Keşif odaklı tasarım: Fields Play Structure

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Sınırlandırıcı herhangi bir net işlevi veya standardı bulunmayan Five Fields Play Structure, çocukça keşifler için tasarlanmış bir oyun alanı. Proje; açığa çıkan, keşfedilebilir alanlar ve oyunlar yoluyla çocukların hayal gücünü geliştirmeyi hedefliyor.

Mimari oyun ekipmanı, çocukları emeklemeye, zıplamaya ve uçmaya teşvik ediyor.

Kesişen ahşap kaplamalı hacimler; Massachusetts banliyösündeki çocukların koşarak geçmeleri, tırmanmaları ve tel örgülerle ilerlemeleri için bir oyun alanı oluşturuyor.


60 yıl önce planlanmış bir mahallenin eğimli arazisinde yer alan oyun yapısı; mahalledeki çocukların ortak bir arka bahçenin keyfini çıkarmasını sağlıyor. 1950'lerin başlarındaThe Architects Collaborative (TAC) tarafından tasarlanan Five Fields mahallesi; topluluğun ortak kullanımına sunularak, arazi geliştirme ve topluluğu büyütme hedefiyle inşa ediliyor.

Kuruluşun ardından geçen 60 yıl içerisinde ev sahipleri değişiyor ancak ortak araziye olan ilgi kullanıcı tarafından devam ediyor. TAC, başlangıçta da pilot proje olarak tasarladığı bu mahallede, deneysel ruhu yaşatmak ve devam ettirmek istiyor. Bu doğrultuda, çocuklar için hem güvenli hem de heyecan verici bir yapı hedefleniyor. Net işlevsel unsurlar olmadan, çocukların hayal güçlerinin sınırlarını zorlayabileceği bir alan tasarlanıyor.

Oyun yapısı, 1950'lerde The Architects Collaborative tarafından kurulan Lexington'ın Five Fields mahallesinin sakinleri tarafından paylaşılan ortak arazide yer alıyor.

Five Fields Play Structure; mahalledeki kolektif deneyimi, bir anıt gibi temsil ediyor. Yapı; bir yandan topluluk tarafından büyütülen tüm çocukların, keşif ruhunu beslerken; diğer yandan çocukların küçük yaşlarından itibaren hayal kurmalarının ve oyun oynamalarının gerekliliğini vurguluyor.

Five Fields Play Structure, mevcut klasik oyun alanının yerine inşa edilmiş.

Matter Design'dan Brandon Clifford ve FR | SCH Projects'den, Michael Schanbacher tarafından tasarlanan Five Fields Play Structure’ın yapımı, 2016 yılında tamamlanıyor.

Renkli ahşapla kaplanmış oyun yapısı, doğal çevreye ayak uyduruyor.

Çocuklara yönelik bir oyun yapısı tasarlamak, benzersiz ve zorlu bir projedir. Yetişkinlerin günlük yaşamlarında erişilebilirliği ve işlevi yöneten net standartlar olsa da, oyun ne standarttır ne de tam anlamıyla işlevseldir."

Clifford ve Schanbacher, çocukların hayal gücüne dayalı bir oyun alanı oluşturmanın zorluğunu bu sözlerle belirtiyor.

Oyun, kurgusu dahilinde karşı tepeye çocukları uçuran zipline da içeriyor.

Oyun, doğası gereği belirsiz olma özelliğine sahip ve belirli koşullarla da kontrol edilemeyen bir eylem. Çocukların hayal gücü sınırsız olduğu gibi, oluşturdukları oyunlar da sonsuz oluyor.

Tasarımcılar, tasarım sürecinde projenin potansiyel kullanıcılarına -yerel çocuklara- danışarak hareket ediyor.

Bu doğrultuda oyun yapısı; çocukları belirli, direktif kullanımdan kurtarmayı hedefliyor. Tüm kullanıcıların bireysel dünyalarını oluşturmaları isteniyor. Oyun alanı, çocukları ahşap hacimler içinde hayal gücüne yönelterek, hareket özgürlüğü tanımlıyor.

Ahşap yapı, çocuklara vakit geçirebilecekleri çeşitli alanlar sunuyor.

Oyun alanı, çocuk ergonomi ve boyutlarına göre uyarlanmış olsa da, yetişkinler tarafından da kullanılabiliyor. Hem fikirlerini özgürleştirmek hem de eğitimlerine yardımcı olmak için, tasarımda çocuk kullanıcılara öncelik veriliyor. Yetişkin kullanıcılar ise, çocukluklarını anımsamaya ve yeniden keşfetmeye davet ediliyor. Yapı, her yaştan insan için kolektif bir hayal etme alanı oluşturuyor.

Yapı, çocuklara göre ölçeklendiriliyor, böylece kolayca deliklerden geçebiliyorlar.

Eğimli bir alanda yer alan oyun yapısı, her biri açık renkli ahşaplarla kaplanmış, bir dizi dörtgen prizma bölümden oluşuyor. Bu elemanlar, yapı boyunca çeşitli noktalarda birbirine geçiyor ve bağlanıyor. Bir noktada gergin halatlarla sağlanan bu bağlantı, çocuklara eğlenceli bir parkur sunuyor.

Küçük yaştaki çocuklar için riskli olan kısımlarda, sadece büyük çocukların erişebileceği yollar tasarlanıyor.

Kutulardan biri uzun gözetleme kulesi oluşturuyor, diğeri 20 metrelik zipline için atlama noktası sağlıyor. Arazinin eğimi sayesinde, yapı uzadıkça toprak zeminden uzaklaşıyor ve konsolun altında bir sığınak oluşturuyor.

Johanna Lobdell'in renkli grafikleri, olası girişleri öneriyor.

Tasarımcı Johanna Lobdell'in renkli grafikleri; net bir kural oluşturmadan, girişleri ve kullanım alanlarını gösteriyor. Bu noktalarda, çocuklar dikey bir tüpün içinden geçebiliyor veya kendilerini bir çıkıntının üzerine çekebiliyorlar. Tasarımlar ile belirlenen hedefe, birçok erişim yolu sağlanıyor ve çocukların seçenekler arasında kendi yollarını oluşturmaları isteniyor.

Oyun yapısı, çocukları zorlayacak farklı alanlar oluşturuyor.

Merdiven ve kapı gibi mimari öğeler, alışılmışın dışında kullanılıyor. Çocuklar oyun yapısına birbirinden farklı yöntemlerle erişebiliyor. Oyun alanı boyunca hareket, çıkmazlarla sonuçlanıyor. Fakat bu çıkmaz alanlar, çocuklar için manzaraya bakan keşif noktaları oluşturuyor.

Yapıda farklı tırmanma yolları bulunuyor.

Yükseltilmiş hacimler, gizli eşikler oluşturmak üzere belirli noktalarda çakışıyor. Keşfedilebilir alanlara ulaşmanın çeşitli yolları bulunuyor; küçük çocuklar yerde sürünerek ilerlerken, daha büyük olanlar tırmanmayı tercih ediyor.

Oyun yapısının aksonometrik çizimi ve olası rota.

Yapının planı.

Çeşitli öğelerden oluşan yapı, duyuları harekete geçirerek, her kullanıcının deneyimini artırıyor. Çocukların öğrenme şekillerinin farklılığından yola çıkılan oyun ortamında, birbirinden çeşitli katılım araçları sunuluyor. Görsel, işitsel ve kinestetik öğeler, farklı kullanım anları oluşturuyor.

Yapının görünüşü.

Yapının kesiti.

Five Fields Play Structure, çocukların eğlenerek öğrenmelerini sağlamayı hedefliyor. Topluluk oyunları için güvenli bir alan oluşturarak, hayal gücünün hüküm sürmesine izin veriyor. Oyun yapısı, TAC’ın topluluk paylaşımına verdiği önemin devamını getiriyor.

Mahallenin, toprakla ve birbirileriyle olan ilişkisi, çocuklardan itibaren güçlendirilmeye çalışılıyor. TAC’ın mirasını devam ettiren oyun yapısı, önceden var olan salıncaklar, kaydıraklar ve bir kum havuz gibi klasik oyun ekipmanlarının yanında yer alıyor.

Yapının görünüşü.

Yapının görünüşü.

ProjeFields Play Structure

Yıl

2016

Yer

Lexington, MA

Alan

Five Fields Mahallesi ortak arazisi

Boyut

10.7m2 - 10.1m uzunluğunda, 5.5m yüksekliğinde, 1.2m genişliğinde, 20m zipline

Malzemeler

Ahşap

Program

Oyun Yapısı

Tasarım

Brandon Clifford, Michael Schanbacher

Grafik Tasarım

Johanna Lobdell

Fotoğraflar

Brandon Clifford

Proje Ekibi

Dar Adams, Courtney Apgar, Josh Apgar, Michael Leviton, Daniel Marshall, Chris McGuiness, Dan Roseman

Çocuk Danışmanlar

Liam Apgar, Mack Apgar, Bella Dubrovsky, Sam Leviton, Ainsley Schanbacher, Judson Schanbacher

ÖdüllerAZ Award, Azure Magazine (2017)
Best of Design Award Winner, Small Spaces, The Architect's Newspaper (2017)
Honor Award, Small Projects Design Awards, BSA Design Awards (2017)
Award Winner, Small Projects Awards, AIA Design Awards (2018)
Citation, Innovative Play; Ambition in a Small Project, AIA New England (2018)