Milan ve Inter’in yeni evi: The Cathedral

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Populous, Inter Milan ve AC Milan’ın ortak kullandığı ikonik San Siro’nun yerini alacak yeni bir stadyum projesi duyurdu. The Cathedral, Milano’nun tarihinden ve karakterinden yola çıkarak tasarlandı. Yeni stadyumun güncel eksiklikleri karşılayarak ikonik ve kalıcı bir mimariye sahip olması amaçlanıyor.

Stadyumun çevresi tamamen yayalaştırılıyor.

San Siro, 1926 yılında mimar Ulisse Stacchini tarafından inşa ediliyor ve 1990 Dünya Kupası için Ragazzi and Partners tarafından kapsamlı şekilde geliştiriliyor. 80.000 kapasiteli mevcut stadyum İtalya’nın en büyük kapasiteli stadyumu konumunda. Milano’nun San Siro bölgesinde yer alan stadyum, bölgenin ismiyle anılırken 1980 yılında Inter Milan ve AC Milan kulüpleri için önemli bir isim olan eski futbolcu Giuseppe Meazza’nın adı ile anılıyor.

Stadyumun, kulüplerin küresel rekabet gücünü kolaylaştırması amaçlanıyor.

The Cathedral adlı yeni stadyum projesi ikonik stadın yerini alırken AC Milan ve Internazionale Milano kulüplerine ev sahipliği yapmaya devam etmesi planlanıyor. Populous, stadyumun tasarımında Milano’daki Duomo di Milano katedralinden ve Galleria Vittorio Emanuele pasajından ilham alıyor.

Tasarımda stadyumu kesintisiz bir cam cephe sarıyor.

The Cathedral, konum olarak mevcut San Siro'nun yanına projelendiriliyor. Yeni stadyum inşaatının tamamlanmasının ardından mevcut San Siro’nun yıkılması hedefleniyor. San Siro’nun karakteristik spiral yollarından birinin peyzaj içerisinde korunması ve gelecek nesillere aktarılması planlanıyor.

Cam cephenin içerisinde kamusal bir güneşli galeri bulunuyor.

Dikdörtgen formlu yapı dikey kanatlarla çevriliyor. Zeminden başlayarak yükselen kanatlar dışarı doğru kıvrılarak güneşli galeriyi oluşturuyor; kanatçıkların ucundan ise cam cephe uzanıyor. Kanatçıkların ikinci kolları ise içeri doğru uzayarak tribünleri örtüyor. Stadyumun tribünleri, taraftarları sahaya hiç olmadığı kadar yaklaştıracak ve unutulmaz bir atmosfer oluşturacak şekilde tasarlanıyor. The Cathedral tamamlandığında Avrupa'nın en büyük stadyumu olması hedefleniyor.

The Cathedral’in kırmızıya bürünmüş hali.

Stadyumun yalnızca iki takımın oynadığı maçlar esnasında değil yılın her günü aktif olması planlanıyor. The Cathedral, Milano’nun San Siro bölgesi için yeni bir karma kullanımlı ana plan gelişiminin merkezinde yer alıyor. AC Milan ve FC Internazionale Milano’nun taraftarları ile bağlarını güçlendirmesi amaçlanıyor.

Dalgalı form, stadyumu sararak Inter Milan’ın karakterini yansıtıyor.

Milano’nun tarihi yapılarından alınan ilham sayesinde stadyumun şehirle olan bağı güçlendiriliyor. Yapı, dünyanın herhangi bir yerinde bulunacak şekilde değil Milano’ya özgü şekilde tasarlanıyor. The Cathedral’in Milano için yeni bir ikon ve küresel bir simge olması hedefleniyor.

Tribünlerin altında taraftarlara gün ışığı alan ortak alanlar tasarlanıyor.

The Cathedral’in, San Siro’ya kıyasla daha iyi bir taraftar deneyimi, stadyum atmosferi ve topluluk katılımı sağlaması amaçlanıyor. Mevcut standartların yükselmesiyle stadyumun halkına sadık ve şehir mirasını onurlandıran yeni bir simge olması hedefleniyor.

Stadyum futbol maçları dışında ortak aktivitelere adapte olabiliyor.

Stadyumun zarif cam cephesinin içindeki güneşli galeri, tüm taraftarlar ve Milanolular için kamusal bir kapalı mekan tanımlıyor. Galeride Milano'nun dünyaca ünlü yemek kültüründen ilham alan çok çeşitli yemek mekanları, lounge alanları ve barlar yer alıyor.

Proje, bölgenin kentsel kalitesini iyileştirmeyi ve sakinlere sunulan hizmetleri artırmayı hedefliyor.

The Cathedral’in mimarisi, AC Milan ve FC Internazionale Milano kulüplerinin kimliklerini en iyi şekilde yansıtmayı hedefliyor. Inter Milan için takım sembolü yapıyı saran mavi hatlarla stadyuma yansıyor, AC Milan için de stadyumun kanatçıkları kırmızı renge bürünüyor. Bu sayede yapı kolaylıkla iki kulübün karakterini yansıtıyor.

Proje çağdaşlık ve sürdürülebilirlik açısından birçok yenilik getiriyor.

The Cathedral, Avrupa'nın en sürdürülebilir stadyumu olacak şekilde tasarlanıyor. Galeri, doğal yolla soğuyup pasif olarak ısınacak şekilde tasarlanıyor. Stadın çatısı fotovoltaik panellerle kaplanıyor ve elektrik daha sonra kullanılmak üzere bataryalarda depolanıyor. Ayrıca yağmur suları çatıdan toplanarak tekrar kullanılıyor.

Stadyumun çevresinin, mevcut San Siro’nun aksine 22 dönümlük kamusal yeşil alanla çevrilmesi hedefleniyor. Yeşil alan su akışını azaltıyor ve ısı adası etkisine karşı koyuyor. Mevcut otoparkın yer altına alınmasıyla stadyum çevresinin tamamen yayalara açık bir bölgeye dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Yapının, yenilikçi malzemeler ve güncel teknolojinin kullanılması sayesinde karbon nötr ve LEED sertifikalı olması planlanıyor.

Populous, dünya çapında çok sayıda önemli futbol stadyumu tasarlıyor. Son 36 yılda, 1.325'ten fazla stadyum dahil olmak üzere dünyanın en tanınmış 3.000'den fazla spor ve eğlence mekanına imza atıyor. Wembley Stadyumu, Emirates Stadyumu, Tottenham Hotspur Stadyumu, Estadio Da Luz başta olmak üzere Sidney 2000 ve Londra 2012 Olimpiyat Oyunları için ana stadyumlar, Populous’un başlıca stadyum projeleri arasında yer alıyor.

Projenin vaziyet planı.

San Siro ve çevresinin mevcut uydu fotoğrafı.

Milano’nun yeni stadyumunun görselleştirme videosu: