Geleceğin enerji mimarisi: Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası

HATİCE GÜLNİHAL AYDIN
Abone Ol

Türkiye’nin tek çöl iklimine sahip bölgesi olan Karapınar, tarım için elverişsiz hale gelmiş ancak büyük enerji potansiyeli taşıyan 20 kilometrekarelik bir alanda yer alıyor. Kalyon Enerji, bu bölgede Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali olan 1.350 MWp kapasiteli bir tesis kuruyor. Bu tesisin işletmesi Merkezi Kontrol Binası üzerinden yönetiliyor.

Yapının çatısı, enerji verimliliği sağlayan bir yalıtım katmanı olarak hizmet ediyor.

Binanın ana işlevi, santralin kontrolü için gerekli teknolojik altyapıyı sağlamak oluyor. Bunun ötesinde, bina sürdürülebilir enerji teknolojilerini temsil eden bir arayüz olarak tasarlanıyor. Kurak iklimin zorlu coğrafyasında ve ufka kadar uzanan düz bir topografyada yer alan bu arayüz, yeni enerji teknolojilerini temsil ediyor. Bölgede bulunan 3,2 milyon güneş panelininbir uzantısı olarak 40 metre mesafede ve aynı yönde konumlanan bu yapı, panellerin gölgeleme yapmayacağı bir alanda bulunuyor.

Yapının iç mekanı da kullanılan mobilyalar ve renk paletleri itibari ile fütüristik bir anlayışı gösteriyor.

Binanın cepheleri, yalnızca bir mimari öğe olarak değil aynı zamanda toprağın ve hatta gökyüzünün bir parçası olarak tasarlanıyor. Cephelerin yüksek yansıtma seviyeleri sayesinde bina, bulunduğu coğrafya ile bütünleşiyor. Ufukta siluet devam ederken cephelerde de bu devam ediyor. Enerji kullanımında titizlik sağlanırken cephe tasarımı binanın kimliğinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Çift katmanlı olan cephe, ana cepheye düşen radyasyonu en aza indirmek amacıyla tasarlanıyor. Uzun yıllar boyunca yüksek ısı maruziyetlerini önleyen bu ikincil cephe, dört farklı şeffaflık seviyesinde 7.200 paslanmaz çelik panelden meydana geliyor.

Yapının cephesini kaplayan yüksek yansıtma özelliğine sahip paneller, gün ışığında ve çeşitli hava koşullarında renk değiştirerek yapının görsel dinamizmini artırıyor.

Cephe tasarımı, coğrafi yön, çevre, alan ve optimum ışık gereksinimleri gibi parametrelere dayanarak tekrarlanmayan benzersiz bir desen oluşturuyor. Yansıtıcı yüzeyi nedeniyle malzeme renk değiştiriyor ve gün boyunca çeşitli aydınlatma koşullarında pasif kinetik bir deneyim sunuyor.

Bulutlu günlerde cephe sınırları bulanıklaşıyor ve cephe sadece binanın bir parçası olmakla kalmıyor, aynı zamanda gökyüzünün de bir parçası haline geliyor. Gece çöktüğünde ise cephe içeriye dönerek gündüz deneyiminin tersine dönüşüyor ve gece iç mekanları ve avluyu ortaya çıkarıyor.

Tamamen kıvrımlı camlarla çevrelenmiş mekan doğal ışığı kesintisiz bir şekilde içeri alıyor.

Zemin seviyesinden bağımsız olan bu tek katlı bina, insan, doğa ve teknolojinin kesişiminde farklı deneyim alanları sunuyor. Cephe, çevre için yansıtıcı bir rol üstlenirken iç mekan için hafif bir bariyer gibi davranıyor. Ziyaretçileri avlu cephesi ile karşılayan fuaye alanında sınırlar bulanıklaşıyor. Kafeterya ve çok amaçlı salona uzanan bu mekan dizisi, çeşitli organizasyonlar, etkinlikler, paneller ve atölye çalışmaları düzenleyebilecek altyapı ile tasarlanıyor.

Yapının tasarımında güneş panellerinin belirleyici rol oynadığını görülüyor. 20 kilometrekarelik geniş bir alana yayılmış ve yerden 150 cm yüksekte bulunan bu paneller, yeni bir zemin kotu oluşturuyor. Bu sebeple yapı, 86 adet sürtünme kazığı üzerinde doğal zeminden 2 metre yüksekte konumlanıyor ve böylece tüm araziye hakim bir manzara sunuyor.

İç mekanın bir cephesinde ise binanın dışında kullanılan paneller çok hafif bir duvar örüyor.

Yükseltilmiş temel, avludaki peyzajın doğal zemine yerleşmesine olanak sağlıyor ve teknik odalar bodrum kata yerleştiriliyor. Bu düzenleme, zemin katın maksimum şeffaflık kazanmasına olanak tanıyor. Ayrıca, zemin kotunun yükseltilmesi ve bodrum katların optimize edilmesi ile kazı alanları azaltılıyor. Yapının temelinin çevresine 4 metrelik konsollar ile uzanması, doğal zemin üzerindeki iz düşümünü en aza indiriyor. Yerden yüksek olması, yapının coğrafi konumunda yeni ve farklı bir görünüm kazandırıyor. Yapıya, hafif eğimli bir rampayla giriş sağlanıyor.

Yapının terasına avludan eni azalarak devam eden merdivenlerle ulaşılıyor.

Betonarme çekirdekler, yapının dört köşesinde yer alarak zemin kata hizmet veren altyapı mekanlarını ve dikey sirkülasyon alanlarını barındırıyor. Çelik yapısal elemanlar, betonarme bloklarla birlikte çalışarak zemin katın şeffaflığını artırıyor ve böylece yapı bulunduğu çevreyle uyumlu ve modern bir tasarım sergiliyor.

Zemin katın avluya bakan cephesinin duvarları organik kıvrımlarıyla iç mekanın geleceğe yönelik tasarımına katkıda bulunuyor.

Cephe tasarımındaki benzer karşıt durum binanın avlusunda da bulunuyor. Yapının merkezinde, bölgenin kurak dokusuna zıt olarak konumlandırılmış yeşil bir avlu yer alıyor. Bu avlu, minimal sulama ve bakım gerektiren endemik bitki türleri ile tasarlanarak sürdürülebilir bir mikro iklim oluşturuyor. Avlu, binanın tüm dolaşım alanlarını ve mekan hiyerarşilerini belirlerken sert iklim koşullarına karşı korunaklı bir dinlenme ve aktivite alanı olarak işlev görüyor.

Avlu, yapının fonksiyonel bir parçası olmasının yanı sıra pasif bir iklimlendirme aracı olarak da önemli bir rol oynuyor. Yaz aylarında büyük gölgeleme alanları oluşturan ağaçlar, avlu cephesinden gelen ısıyı engelleyerek iç mekanların serin kalmasını sağlıyor. Kış aylarında ise yapraklarını döken ağaçlar, güneş ışınlarının içeri girmesine izin vererek yapının ısınmasına katkıda bulunuyor. Toplanan ve depolanan yağmur suları ile avlunun su ihtiyacı karşılanıyor ve böylece mekanik ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliği artırılıyor.

Avlunun çevresine yerleştirilen dolaşım alanları, binanın özel ve ortak alanlarını ayırıyor.

Yapının çatısı, avlunun bir devamı olarak tasarlanıyor. İç sirkülasyonun uzantısı olan avlu, yapı terasına ulaşan rotayı tanımlıyor. Yoğun peyzaj arasından terasa uzanan merdivenler, oturma düzeniyle avlu merkezinde bir etkinlik alanı oluşturuyor. Yapı terası, santralin gözlemlenebildiği bir alan olarak 360 derecelik bir panorama sunuyor ve hiçbir yapısal eleman göz hizasını aşmıyor. Yeşil çatı, yapı için verimli bir yalıtım katmanı sağlıyor ve ekolojik dengeyi destekliyor.

Zemin kattaki çok amaçlı salon çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapabilecek şekilde kurgulanıyor.

Karapınar Enerji Merkezi, yenilikçi mimari yaklaşımı ve sürdürülebilir enerji teknolojileri ile bölgenin çöl iklimine uygun bir çözüm sunuyor. Hem teknolojik hem de çevresel açıdan ileri düzeyde bir yapı olarak enerji santralinin işleyişini optimize ederken çevresel etkileri en aza indiriyor. Bu yapı, sadece enerji üretimini değil, aynı zamanda bölgenin doğal ve kültürel dokusunu da koruyarak geleceğe yatırım yapıyor.

nKalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Zemin Kat. n

Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Zemin Kat.

Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Cephe.

n Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Üst Görünüş. n

nKalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Cephe Görünüş. n

Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası İç Mekan.

Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Detay.

Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Arazi. n

nKalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Plan. n

Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Cephe Görünüş.

nKalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Perspektif Kesit Detayı. n

Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası Cephe Detay Çizimi.

Proje

Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES Merkez Kontrol Binası

Mimar

Bilgin Architects

Alan

2778 m²

Yıl2023
Fotoğraf

Egemen Karakaya

Baş mimarlar

Caner Bilgin, Begüm Yılmaz Bilgin

Yapı mühendisi

Attec Design

Yer

Konya, Türkiye