Hem otopark hem sağlık merkezi: Parkeergarage A1

VUSLAT SOYTÜRK
Abone Ol

XVW Architectuur, Amsterdam'ın kuzeyinde içerisinde sağlık merkezi bulunan ortak bir otopark tasarladı. XVW Architectuur, Parkeergarage A1 projesiyle bir otoparkın, çevresindeki konutlarla nasıl bir ilişki içerisinde olması gerektiğine yanıt arıyor.

Otopark yapısının zemin katındaki sağlık merkezinin varlığı topluluktaki sosyal değerin önemini vurguluyor.

Parkeergarage A1, Amsterdam'ın kuzeyindeki Buiksloterham'da yer alıyor. Hızla gelişmekte olan Buiksloterham, eski bir endüstriyel sahil boyunca uzanıyor. XVW Architectuur, gelişmekte olan bölgenin yenilikçi ruhuna cevap vermeyi amaçlıyor. Tasarım, Buiksloterham'da geometrik dış cephesi ve simgesel özelliği ile ön plana çıkıyor.

Parkeergarage A1, Pontsteiger ve Amsterdam limanı.

Parkeergarage A1, Studio Nine Dots’un de Alliantie konut şirketi için geliştirdiği bölgenin bir parçasını oluşturuyor. Mahallede araçların tek bir noktada toplanması amaçlanıyor. Böylece sokakların, sivil faaliyetlerin ve gıda pazarlarının kamusal alana dönüşmesine imkan veriliyor. Kamusal yollar araçlardan arındırılarak yayalara ayrılıyor.

Cepheyi oluşturan piramit formları açılarına ve ebatlarına göre çeşitleniyor.

Parkeergarage A1, Buiksloterham'da XVW Architectuur tarafından tasarlanan iki otoparktan ilki olma özelliğini taşıyor. Her iki otopark da tamamlandığında, doğu ve batı taraflarında kentsel gelişmeyi sınırlayan başlangıç ve bitiş noktaları olmaları hedefleniyor. Parkeergarage A1, 250 araç kapasitesine sahip olmakla birlikte iki otoparkın totalde gereken tüm park yeri ihtiyacını karşılaması planlanıyor.

Cephe kabuğu, otopark yapısının net hacmini deforme ediyor.

Parkeergarage A1'in tasarımında öncelikle yapının mahalle içerisinde nasıl bir sosyal konumda olacağı araştırılıyor.

250 araç kapasiteli otopark, çevredeki konutların park ihtiyacını karşılıyor.

XVW Architectuur, cephe tasarımı ile soruna cevap veriyor. Çelik diagrid giydirme cephe, yapının bir otopark gibi değil bir mahalle girişi gibi algılanmasını sağlıyor. Cephenin rölyefli yapısı, ışığı yakalıyor ve formuna canlılık katıyor. Çelik görünüm, bölgenin endüstriyel geçmişine de atıfta bulunuyor.

Sirkülasyon alanındaki açıklıklar cephedeki hareketlerle uyum sağlıyor.

Cepheye uygulanan mat ancak ışığı yansıtan özel boya, binaya bukalemun benzeri bir görünüm kazandırıyor. Cephe çevresindeki hareketlere karşılık veriyor ve çeşitli ışık oyunları oluşturuyor. Işığa tepki veren cephe, yakınından geçen objenin rengine bürünüyor.

Delikli cephe, iç mekanın kısmen görülmesine olanak tanıyor.

Sokak seviyesinde daha sıcak, dokunsal ve insani bir his oluşturmak için ahşap kaplama uygulanıyor. Çelik cephe ile tezat oluşturan ahşap kaplamalı zemin kat işlevsel olarak da ayrışıyor. Yapının zemin katında sağlık merkezi bulunuyor. Sağlık merkezi, topluluğa daha geniş bir şekilde hizmet edilmesini sağlayarak sosyal değerin öneminin altını çiziyor.

Cephe, otopark işlevini soyutluyor.

Zemin kat planı.

İkinci kat planı.

Kesit.

Proje

Parkeergarage A1

Mimar

XVW Architectuur

Yer

Amsterdam, Hollanda

Yıl

2021

İşveren

Huber Car Parking Systems for De Alliantie Ontwikkeling

Alan

7500 m²

Tasarım ekibi

Xander Vermeulen Windsant, Bartjan van 't Slot

Danışman

Peutz, Perree

Fotoğraf

Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs