Milyarder yatırımcının tasarladığı penceresiz yurt, kamuoyunda protestolara neden oldu!

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Munger Hall, KaliforniyaÜniversitesi’nin Santa Barbara (UCSB) yerleşkesindeki yoğunkonut ihtiyacına yönelik olarak projelendiriliyor. Ancak öğrenciyurdundaki odaların %94’ü penceresiz yani güneş görmeyecekşekilde tasarlanıyor. Bu durum yapıya yoğun eleştiri getiriyor.

Milyarder yatırımcı Charles Thomas Munger, toplam bütçesi yaklaşık 1,5 milyar dolar olan projeye 200 milyon dolar bağışta bulunuyor. Bütçedeki ciddi payı karşılayan Charles Munger, tasarım aşamasında da etkili oluyor. Munger, projede Le Corbusier’den ilham aldığını ve öğrenci yurdunun piramitler kadar uzun ömürlü olacağını söylüyor.

Yatakhane kat planı tipi.

Munger, öğrenci yurdu tasarımının modernist mimar Le Corbusier’in tasarladığı ikonik Unité d'Habitation projesine dayandığını ifade ediyor. Charles Munger’a göre Munger Hall projesi Le Corbusier’in hatalarını ve öğrenci yurtlarında olan genel hataları ortadan kaldırıyor. Munger’ın herhangi bir mimarlık eğitiminin bulunmaması da dikkat çekiyor.

Her katta sekiz tane olan “ev” plan tipi.

156.000 m² büyüklüğündeki öğrenci yurdunun 4500 öğrenciye ev sahipliği yapması öngörülüyor. Öğrencilerin %94’ü gün ışığı almayan odalara konumlandırılıyor. Odalar güneş ışığı almadığından sanal pencerelere yer veriliyor. Bu fikir, Disney Cruise gemilerinden hareketle gelişiyor. Üzerlerine perde olan sanal pencerelere bakıldığında pencerelerin yapay veya gerçek mi olduğu anlaşılmıyor.

Ortak alanı, mutfağı, tuvalet ve 8 ayrı süit odası olan yatakhane modellemesi.

Munger Hall inşa edildiği durumda dünyanın en büyük öğrenci yurdu olması bekleniyor. Yurt yapısı dokuz yoğun konut katından meydana geliyor. Dokuz katın her biri sekize bölünerek “ev”leri oluşturuyor. Bu evler kendi içlerinde sekize bölünerek süitleri oluşturuyor. Süitlerdeki sekiz bireysel öğrenci odası ortak bir mutfak ve yaşam alanı etrafında düzenleniyor. Yapının en üst katı, sosyal bölmelerden oluşan bir avluya ayrılıyor. Odalarda pencere bulunmamasının yanında tüm binada yalnızca 14 giriş ve çıkış olması acil durumlardaki tahliyeler açısından endişe uyandırıyor.

“Ev”lerin cephe kısmındaki güneş alan ortak alanlar.

Munger Hall’daki odaların %94’ünün doğal ışık almaması kamuoyu tarafından tepki görüyor.15 yıldır California Üniversitesi Tasarım İnceleme Komitesi’nde bulunan mimar Dennis McFadden, yapıyı protesto etmek için görevinden istifa ediyor. McFadden, istifa mektubunda tasarımda değişiklik yapma haklarının olmadığını belirterek bir mimar, ebeveyn ve insan olarak projenin desteklenemez olduğunu vurguluyor.

Sekiz süit odalı yatakhanelerin ortak alanı.

McFadden, dünyadaki yekpare olarak en büyük öğrenci yurdunun ABD Deniz Harp Okulu'na bağlı Bancroft Hall olduğunu ve bu yurdun 4.000 öğrenciye ev sahipliği yaptığına dikkat çekiyor. Bancroft Hall, farklı kanatlara yayılarak nüfus yoğunluğunu olabildiğince azaltıyor ve çok sayıda yeşil avlu içeriyor.

Tek kişilik doğal ışık almayan süit oda.

Pulitzer ödüllü Amerikalı mimarlık eleştirmeni Paul Goldberger, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Munger Hall projesinin yurt gibi görünen bir hapishane olduğunu ifade ediyor.

Kaliforniya Üniversitesi öğrencilerinden Tommy Young, Munger Hall’a karşı bir dilekçe kampanyası başlatıyor ve 10.000 kişiden fazla kişi destek veriyor. Young, bir mimarlık öğrencisi olmamasına rağmen öğrenci yurdunun insani koşullara sahip olmadığını anlamak için mimar olmaya gerek bulunmadığını belirtiyor.

Teras kat planı.

Charles Munger, mimarlık eğitimi olmamasına rağmen uzun zamandır bağışçısı olduğu yapıların mimari tasarımlarına müdahale ediyor. VTBS Architects’in yöneticisi Navy F Banvard, Charles Munger’a mimari açıdan yardımcı oluyor. Navy F Banvard yapının detaylı tasarımını gerçekleştiriyor.

Navy F Banvard, tıpkı Charles Munger gibi düşünüyor. Banvard’a göre proje, Munger’ın öğrenci yurtlarının dönüşümüne yönelik yaptığı araştırma ve çeşitli süreçler sonucunda oluşuyor. Banvard, McFadden'ın projeye yönelik eleştirilerinin asılsız olduğunu düşünüyor. Banvard yapay aydınlatmanın birçok yapıda aktif olarak kullanıldığını belirterek sanal pencerelerin, aydınlatma şiddeti ve renk sıcaklığının ayarlanabileceğini belirtiyor.

Zemin kat planı.

Munger, tek kişilik yatak odaları sayesinde her öğrencinin küçük de olsa kendi özel alanı olmasını hedefliyor. Diğer yandan Munger, küçük yaşam alanlarının, öğrencilerin ister istemez odalarından dışarı çıkacaklarını ve geniş ortak alanlarda sosyalleşeceklerini savunuyor.

Charles Munger ise, her katın birebir aynı sekiz bölümden oluşması sayesinde inşaat maliyetinin azalacağını vurguluyor. Odaların küçük boyutları, ihtiyaç duyulan inşaat alanını azaltarak Munger’ın maliyet hesaplamasını destekliyor.

Önerilen vaziyet planı.

Proje

Munger Hall

Konum

UCSB, Santa Barbara,Kaliforniya, ABD

Mimar

Charles Thomas Munger, Navy FBanvard

Görsel

VTBS Architects