Geçmişten geleceğe açılan bir yapı: Bookstore in the Blast Furnace

DİLARA YILDIZ
Abone Ol

Pekin’de, Shougang sanayi bölgesinde endüstriyel bir miras olan yapı, HyperSity Architects tarafından yeniden kullanım projesi olarak dönüştürülüyor. Mimarlar, atıl durumda olan yapıya yeni bir soluk getirerek yenilikçi bir bilgi ve kültür merkezi tasarlıyor. Proje, ‘geçmiş temeller üzerine inşa edilen bir gelecek’ sloganı üzerine kurgulanıyor.

Bookstore in the Blast Furnace, eskiden büyük bir fırın olarak sanayi bölgesinde kullanılıyor.

HyperSity Architects ofisi, yapının tarihinden gelen endüstriyel ruhu korumayı amaçlıyor.

Bookstore in the Blast Furnace, uyarlanabilir yeniden kullanım mimarisi projelerinin göze çarpan bir örneği haline geliyor.Fütürist sanat akımından etkilenen HyperSity Architects, tarihi dokuya ve belleğe duyduğu saygıyı belirterek tasarım sürecine koyuluyor. Böylelikle hem geçmişin izlerini taşıyan hem de geleceğe açılan bir kitap evi tasarımı ortaya çıkıyor.

Tasarım, yapının orjinal unsurlarını koruyup dikkatle birleştiriyor.

Asma tavandaki aydınlatmalar bir ışık kutusunu çağrıştırıyor.

Kitabevinde sadece kitap okuma ve satın alma eylemleri yapılmıyor. Projede farklı aktiviteler ve eğlenceler için değişken amaçlara hizmet eden alanlar da organize ediliyor. Mekan tasarımı ve akıcı sirkülasyonu ile Bookstore in the Blast Furnace, ziyaretçilerini bu mekanlarda bir yolculuğa çıkarıyor.

Bookstore in the Blast Furnace’de mekanlar birbirleriyle ilişki halinde tasarlanıyor.

Projede kafe bölümü zemin katta konumlanıyor.

Proje, üç boyut hissini vermek için içeride halkalara bölünüyor. Böylelikle her halka farklı mekanları oluşturuyor. Cepheye yakın en dış halkada okuma alanları konumlanıyor. Bu alan tek bir alan olmaktan ziyade proje içerisinde esnek olarak dağılıyor. Ayrıca okuma alanı, kahve içme bölümü ve basit yemek yeme yerleri ile donatılıyor.

Kitap raflarının akışkan formda tasarlanarak kullanıcılar için yönlendirici bir rol oynaması amaçlanıyor.

Proje, geçmiş ile günümüz arasında bir köprü görevi görerek kültürü geleceğe taşıma rolünü üstleniyor.

Tasarımda aydınlatmalar önemli bir rol oynuyor. Aydınlatmaların stratejik kullanımı ile mekanların atmosferleri değiştiriliyor. Sessiz okumaların yapıldığı alanlarda daha soft ışıklar kullanılırken; canlı tartışmaların yapıldığı alanlarda daha renkli ışıkların tercih edilmesi mekanın atmosferinin değişmesinde önemli bir rol oynuyor.

Kitabevinin ziyaretçileri arasında eskiden Shougang’da çalışan işçiler de bulunuyor ve yapının yeni halini deneyimleme fırsatı yakalıyor.

Endüstriyel mirasın örneklerinden olan yapı, ziyaretçilerine eski günleri hatırlatıyor.

Fırın algısı oluşturmak için tarihi dokuya kırmızı aydınlatmalar yansıtılıyor.

Bookstore in the Blast Furnace için seçilen malzemeler, endüstriyel arka planda modern bir katman oluşturma amacı taşıyor. Kullanılan şeritler ve kitaplıklaruzay ve zaman düzlemini çağrıştırıyor. Renkli sanat dünyasını simgeleyen aydınlatmalar ile sanayi malzemeleri ön plana çıkıyor.

Ziyaretçiler gezerken eskiden kullanılan malzemeleri de deneyimleme fırsatı buluyor.

Mekanda kullanılan kontrast renklerle ziyaretçilerin dikkatinin çekilmesi amaçlanıyor.

Proje, sağlam yapıların yeniden tasarlanabileceğini ve gelecek nesillere hizmet edecek kültürel mekanlara dönüştürülebileceğini kanıtlıyor.

Proje kolajı.

Proje üç boyutlu görüntüsü.

Proje vaziyet planı.

Proje zemin kat planı.

Proje

Bookstore in the Blast Furnace

Mimar

HyperSity Architects

Yer

Pekin, Çin

Baş mimar

Yang Shi

Fotoğraflar

Weiqi Jin

Tamamlanma yılı2021
Tasarım ekibi

Shaojun Li, Manyu Yin, Ou Dong, Wenfei Gao, Ziming Wang, Xiaopeng Yan