Geleceği yansıtan bir mağaza tasarımı: New Nature Store
Salon Alper Derinboğaz tarafından tasarlanan New Nature Store’da, doğayla kurulan ilişkilerin güncel bir betimlemesi ziyaretçilere sunuluyor. Yapay zeka ile birlikte üretilen mobilyalar, geri dönüştürülmüş malzemelerle bir araya getirilerek deneysel alanlar oluşturuyor.
Reflect Studio’nun yeni markası için tasarlanan mağaza, markanın sürdürülebilirlik ilkesini yansıtıyor. Üretken bir alan yaklaşımına doğru evrilen, mimarların deyimiyle ’yeni yaşamınbüyüyebileceği bir laboratuvar’ olarak betimlenen mağazanın; bir sonraki sürdürülebilirlik fikri için örnek olması amaçlanıyor.
Projede insan ve insan harici nesneler başrolde tutuluyor ve birbirleriyle doğal akıştaetkileşime geçmeleri planlanıyor. Bu yaklaşım, üretken araçlar kullanılarak destekleniyor. Bir alışveriş merkezinde yer alan bu mağaza; ticari detaylardan uzakta, DIY akımını mağaza içine taşıyarak ziyaretçileri, üretken taraflarını ortaya çıkarmaya teşvik ediyor.
Birçokdisiplinin bir araya getirildiği mağaza projesi için mimar Alper Derinboğaz, bitmişnesneler tasarlamakyerine, doğanın evrimsel yaklaşımını taklit eden üretken bir sürecinbenimsendiğini belirtiyor. Tasarımın oluşması için belli parametreleri ve koşullarıkarşılayan belirli sayıda çıktı üretecek yinelemeli bir süreç arandığını da ekliyor. Böylece ortaya, geleceğin ortak yaşam alanına işaret eden; oran doku ve renk kavramlarıylaçeşitlenen mobilya formları çıkıyor.
Kişiselleştirme alanı, showroom, ödeme alanı, depolama ve soyunma odası olmak üzere mağazabeş ayrı mekandan oluşuyor. Girişte düzensiz formuyla dikkat çeken, kişiselleştirme masası olarak tanımlanan “Maker Masası” ziyaretçileri karşılıyor. Mağazayı çevreleyen showroom ve kişiselleştirme masası arasında ziyaretçilere akıcı bir deneyimyaşama imkanı sunuluyor.
Üretim teknikleriyle çeşitlendirilmiş deneysel kompozitler, üretim aşamalarından elde edilen atık malzemelerin geri dönüşümüyle sağlanıyor. Atık alüminyum parçalar, terazzo zeminkaplamasının agrega karışımında yer alıyor. Giysi askıları için tercih edilen sigma profiller ise birleşim detayları sayesinde hızlı kurulumun yanında çok yönlü bir kullanım da sağlıyor.
Paketlemede kullanılan antistatikplastik poşetler geri dönüştürülerek epoksi malzemeden meydana gelen rafları oluştururken; atık kumaşların reçine ile sabitlenmesiyle de oturmaelemanları elde ediliyor. Soyunma odası önünde konumlanan yeşil bank, kesit kalınlığı minimuma indirilmiş çelik bir karkastan oluşuyor.
Aerodinamik görüntüsüyle dikkat çeken bank tasarımının bir benzeri de sergilememasasında göze çarpıyor. Bu masada kullanılan alüminyum kompozitlerin altıgen boşluklu yapısıyla malzeme kullanımı ve cismin ağırlığı minimuma indirgeniyor. Tavanda belli bir düzende sıralananalüminyum aydınlatma elemanları, mekana homojen bir şekilde yayılıyor. Böylece ışık tek bir noktada değil tüm mekanı aydınlatmada görevlendiriliyor.
İleri dönüşüm, geri dönüşüm ve onarım kavramları sürdürülebilirlik pratiğinin geleceği olarak görülüyor. Bu bağlamda projede, akıcı bir tasarım yaklaşımına gidilerek tekstil,aksesuar, iç mekan tasarımı gibi birçok disipline ve fonksiyona hizmet eden materyallerle denemeler yapılıyor. İnsanların ve insan yapımı olmayan objelerin yeni bir ortamda birbirleriyle etkileşime girmesi; insan ve yapay zeka unsurlarınıneşit girdilerle bir tasarımıortaya çıkarmasıyla sağlanıyor.