OMA’dan 95 milyon dolarlık proje!

SEDA NUR AYDIN
Abone Ol

OMA, Los Angeles Wilshire Bulvarı'nda yer alan bir sinagoga ek bir yapı tasarladı. Firmanın Kaliforniya'da mimarlığını üstlendiği ilk kültürel bina ve ilk dini kurum olan Audrey Irmas Pavyon’u altıgen taş karolarla kaplanıyor. Proje ziyafetlere, pazarlara, kongrelere, performanslara ve diğer sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Audrey Irmas Pavyonu, 929 Bizans-Uyanış Tapınağı’nın (1929 Byzantine-Revival Sanctuary) yanında yer alıyor.

Audrey Irmas Pavyonu, 2015 yılında 30 milyon dolarlık bir bağış kampanyası başlatan baş bağışçı olan Audrey Irmas'ın adını taşıyor. 2015 yılında cemaat, tapınağın otoparkına bir toplanma alanı inşa etmek için bir yarışma düzenliyor.

OMA, Los Angeles'taki en büyük Yahudi ibadet mekânı olan ve 1929 Bizans-Uyanış Tapınağı olarak da bilinen Wilshire Bulvarı Tapınağı için çarpıcı bir ekleme yapıyor.

OMA, 2015'te pavyonu tasarlama yarışmasını kazanıyor ve 2018'de projeyi açıklıyor. Bina daha erken tamamlanmasına rağmen açılışı, pandeminin neden olduğu toplanma kısıtlamaları nedeniyle erteleniyor ve 2022 yılında açılıyor.

Audrey Irmas Pavyonu ve bağlamı.

Pavyon, aynı anda hem tarihi geleneklere saygılı hem de modern sivil ihtiyaçları yansıtan, insanların bir araya geldiği bir alan olarak tasarlanıyor.

Arka planda tapınak ve çevresindeki eski binalar ile asimetrik pavyonun görünümü.

Bağlamını dikkate alan pavyona basit bir kutu olarak yaklaşılıyor. Temel kutu formu, alandaki bitişik tarihi yapılara göre şekilleniyor.

Batı tarafında bina mevcut tapınaktan uzağa eğimli şekilde yerleştirilerek iki bina arasında yeni bir avlu oluşturuyor.

Pavyon tarihi okuldan uzağa doğru güneye eğiliyor, mevcut bir avluyu gökyüzüne açıyor ve içeriye ışık getiriyor.

Paralelkenar, aynı anda yeni bir kentsel varlık oluşturmak için ana kentsel koridor olan Wilshire Bulvarı'na doğru uzanıyor.

Mimarlar yapının yeni bir sivil varlık olarak tanınacak kadar ikonik, ancak mevcut tapınağın ikonikliğini tamamlayacak kadar ince olmasını hedefliyor. Oldukça simetrik, anıtsal ve dingin bir yapı olan sinagog ile asimetrik, canlı ve pek de sakin olmayan pavyon arasında çarpıcı bir diyalog kuruluyor.

Cephe panelleri binanın hacimsel karakterini geliştiriyor ve insan ölçeği için büyük kütleyi parçalıyor.

Yapı hem dini hem de kültürel etkinliklere ve performanslara ev sahipliği yapan ilham verici bir buluşma yeri sağlamayı amaçlıyor. Yeni bir şapel terasına ek olarak, büyük bir balo salonu, bir dizi toplantı odası, performans alanları ve panoramik manzaralı bir çatı katı/gökyüzü bahçesi içeriyor.

Cephe karolarındaki dikdörtgen cam delikler geceleri parlıyor.

Teras.

Teras ve şapeli saran lamine cam duvarlar, bitişikteki sinagogda yer alan vitray pencerelerin mavisi ile uyumlu bir yeşil renkte kombinasyonlanıyor.

Pavyon, bina boyunca delinmiş boşluklar olarak ifade edilen üç farklı toplanma alanından oluşuyor: büyük bir ana etkinlik alanı, bir şapel ve teras ve bir batık bahçe. Üç alan birbirine kenetleniyor. Her alanın içinde ve dışında bakış noktaları oluşturmak için boşluklar birbiri üzerine istifleniyor. Birbirine bağlı üç boşluk, pavyonun sağlam biçimini şaşırtıcı derecede geçirgen hale getirerek kampüsü ve şehri birbirine bağlıyor.

Bir oculus, yukarıdaki boşluktan tarihi tapınağın kubbesine bir görünüm sağlıyor.

En alttaki boşluk, sokağa bakan taraftan ek yapının arkasında, okulun avlusuna doğru açılan kemerli bir hacimden oluşuyor ve bu hacmin ahşap tonozlu yüksek tavanı, kolonsuz bir etkinlik alanı sağlıyor.

Terasa açılan batık bahçe.

Onun üzerinde, binanın çekirdeğini oluşturan trapezoid (yamuk) boşluk, sinagogun vitray pencerelerine doğru yöneliyor. Bu katta bulunan bir şapel, yan taraftaki yeşil bakır kubbeyi taklit eden yeşil kenarlı bir terasa açılıyor.

Mavi cam, üst katta batık bir çatı bahçesini çevreliyor.

Çatıda ve üçüncü katta dairesel bir açıklık, lamine cam ve alçı panellerle çevreleniyor.

Tavandaki dairesel oyuk, yukarıdaki üçüncü boşluğa bakış sağlarken, zemindeki cam oculus aşağıdaki etkinlik alanıyla bağlantı kuruyor. Mavi camla çevrili bu alan daha küçük toplantı odalarını birbirine bağlarken Downtown LA ve Hollywood Hills'in manzarasını kucaklayan çatıya da erişim sağlıyor.

Tavan oyuğu ve etkinlik alanı bağlantısı.

Shigamatsu, "Birbirine bağlı üç boşluk, pavyonun sağlam biçimini stratejik olarak ancak şaşırtıcı derecede gözenekli kılıyor, kampüs ve şehri birbirine bağlıyor." diyor.

Renzo Piano Building Workshop'a ait teras mobilyaları.

Prekast beton döşemeler, projenin genel renk paletini yansıtacak şekilde incelikle renklendiriliyor.

Maarten van Severen sandalyelerinin öne çıktığı konferans odası.

Binanın cephelerini kaplayan altıgen beton karolar, dış cephede ton çeşitliliği oluşturmak için nervürlü olarak tasarlanıyor.

Tapınaktaki tavan kasalarından ilham alan GFRC paneller, tüm pavyon cephelerini kaplıyor.

Pavyonun girişi.

1.300 metrekarelik bir alana sahip etkinlik alanı.

Zemin kat, sütunsuz bir etkinlik alanına ev sahipliği yapıyor.

Etkinlik alanının tonozlu ahşap tavanı.

Pavyonun ana lobisi.

Lobiler, konferans salonları, bar alanları, resepsiyon alanları ve servis tesisleri, salonun ve şapelin her iki yanında basit, ortogonal düzenlerde bulunuyor.

Özel banklar ve döşemeli banket nişi, koridoru özel bir mekâna dönüştürüyor.

Üçüncü kat, ofislere ve aktivite alanlarına ev sahipliği yapıyor.

Cephe açıklıklarından iç mekanlara ulaşan ışık filtreleri.

Gelişigüzel saçılmış dikdörtgen pencereler, beyaz iç koridorlara gün boyunca ilgi çekici ışık ve gölge oyunları yansıtıyor.

55.000 metrekarelik alanı kapsayan yapı, eğimli cephelerinde bir desen oluşturacak şekilde düzenlenmiş dikdörtgen cam açıklıklara sahip 1.230 altıgen panelle kaplanıyor.

Karolar döndürüldüğünde, yivli açıklıklar ışığı farklı şekilde yakalıyor ve yüzeylere çok daha fazla çeşitlilik ve karakter kazandırıyor.

Cam elyaf takviyeli betondan (GRFC) yapılan altıgen karolar, orijinal sinagogun kubbesinde bulunan geometrilere dayanıyor.

Döndürülmüş dikdörtgen pencereli altıgen paneller ve kullanılan malzemeler, tapınak ile dış cepheyi birleştiriyor.

OMA'nın kurucusu Rem Koolhaas ayrıca, pavyondaki her kapı çerçevesi için bir mezuza tasarlıyor. Tevrat'tan belirli İbranice ayetler yazılı parşömen parçasını saklayan dekoratif kutuların Kapı pervazına yerleştirilmesi mezuza olarak tanımlanıyor. Her bir mezuza alüminyum köpükten hazırlanıyor, renkli reçineye dökülüyor, daha sonra elle kesilmiş, eğelenmiş ve parlatılmış, incik adı verilen ayrı bir harfle kaplanıyor.

Pavyonun dışını 1.200'den fazla altıgen karo kaplıyor.

Audrey Irmas Pavyonu.

Audrey Irmas Pavyonu, yaklaşık 95 milyon dolar maliyetle2021'in sonlarında tamamlanıyor.

Tuvaletteki fayanslar cephenin geometrisini çağrıştırıyor.

Tuvalet.

Formu ve birbirine bağlı üç boşluğu gösteren kavramsal görünüm.

Proje

Audrey Irmas Pavyonu

Mimarlar

OMA

Alan

5070 m ²

Yıl2021
Yer

Eilshire Bulvarı, Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri

Fotoğraflar

Jason O Arka

İnşaat mühendisliği

Rhyton Engineering

Yapı mühendisliği

Arup

Mekanik, Elektrik, Tesisat (MEP)

Arup
Peyzaj tasarımı

Studio- MLA

Aydınlatma tasarımı

L’Observatoire International

Sorumlu ortaklar

Shohei Shigematsu, Jake Forster

Takım

Jesse Catalano, David Chacon, Caroline Corbett, Nils Sanderson, Andrea Zalewski, Natasha Trice, Marie Claude Fares, Wesley LeForce, Sandy Yum, Jade Kwong, Shary Tawil, Joanne Chen

Yönetici mimar

Gruen Associates

CephelerArup

Genel müteahhit

MATT Construction