Müze deneyimini geliştiren mikro mimari: Louvre Müzesi Pavyonları

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Louvre Müzesi'nin tarihi koleksiyonuna 15 modüler pavyon tasarlaması için Studio Malka Architecture seçildi. Modüler pavyonlar aynı zamanda mobil olarak geliştirildi. Bu sayede farklı kullanımlara adapte olmaları sağlandı.

Pavyonlar müze içerisinde farklı işlevlere uygun alanlar sunuyor.

Studio Malka Architecture, Paris’teki Louvre Müzesi için küçük pavyon tasarımlarını müze mimarisi üzerinde analizler yaparak tasarladı. Müze içerisindeki mikro mimari elemanlar olan pavyonların tarihi yapıyı yansıtması amaçlanıyor. Kemer öğesi, Louvre Müzesinin ortak paydası olarak öne çıktığından tasarım süreci kemer formu ile başlıyor.

Pavyonlar kolaylıkla hareket ettiriliyor ve formları değiştirilebiliyor.

Pavyon modülleri salonlara göre renklendiriliyor.

Kemer, tarihi binanın mimarisinde çeşitli dönemleri birbirine bağlıyor. Ayrıca müze koleksiyonunda yer alan birçok eserde de kemer formu dikkat çekiyor. Mezopotamya, Asur, Mısır, Etrurya ve Roma koleksiyonlarının her birinde bulunan kemer formu, tasarımda öne çıkarak doğrudan müze koleksiyonu ile bağlantı oluşturuyor.

Salonlardan birinde yer alan pavyon kombinasyonları.

Kemer formlarından oluşan pavyonlar, şekli ve konumlandırmaları ile Paris Kraliyet aksının etkisini müzeye getiriyor. Zafer Takı ve Arche de la Défense arasında Paris şehri boyunca uzanan perspektif Louvre Müzesi içerisine taşınıyor.

Pavyonlar, Rue de Rivoli’de yer alan tarihi pasajları, Sen Nehri üzerindeki köprüleri ve Eyfel Kulesi gibi Paris'in önemli mimari simgelerini yansıtıyor. 21. yüzyılın zamansız ve çağdaş kemer tasarımı, 12. yüzyıldan beri Louvre’da inşa edilenler ile doğrudan bağlantı kuruyor.

Pavyonların müze deneyimini geliştirmesi hedefleniyor.

Birbirlerine farklı kombinasyonlarda bağlanan modüller, müzenin farklı salonlarının farklı geometrilerine uyum sağlıyor. Her salonda, o mekana özel farklı bir pavyon ziyaretçileri karşılıyor. Modül kombinasyonları; kemer, tonoz, kubbe, alkov ve farklı yükseklikteki yıldız tonozları gibi çoklu ve çeşitli geometriler ortaya çıkarıyor.

Pavyon modülleri salonların farklı plan tiplerine uygun şekilde birleştiriliyor.

Kemerlerin akustik yapısı, pavyonlarda oturan insanların sesinin yankılanmasını engelliyor. Kemerler içindeki sesleri emerek modüllerin yerleştirildiği salonların ses kalitesini bozmuyor. Bu sayede oturup sohbet eden insanlar ile müzeyi gezen insanlar arasında yaşanabilecek duyusal karmaşa engelleniyor.

15 pavyon Louvre Müzesi içerisinde farklı noktalara yerleştiriliyor.

Kemerli modüler pavyonlar, ziyaretçilere oturup etraflarındaki sanatı izleyebilecekleri bir yer sunuyor.

Pavyon modüllerinde, çeşitli Paris müzelerinde geçici olarak kurulan sahnelerin atıkları kullanılıyor. Ana modüllerin tamamı atölyelerde prefabrik olarak üretiliyor, bu sayede Louvre Müzesi içerisinde atıksız ve sessiz bir şekilde pavyonlar inşa ediliyor. Yalnızca ana modüller arasındaki farklı parçaların yerinde montajı gerekiyor.

Pavyon kombinasyonları.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan salgın krizinin ardından gelecekte sergi alanlarının nasıl kullanılacağı veya düzenleneceği tahmin edilemiyor. Studio Malka Architecture bu nedenle pavyonların çeşitli olasılıklara hazır olmasını ve gereken senaryolara uyum sağlamasını hedefliyor. Bu doğrultuda modüler pavyonlar aynı zamanda mobil olarak geliştiriliyor. Hem modüler hem de mobil olan pavyonların konumları ve kombinasyonları farklı taleplere bağlı olarak değiştirilebiliyor. Yoğun dönemlerde veya özel programların olduğu günlerde pavyonlar büyütülebiliyor.

Kesit.

Plan.

Plan.

Merdiven yanında pavyon modellemesi.

Merdiven yanında pavyon planı.

Merdiven yanında pavyon detay planı.

Modelleme.

Modelleme.

Proje

Louvre Museum Pavilions

Mimar

Studio Malka Architecture

Konum

Louvre Museum, Paris, France

Yıl2022
İşveren

Etablissement Public du Muséedu Louvre

Fotoğraf

Studio Malka Architecture