Geçmişe yolculuk: Stadtschloss’ta Portal

AYŞE RÜMEYSA AKBÜLBÜL
Abone Ol

Berlin merkezli Helga Blocksdorf Architektur tarafından tasarlanan geçici sergi pavyonu Almanya’nın Weimar kentinde bulunuyor. Demokrasi Meydanı’nda yer alan bu enstalasyon, ziyaretçileri taş yapıların arasından geçirerek lineer bir merdivenle üst kota çıkarıyor. Ayrıca proje, yıllar içinde oluşan değişimleri ortadan kaldırarak bölgeyi geçici olarak eski haline getiriyor.

Yapının tamamı huş ağacı kabuğu ile kaplanıyor.

İnşa edilen yeni kemer, Alman mimar Clemens W. Coudray tarafından tasarlanan ve ardından kendi ismiyle bilinen Coudray duvarının mimarisinden esintiler taşıyor. 1800’lü yıllarda yaşamış olan mimar Coudray; saray yolu üzerindeki düzensiz ahşap ahırların daha estetikdurması amacıyla hem kuzeyde hem de güneyde bir dizi kemer tasarlıyor.

Coudray kemerinin girişinde delikli demir bir kapı bulunuyor.

Bu kemerlerden biri, Ildefonso Çeşmesi’nin hemen üzerinde yer alan kemer, Yeni Muhafız Evi’nin genişletilmesi amacıyla 1911’de kaldırılıyor. Bu sebeple meydanın mevcut düzeni bozuluyor.

İç avluya açılan kemer.

Geçici sergi alanı için oluşturulan yeni kemer, yalnızca sergi alanı için bir giriş oluşturmuyor, aynı zamanda mevcut mimariyi bölgeye yeniden kazandırıyor. Böylece, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından tarihi duvar ve sergi pavyonu arasında yeni bir diyalog kuruluyor.

İç mekandaki sergi alanı.

Yeni kemer, zemin kotunda tasarlanan kemerlerle simetrik bir duruş sergiliyor.

1796 yılında Weimar’da inşa edilen Ildefonso Çeşmesi, 1824’te Clemens W. Coudray tarafından günümüzdeki yerine taşınıyor. 20. yüzyıl başlarında yapılan değişiklikler sebebiyle arka planda kalan çeşme, yeni yapılan kemer tasarımın ardından yeniden ön plana çıkarılıyor.

İç avlu.

Merdivenle üst kota çıkan ziyaretçiler, kentin yeşil manzarasına dahil ediliyor. Sergi alanının hemen karşısında yer alan parkın pitoresk unsurları, yapının iç avlusuna kadar uzanıyor. Zeminden bakıldığında kemer, ziyaretçiler için yeni bir kadraj oluşturuyor ve gökyüzü farklı bir çerçeveden gözlemleniyor.

Huş ağacı kabuğu, modüler bir şekilde sökülüp takılabilir özelliği ile ön plana çıkıyor.

Mimarlar, bölgenin tarihi dokusunun zaman içindeki değişiminin nasıl sergileneceği konusu üzerinde oldukça zaman harcıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda tarihi bir yapı malzemesi olan huş ağacı kabuğunun cephede kullanılmasına karar veriliyor. Kızıl Saray’ın koyu gri duvarlarına zıt bir duruş sergileyen cephe kaplaması, mimarlar için tarihsel değişimin bir simgesi olma niteliği taşıyor.

İç mekanda açık renkli kontrplak ahşap tercih ediliyor.

Demokrasi Meydanı.

Plan.

Kesit.

Silüet.

Kesit.

Proje

Stadtschloss’ta Portal

Mimarlar

Helga Blocksdorf Architektur

Alan

110 m²

Yıl2021
Fotoğraflar

Simon Menges , Ruben Beilby

Peyzaj mimarlığı

Thilo Folkerts

İnşaat kontrollüğü

Grubert Verhülsdonk Architekten Part GmbB

Yapısal mühendislik

Pichler Ingenieure GmbH

Elektrik tasarımı

Büyük Bechthold Ingenieurgesellschaft mbH

Isıtma ve havalandırma

Six Engineers GmbH