört kişiye kadar genişletilebiliyor.

Masanın içerisinde; dört çay fincanı, bir çaydanlık ve bir ısıtma elemanı bulunuyor.

Yeniden kullanılabilir ve katlanabilir şekilde tasarlanan origami şişesi, kullanılmadığında orijinal boyutunun %20'sine kadar küçülebiliyor. Fazla yer kaplamadan herhangi bir çantaya kolayca sığabilen ürün, bu özelliğiyle müşterilerin ilgisini çekiyor.

Origami şişesi, portatif kullanımıyla plastik şişe kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor.

Taşıması kolay ve rahat olan origami şişesi doldurulduğunda 750 ml kadar sıvı alabiliyor. Gıda için güvenli, toksik olmayan bir TPE'den yapılan origami şişesi, üzerindeki kıvrımlara sahip deseni ile karakterize ediliyor. Bu kıvrımlar, şişenin istenilen zamanda küçülüp genişlemesine olanak tanıyor.

Imagiro halısının üzerinde katlamayı ve manevra yapmayı kolaylaştıran bir desen bulunuyor.

Barcelona, EINA University of Design bünyesinde tasarlanan Imagiro, iç mekan dekorasyonunda arka planda kalan çoğu kilim/halı/paspasın aksine, şekil değiştirebilen ilgi çekici bir yapıya sahip.

Tasarımcısına göre Imagiro halısı; bir evi (hatta bir otel/perakende alanını) üç boyutlu olarak süsleyen bir origami sanat enstalasyonu olarak tanımlanıyor.

Clixo manyetik yapı seti, bir origami kâğıdı gibi ince ve esnek olarak tasarlanıyor.

Clixo, lego gibi sökülüp takılabilen ve dönüştürülebilen bir yapı oyuncağı. Herhangi bir yerde inşa edilebilen Clixo’nun bazı parçalarında, manyetik konektörlere sahip bacaklar bulunuyor.

Clixo yapı oyuncakları, renkli hayvan veya karakterlere dönüştürülebiliyor.

Parçaların tümü, esnek olmaları ile ön plana çıkıyor. Oyuncak, kolların uçlarına veya ortasına yerleştirilmiş mıknatıslarla karakterize ediliyor. Clixo’nun bu yapısı, kullanıcının istediği kadar çeşitte, basit veya karmaşık oyuncaklar oluşturmasını olanak sağlıyor.

Tablet ve akıllı telefonlar için stand, FODI.

FODI standı, katlı olmadığı durumda, 1 mm kalınlığına sahip bir ürün. Origaminin gücünü gösteren tasarım, çeşitli aktiviteler için akıllı telefon ve tabletlerin belli bir açıyla konumlandırılmasını sağlıyor.

FODI, periyodik kullanımda mukavemet sağlayan polimerlerden üretiliyor.

Mermer, granit ve ahşap malzemelerden yapıldığı gibi dikkat çekici grafik desenlere sahip modelleri de olan FODI, etrafındaki dekorun yanı sıra üzerine yerleştirilen teknolojiyle de oldukça uyumlu bir hale geliyor. İnce yapısı sayesinde tablet kılıfında veya sırt çantasında taşınabiliyor.

Kulaklık, Vedang Kulkarni tarafından, origaminin işlevsellik ve dönüşüm özelliklerinden yola çıkılarak tasarlanıyor.

Origami için kullanılan tekniklerden ilham alan bu kompakt ve taşınabilir kulaklık, hemen hemen her alana sığacak şekilde tasarlanıyor. Audiball, kapalı haldeyken bir hoparlör haline dönüşüyor. Ürün, daha iyi bir dinleme deneyimi için aktif gürültü önleme teknolojisi içeriyor.

İç yaralanmaları kapatmak için origamiden ilham alan tıbbi bir yama.

Origamiden ilham alan MIT mühendisleri, iç yaralanmalar için minimal invaziv cerrahi aletlerin etrafına sarılabilen tıbbi bir yama tasarlıyor. Yama, kuruduğunda katlanabilir, kâğıt bir filme benziyor.

Yama, ileride robotik cerrahide doku ve organları onarmak için kullanılabilecek şekilde tasarlanıyor.

Yama, ıslak doku ve organlara temas ettiğinde, kontakt lense benzer esnek bir jele dönüşüyor ve yaralı bölgeye uygulanabiliyor. Bant mevcut cerrahi yapıştırıcıların aksine, bakteri ve vücut sıvılarına maruz kalındığında kontaminasyona direnecek şekilde tasarlanıyor. Zamanla yama, vücut içerisinde güvenli bir şekilde parçalanarak yok oluyor.

HappyShield, bir parça şeffaf plastiğin katlanarak oluşturduğu bir origami yüz siperi olarak tanımlanıyor.

Eğri katlamalı origami tekniği kullanılarak üretilen siper, yarı saydam, plastik bir şablona sahip. Katlanan şablon, bir parça elastik ile birleşerek HappyShieldoluşturuyor. Kalkan, karmaşık teknikler gerektirmeden kolayca üretilebiliyor.

'The HappyShield', Cambridge Üniversitesi ve Queensland Üniversitesi işbirliği ile tasarlanıyor.

MIT mühendisleri, bir origami varyasyonu olan Kirigami'den ilham alan bir ayakkabı tabanı tasarlıyor.

Ayakkabının altında kullanılan malzeme, yılan derisine oldukça benzer bir dokuda tercih ediliyor. Bu taban, özellikle kaygan bir yüzeyde yürürken daha güçlü bir tutuş sağlıyor. Sürtünme artırıcı malzeme kullanılan ayakkabı, düşme riskini azaltabileceği için daha yaşlı bireyler düşünülerek tasarlanıyor.

Bookniture, kullanılmadığı zamanlarda katlanarak bir kitap görünümüne getirilebiliyor.

Bookniture, açıldığında masa, koltuk ve hatta depolama rafı olarak kullanılabilen akordeon tarzı bir mobilya tasarımı. Origami tarzında katlanabilmesine rağmen oldukça dayanıklı olan tasarım fazla ağırlığı kaldırabiliyor. Böylece kullanıcı, korkmadan üzerine rahatlıkla oturabiliyor. Bookniture, küçük alanlarda yaşayan veya kompakt estetiği tercih eden insanlar için hafif, taşınabilir, dayanıklı ve işlevsel bir parça olarak üretiliyor.