Kollektif öğrenim: Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

YASEMİN ATEŞ
Abone Ol

Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, BG Architects ve ARK-itecture tarafından tasarlandı. İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde yer alan proje, genç tasarımcılara öğrenme sürecinde ilham vermeyi hedefliyor.

Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin uzaktan görünüşü.

Fakültenin batı cephesi.

Fakültenin vaziyet planı, kesit ve perspektif çizimleri.

Yapı, eğimli araziye uyumlu bir şekilde yerleşiyor. Tasarım eğitiminde çok önemli bir yer tutan ortak çalışma alanları ve stüdyolar; açık çatı katlarına kademeli bir şekilde yerleştiriliyor. Böylelikle stüdyolar, geniş bir manzaraya sahip oluyor.

Projenin görselleştirilmesi ve maket fotoğrafları.

Eğimli bir topografyaya yerleşen yapının cephesinde kullanılan diyagonal elemanlarla bina ve zemin arasındaki güçlü ilişkiyi vurguluyor. Çelik ve geçirgenliği artıran üçgen panel sistem ile cephe hareketlendiriliyor.

Projenin tasarım aşamasındaki eskizler.

Tasarımda, fonksiyon ve yerleşim kararlarını şekillendiren, ana unsurlardan biri doğal ışık oluyor. Yapı, doğal ışığı kontrollü bir şekilde almaya yönelik biçim kazanıyor.

Fakülte girişi.

Proje, 10 yıllık bir çalışmanın ürünü.

Cephede kullanılan diyagonal akslar.

Orman manzarasına yönlendirilen fakültenin cephesinde; corten ve bazalt taşı kullanılarak doğal doku ön plana çıkarılıyor.

Fakülte cephesinden yakın bir fotoğraf.

Cephe detayı.

Cephe kesit, görünüş ve sistem modeli.

Stüdyolara ulaşan koridor.

Binanın iç mekânı, cephe ile uyum sağlayan özgün malzeme kullanımıyla dikkat çekiyor. Tasarım fakültelerinde ortak çalışma alanlarının önemini vurgulayan tasarımcılar bu projeyle, öğrencilerin birbirleri ile etkileşimlerini artırabileceği mekanlar oluşturuyor. Açık plana sahip ortak alanlar, kullanıcılarına oldukça geniş mekanlar sunuyor.

Düşey sirkülasyonu sağlayan merdivenlerde oturma alanları da tasarlanıyor.

Giriş koridoru.

Tüm ortak alanlar, sunumlara ve sergilere olanak sağlayacak genişlikte tasarlanıyor. Esnek kullanımlı mekanların, öğrencilerin tasarım yetilerini geliştirmelerine yardımcı olması hedefliyor.

Katlar arası ilişki.

Yapının düşey sirkülasyonunu sağlayan çekirdek.

Bina merkezinde bulunan çekirdek, katlar arası görsel bağlantı sağlıyor. Aynı zamanda bu alan tasarımcıların üzerinde durduğu entegrasyon ve şeffaflık kavramlarını yansıtıyor. İç mekanda yoğun olarak kullanılan metal çerçeveler, geçirgenliği artırıyor.

Tasarım stüdyosu.

Projenin kesit ve planları.

Proje

Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Proje yeri

İstanbul

Tasarım ofisi

BG Architects ve ARK-itecture

Tasarım ekibi

Roger Klein, Bülent Ergin Güngör, Can Dağarslanı, Chris Shusta, Caner Ölçüşenler, Emir Şahin Çil, Benjamin Kinghorn, Gökçe Su Akdağ, Ozan Duvarcı, Eda Yiğit, Mustafa Özdemir

Brüt inşaat alanı

26.000 m²

Tamamlanma yılı

2018