Kuşlar ve insanlar için ortak bir dinlenme noktası: Boolean Kuş Evi

AYŞE RÜMEYSA AKBÜLBÜL
Abone Ol

PSW Architects tarafından tasarlanan Boolean Kuş Evi, Tayvan’ın Yangmingshan Milli Parkı’nda yer alıyor. Çiçek Festivali için inşa edilen pavyon, hem insanlar hem de kuşlar için bir dinlenme noktası görevi görüyor. Yerel kuşlarla ziyaretçiler arasında bir bağ kurmak isteyen stüdyo; tasarımları ‘kuş evi’ konseptinde şekillendiriyor.

Yapı, her yıl düzenlenen çiçek festivaline gelen ziyaretçiler için tasarlanıyor.

Tasarım ekibi, Covid19 salgınıyla birlikte ev kavramının öneminin daha da arttığını belirtiyor. Günlük hayatımızda bizlere güçlü olmayı öğreten aile, eş ve ev kavramlarını bu tasarımda harmanlayarak, zorlukların birlikte aşıldığı vurgusunu yapmak istiyorlar. Bu duygularla yola çıkan ekip; birbirinden farklı geometrilerden oluşan beş kütleyi üst üste getirerek ziyaretçilere, farklı mekânsal deneyimler katan Boolean Kuş Evi’ni tasarlıyor.

Kuş evi, doğayla iç içe olan bir alanda yer alıyor.

Proje için çıkılan arazi gezisi sırasında tasarım ekibi ormandan gelen kuş cıvıltılarını duyuyor ancak etrafta kuş göremiyor. Bulundukları açık alanda, kuşlar için bir barınma yeri olmadığını fark ediyorlar. Böylece ziyaretçiler için bir dinlenme alanı tasarlarken; kuşlarıda projeye dahil etme fikri doğuyor.

Yapıda, çoğunlukla kavisli formların tercih edildiği görülüyor.

Boolean Kuş Evi, milli parkın biraz uzağında bir meydana inşa ediliyor. Ziyaretçilerin gezilerini tamamladığı noktada, bir dinlenme kavşağı görevi gören pavyon 80 m²’den oluşuyor. Birbiri üzerine yığılmış beş hacim, tüm binanın dengelenmesinde büyük bir rol oynuyor.

Yapı aynı zamanda bir kuş barınağı görevi görüyor.

Tek bir çatı altında, hem insanlar hem de kuşlar için barınak görevi gören bu yapının duvarlarına, yedi adet kuş evi yerleştiriliyor. Bu sayede, kuşlar ormandan açık alana çağrılıyor ve insanlarla etkileşime girmelerine olanak sağlanıyor.

Ziyaretçilerin hem içeride hem de dışarıda birbirleri ile etkileşime girmesi amaçlanıyor.

Evin dış cephesinde, Asya bölgesine özgübir selvi ağacı olan Taiwania ağacı tercih ediliyor. Cepheye doğal bir görünüm katmak için çeşitli desenlerden ve kabuk kaplamalarından yararlanılıyor.

İç mekanlarda eğimli zeminler ve birbiriyle bağlantısız yüzeyler bulunuyor.

Ziyaretçilerin iç mekana; birbirine zıt iki farklı girişten alınması ile kullanıcılara farklı bakış açıları kazandırılması hedefleniyor. Bu girişlerden sonra, aynı zamanda köprü görevi gören asma odalara geçiş yapılabiliyor. Ayrıca iç mekanda, halka açık bir sergi alanı ve insanların meditasyon yapabilecekleri ya da sadece sessiz bir mola vererek kendilerine zaman ayırabilecekleri birkaç özel köşe bulunuyor.

İnsanların dinlenmesi için oluşturulmuş mekanlardan biri.

Pavyonda dijital sergiler de gerçekleştiriliyor.

Yapının içini ve dışını oluşturan bu alanlar; mimari ve doğa, kapalı ve açık, aydınlık ve karanlık kavramları arasındaki farkların, ziyaretçiler tarafından deneyimlenebilmesi için tasarlanıyor.

Kavisli çatılar, iç mekandaki asma platformlar ve proje içerisindeki birçok parça, dijital ortamda üretiliyor.

Proje

Boolen Kuş Evi

Yer

Tayvan

Program

Sergi alanı

Mimarlar

PSW Architects

Baş mimarlar

Shihhwa Hung, Phoebe Wen

İnşaat

Ahşap Sanat Stüdyosu

Mühendislik

AS Studio

Alan

80 m²

Tamamlanma yılı

2020