Hayalet görünümlü sanat merkezi: Gue(ho)st House

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Christophe Berdaguer ve Marie Péjus; polistiren ve boya kullanarak kapladığı eski bir evi dikkat çekici bir ziyaretçi merkezine dönüştürdü. Sanatçılar yapıyı bir "hayalet ev" olarak tasarlıyor ve projenin ismi “hayalet” ve “ziyaretçi” kelimelerinden geliyor. Tasarım, küçük yerleşim yerinin merkezi konumunda yer alıyor.

Gue(ho)st House ve Delme Sinagagou Çağdaş Sanat Merkezi.

Fransız sanatçılar Christophe Berdaguer ve Marie Péjus’tan biri işlevsel diğeri görsel iki temel madde isteniyor. Bunlardan ilki çağdaş sanat merkezinin çevresinin düzenlenmesi, diğeri ise sanat merkezini yakından geçen ana yoldan daha görünür hale getirilmesi oluyor. Bu fikirlerin geçmişi 2005 yılına dayanıyor. Birçok ortağın ve işbirlikçinin çabaları sayesinde proje 2012’de tamamlanıyor.

Polistiren bloklar ile yoğun ve kavisli bir görünüm elde ediliyor.

Proje, 19. yüzyıldan kalma bir sinagog içindeki bir galeri olan Synagogue de Delme Çağdaş Sanat Merkezi’nin arazisinde yer alıyor. Komisyon; belediye binası, sinagog, otoyol ile aradaki boşlukları, küçük bir evi, tenis kortu ve spor salonunu kapsıyor. Bu nedenle proje yalnızca sanat merkezini değil diğer alanları da yakından ilgilendiriyor.

Hava karardığında açıklıklardan dışarıya sızan ışıklar hayalet görünümünü daha da okunur hale getiriyor.

Yapının çevresine kapsamlı etkisi nedeniyle tasarımcılar bütün alanın nasıl kullanılacağı üzerine çalışıyor. Delme'nin kültürel, toplumsal, spor ve idari yaşamının merkezini oluşturan alanda yeni bir kamusal mekan tasarlanıyor. Bina daha öncesinde hapishane, okul ve cenaze evi olarak kullanılırken cenaze evi yeni tasarıma ilham kaynağı oluyor.

Tasarım, etrafında işlevsel bir kamusal alan tanımlıyor.

Projenin adlandırılması yapının tarihi ilhamından ve yeni işlevinden yola çıkılarak yapılıyor. Marcel Duchamp’ın 1953 yılındaki bir çalışmasında oluşturduğu “a Guest + a Host = a Ghost” kavramından atıfla projeye “Gue(ho)st House” ismi veriliyor. “Guest” (ziyaretçi) ve “Host” (ev sahibi) kelimeleri bir araya gelerek “Ghost” (hayalet) kelimesini andıran “Gue(ho)st” ismi ortaya çıkıyor.

Binanın proje öncesi görünümü.

Sinagog ve belediye binası arasındaki bina uzun süre cenaze evi olarak işlev görüyor. Dönüşüm projesi, yapının bir hayalete benzemesini amaçlıyor ve eski işlevden referans alıyor. Sanatsal öneri, yapının geçmişini yaşatırken aynı zamanda iddialı bir görünüm de kazandırıyor.

Polistiren parçaların montaj aşaması.

Mevcut bina tamamen polistirenle kaplanıyor. Atölyede 1 m³’lük parçalar üretiliyor ve yapının cephesine yapıştırılıyor. Yaklaşık elli blok ile kaplama tamamlanıyor. Polistiren kaplama tamamlandıktan sonra cilalanıyor ve üzeri iki kat püskürtülmüş poliüretan reçine ile kaplanıyor. Tüm bu uygulama sonucunda yapı kesintisiz beyaz su geçirmez bir kaplama ile sarılıyor. Bahçede yer alan bank, polistirenden yontuluyor ve çelik bir çerçeve ile güçlendiriliyor.

Gue(ho)st House sanat merkezinin 20. yıldönümünde açılıyor.

Binanın çevresiyle etkileşimini güçlendirmek için bahçe duvarları kaldırılıyor. Bahçe, yeni ağaçlar ve çiçeklerle donatılıyor. Işıklı bir tabela ile bütün gün boyunca insanlar binaya yönlendiriliyor. Ek bir yol ile sinagogun arkasındaki alanla bağlantı sağlanıyor.

Gue(ho)st House ev sahipleri (sanat merkezi, komün) ve konuklar (ziyaretçiler, sanatçılar) arasında iletişimi teşvik ediyor.

Gue(ho)st House başlı başına bir sanat eseri olarak Delme Komünü tarafından finanse ediliyor ve Fransa Kültür Bakanlığı tarafından destekleniyor. Gue(ho)st House, sanatsal ve kültürel olarak Fransa’nın kuzeydoğusundaki Delme Komünü’nün merkezi olarak görev görüyor.

Polistren kaplamanın üzeri toplamda 2.4 ton reçine ve 360 kg boya ile kaplanıyor.

La Synagogue de Delme’nin çağdaş sanat merkezi, 2000’lerin başından bu yana çevresine sanat anlamında arabuluculuk sağlıyor. Delme'de diğer kurumlarla ilgili sergilerde ortak hareket eden kurum, bölgeye gelen ziyaretçiler için rehberlik hizmeti sunuyor ve ideal rotalar oluşturuyor. Sanat atölyeleri, okullar için eğitim paketleri, sanatçılarla halka açık tartışmalar, sanat ve felsefe konuşmaları gibi faaliyetlere öncülük ediyor. Kurumun bölgedeki halka ciddi şekilde rehberlik etmesine rağmen Gue(ho)st House’a uzanan yol güzergahında herhangi bir ziyaretçi merkezi bulunmuyor.

Gue(ho)st House, bölgenin sıradan yapıları arasında formu ve rengi ile dikkat çekiyor.

Gue(ho)st House tasarımının gerçekleştirildiği mevcut bina 1984 yılında tescilleniyor, bu sebeple bina olduğu gibi korunuyor. Mimari bütünlük iç mekanlarda da devam ediyor ve tamamen sergilere ayrılıyor. Mekanın tarihi değerinin yanında projede işlevsel ihtiyaçlara dikkat edilerek sanatçıların, ziyaretçilerin, tasarımcıların ve çalışanların işbirliği yapacağı bir alan tasarlanıyor.

İç mekanda da beyaz renk hakim kılınıyor.

Binanın zemin katında karşılama merkezi, bilgi ofisi ve dokümantasyon merkezi bulunuyor. Üst katta çeşitli sanatçılara, öğrencilere, stajyerlere ve sanat dünyasından diğer profesyonellere konaklama hizmeti sunan bir stüdyo bulunuyor.

Görsel çalışma.

Christophe Berdaguer ve Marie Péjus, 20 yıla yakın süredir birlikte çalışıyor. Berdaguer ve Péjus; biyoloji, psikanaliz, nöroloji, sosyoloji gibi çeşitli disiplinlerden yola çıkarak çok yönlü çalışmalara imza atıyor.

Proje

Gue(ho)st House

Tasarımcı

Christophe Berdaguer, Marie Péjus

Konum

Delme, Fransa

İşveren

Delme Komünü

Yıl

2012

Fotoğraf

OHDancy