Mahremiyetin ağaçlarla sağlandığı yapı: Tropical Box House

MERVE DOĞAN
Abone Ol

WHBC Architects tarafından tasarlanan Tropical Box House, Malezya’nın Kuala Lumpur şehrinde yer alıyor. Yapıya bölgenin iklim şartlarına göre birbiriyle uyumlu dikdörtgen ızgara şekillerinden oluşan bir beton kaplama tasarlanıyor. Böylelikle sürdürülebilir ve ekonomik bir çözüm üretiliyor. Isıyı dışarıda tutacak şekilde tasarlanan beton kaplama, bir güneş filtresi görevi görerek doğrudan gelen ışınları engellerken aynı zamanda gün ışığının iç mekânı doğal yolla aydınlatmasına izin veriyor.

Farklı boyuttaki dikdörtgen ve kare beton kaplamalar, çevresindeki yeşille birlikte yapıyı yağmur ve doğrudan gelen gün ışığı gibi tropikal iklim şartlarından koruyor.

Yapı, Kuala Lumpur'un lüks bir banliyösü olan Damansara Tepeleri'nde, popüler evler ve apartmanlarla çevrili engebeli bir arazide yer alıyor. Yeşil bir yamaçta konumlanan Tropical Box House, yaşam alanlarının çoğu yerden yüksekte olacak şekilde düzenleniyor. Bu da kullanıcılara odaların çoğundan çevredeki ağaçların manzarasını görmelerini sağlıyor.

Evin girişi, 45 derecelik bir açıyla, ince albizia ağaçlarının arasından gölgelikli bir sahanlığa uzanan beton bir köprüden geçiyor.

Yapının bodrum katında, evin nemini alarak serin ve kuru tutacak bir garaj ve servis alanı bulunuyor. Zemin katta ise ana mekanlar; yaşama alanı, mutfak ve havuz yer alıyor. En üst katta ise havuza bakan ebeveyn yatak odası ve ebeveyn banyosu ile banyolu çocuk yatak odaları bulunuyor. Bir merdiven avlusu boşluğu, servis alanlarının bulunduğu bodrum katına ışık sağlıyor.

Yapı, ağaç gölgesinin içinde asılı duruyor gibi görünüyor.

Ham beton duvarlar, manzarayı orman yerleşim bölgesine odaklıyor. Aynı anda kullanıcıların mahremiyet ihtiyacı yemyeşil manzara ile karşılanıyor. Yapının hacminin katılığına karşın, iç mekân esnek ve yumuşak bir üslupla tasarlanıyor.

Beton yapısının koreografisi, iç kısımda benekli bir ışık üreterek betonun parlak görünmesini sağlıyor.

Mimar BC Ang, "Arazinin yapısı, zemine mümkün olduğunca hafif bir şekilde dokunmamıza izin veriyordu. Doğal yapıyı bozmadan inşa etmenin en kolay yolu, evi hafif strüktürlerin üzerine yerleştirmekti." diyor.

Birinci katta, oturma ve yemek alanı, iç mekanla buluşan bir havuza açılıyor.

Beton, göreceli ekonomisi nedeniyle Malezya'da her yerde bulunan bir yapı malzemesi olarak ön plana çıkıyor. Ancak tropik iklimlerde beton materyalin sağlıklı şekilde kullanılması gerekiyor. Mimarlar, betonun ısıyı emdiğinde sıcaklık sağladığı, gölgelendiğinde ise serinlik verdiğini belirtiyor.

Işık beton kabuğun içinden süzülürken, havuz boyunca gölgelerin çapraz geçişleri görülüyor.

Mimarlar beton kafes sistemini hem ışık efektleri hem de iklime tepki olarak kullanıyor. Gözenekli sistem, doğrudan gelen güneş ışığını azaltırken, yapının soğumasını da sağlıyor. Mimarlar havanın serbestçe geçmesine izin veren bu sistemi, “iç mekanını tropikal güneşten koruyan içe dönük bir mesken" olarak tanımlıyor.

Yapının tüm odaları görsel olarak doğayı içeriye davet ediyor.

Beton yüzeyler ve havuz, ışık ile birlikte farklı dokular meydana getiriyor.

Aşağıdaki bahçeye bakan açık bir duvara sahip bir lavabo bulunuyor.

Vaziyet planı.

Zemin kat planı.

1.kat planı.

Kesit.

Proje

Tropical Box House

Tasarım

WHBC Architects

Konum

Kuala Lumpur, Malezya

Yıl

2015

Alan

700 m²

Mühendis

Projurutek Sdn Bhd

Ana Yüklenici

CHB Construction Ming Seng Construction