Eski santralin yenilenmesi: Shajing Village Hall
Shenzhen'deki 1980'lerden kalma eski, terk edilmiş bir elektrik santrali, ARCity Office tarafından yerel etkinliklerde kullanılmak üzere kamusal alana dönüştürülüyor. Binanın yenilenmesinde sürdürülebilir bir tasarım yaklaşımı benimseniyor. Yapının eski kalıntıları korunuyor, harap olan yapı güçlendirilerek geri dönüştürülüyor.
Shajing Gangtou Dizel Elektrik Santrali; 1980'lerde, Shajing Antik Fuarı’nın bitişiğine inşa ediliyor. Sanayi bölgesinin bir parçası olan ve köy halkı tarafından işletilen santral, reform ve gelişimin ilk yıllarında Shajing köyüne ve komşu kentsel köylere elektrik sağlıyor.
On yıldan fazla bir süre önce Shenzhen'in güç kaynağı tamamen ulusal şebeke tarafından karşılanmaya başladığında santral terk ediliyor. Santralin kalıntıları, bakımsızlık nedeniyle tehlikeli hale geliyor.
Shajing santralinin yenileme projesi ARCity Ofisi tarafından yönetiliyor. Santralin endüstriyel kalıntıları dönüştürülüyor ve topluluk için bir merkez olarak yeniden kullanıma açılıyor.
Shajing Köy Salonu, Shajing köylülerine ve Shenzhen vatandaşlarına sergileme ve eğlence işlevlerisağlayan bir kamusal alan olarak hizmet veriyor.
Shajing Köy Salonu'nun ana tasarım konsepti, yerel alanın kültürel özelliklerini özümseyen ve aynı zamanda eski tesisi yenileyip kamusal alana dönüştüren sürdürülebilir tasarım konsept ve metodolojisine dayanıyor.
Yıkıntıların içine veya çevresine yeni işlevsel alanlar yerleştiriliyor, eski ve yeni arasındaki sınırlar bulanıklaştırılıyor ve bina sürekli büyüyen bir organizma haline getiriliyor.9
Eski ve yeninin harmanlanması ve zanaatkarlık duygusunu geliştirmek için, belirli yerlerde yapay harabeler etkisi veren bazı beton kirişler ve kolonlar yontuluyor.
Tel örgüden imal edilen kutuların içine taş doldurularak imal edilen gabion duvarlar harabe etkisini güçlendiriyor.
Guangdong'daki tipik bir geleneksel salon sırasıyla yedi mekansal unsurdan oluşuyor: Gölgelik alan sağlayan bir duvar, giriş görevi üstlenen bir oda, ön bahçe, ana salon, arka bahçe, odalar, verandalar.
Mimarlar geleneksel ata salonunun mekansal yapısını enerji santralinin yenilenmesine uygulamaya çalışıyor. Ana salon büyütülüyor, salonun önü ve arkası olacak şekilde yapının iki cephesine ön ve arka bahçe yerleştiriliyor, koridorlar tüm mekânı dolanıyor.
Ay Kapısı Salonu, yenilenen Shajing Köyü Salonu’nun ana faaliyet alanını oluşturuyor. Santralin salonu 17 metre yüksekliğe ulaşıyor. Bu ölçeğe uygun mekansal bir atmosfer sağlamak, ışık miktarını artırmak ve geçirgenliği arttırmak için salon ile arka bahçe arasına 9 metre çapında cam ay kapısı yerleştiriliyor.
Ay kapısının büyütülmüş ölçeği, yerel halkın zihninde güçlü bir mekansal kimlik canlandırıyor ve ay kapısı salonu birçok Shajing köylüsü için favori bir aktivite noktası haline geliyor.
Ay Kapısı Salonu’ndaki yangın, klima boruları ve ekipmanları, erişimi kolaylaştırmak ve maliyetleri azaltmak için düz bir görünümde kuruluyor. Mimarlar, salonda bir dizi açıkta kalan kırmızı yangın sprinkler boruları oluşturmak için tesisat mühendisleriyle birlikte çalışıyor. Salonun kuzey ve güney taraflarındaki I-kiriş sütunları, iki paralel sütun dizisi oluşturuyor.
Çatının eski çelik kafes kirişleri sökülüyor. Orijinal kafes kirişe atıfta bulunularak yeni bir çelik kafes kiriş çatı ekleniyor.
Santralin doğu ve batı duvarları ve çatısı kısmen kaldırılıyor. Mimarlar buna karşılık olarak Ay kapısı Salonu’nun iki kenarına bir ön avlu ve bir arka avlu ekliyor.
Sütunlarla kaplanan dar bir bahçe olan ön avlu, Işık ve Gölge Bahçesi olarak adlandırılıyor. Arka avluya Harabe Bahçesi adı veriliyor. Bazı harabe duvarları ve harabe kirişleri her taraftan korunuyor, girilebilen ve keşfedilebilen ilginç bir bahçe oluşturuyor.
Yapısal ihtiyaçlardan dolayı salonun çatısındaki çelik makasların yanal itişini dengelemek ve yapısal stabiliteyi arttırmak için yıkık bahçenin üzerine, geleneksel Çin binalarındaki delikli kirişlere çok benzeyen çelikten yapılmış bir kiriş sistemi yerleştiriliyor.
Shenzhen, tüm yıl boyunca sıcak, nemli ve yağışlı olan subtropikal bir iklim bölgesinde yer alıyor. Yerel mikro iklimi iyileştirmek ve sıcaklığı düzenlemek için mimarlar, binanın çevresini çevreleyen bir dizi peyzaj havuzu tasarlıyor.
İklime duyarlılık stratejisi ile tüm yapı bloğuna iç balkonlar, gözetleme pencereleri, dış teraslar, cepheyi saran koridorlar gibi bir dizi boşluk ekleniyor.
Doğal havalandırmanın sağlanması yoluyla klima kullanım alanı ve süresi azaltılıyor, böylece binanın enerji tüketimi ve karbon emisyonları azaltılıyor.
Mimarlar, tüm binanın yukarı, aşağı ve çevresine üç boyutlu bir gezinti yolu tasarlıyor. Bazen içeride, bazen dışarıda olan bu gezinti yolu, insanları binanın her köşesini keşfetmeye davet ediyor.
Eski ve yeni mekansal dağılımın karışımı, yukarı ve aşağı bağlanan ve içte ve dışta kesişen çoklu mekansal açıklıklar sağlıyor. Bu çeşitli küçük ölçekli alanlar, harabelerin fiziksel deneyimini pekiştiriyor ve binaya labirent gibi bir nitelik kazandırıyor.
Projede sürdürülebilirliğe önem veriliyor ve malzemeler korunuyor. Yapının temelleri, kirişleri, kolonları ve tuğla duvar yapıları hem ek betonla hem de çelik makaslarla güçlendirilerek geri dönüştürülüyor.
Mimarlar keski ile işlenmesi için bazı beton kirişler ve kolonlar seçiyor. Bu hareketin yapının performansını etkilememesi için 5 santimetrelik bir keski kalınlığı ayrılıyor. Kısmi manuel müdahaleler yoluyla, mimarlar endüstriyel inşaatta bir zanaatkarlık duygusu yaşatıyor. Diğer yandan binanın yıkımından kaynaklanan harabe, atılan birçok taş ve tuğla ile, gabion duvarları oluşturmak için kalın çelik takviye ile örülmüş gabyonlara dolduruluyor.
Mimarlar, doğu ve batı duvarlarını tamamen kaldırıyor. Orijinal tuğla duvarların yerini tuğla desenini taklit eden ve ışığı ileten özel yapım delikli siyah alüminyum modüller alıyor.
Shajing köyünde bir metal imalatçısıyla çalışılıyor; tuğla duvarların dokusu, özel yapım siyah delikli alüminyum modüllere işleniyor. Modüller bir araya getirilerek ışık geçiren bir duvar oluşturuluyor.
Kalıntılara olan insani zararı en aza indirmek için, inşaat sürecinde çalışma yüzeyi minimumda tutuluyor. Yeni çelik malzemeler ve cam perde duvarlar, kaldırma yoluyla harabelere yerleştiriliyor.
Yerleştirme işlemi sırasında kalıntıların izlerinin korunmasına öncelik veriliyor. Mimarlar, harabeleri hem çizimlerde hem de yerinde işaretliyor ve her bir harabenin bozulmadan korunmasını ve inşaat sürecinden hasar görmemesini sağlamak için inşaat sırasında kontrol ediyor.
Proje | Shajing Köyü Salonu (Konağı) - Santralin Yenilenmesi |
Mimarlar | ARCity Office |
Yıl | 2020 |
Yer | Shenzhen, Guangdong, Çin |
Alan | 2500 m² |
Fotoğraflar | Yu Bai |
Baş mimarlar | Yuxing Zhang, Jing Han |
Tasarım ekibi | Qian Qian, Jiayue Qiu, Jianhui Lu, Jiale Zhang, Yong Li, Bei Ding,Junwen Chen, Bolin Li, Failing Xiong, Fanghong Jiang |
İşverenler | Shenzhen Baoan District Shajing Street Office (Shenzhen Baoan BölgesiShajing Sokak Ofisi), China Resources Land Group (Çin KaynaklarıArazi Grubu) |
Teknik danışmanlar | Beijing Zhenghe Hengji Waterfront Ecological Environment ManagementCo., Shanghai Urban Construction Design and Research Institute GroupCo., Translate Land & Associates Ltd |
Aydınlatma tasarımı | HDA Shenzhen Handu Lighting Design Consultant |
Peyzaj tasarımı | Hong Kong Yidi |
Peyzaj danışmanı | Reasonable Fantasy Group INC. |
İnşaat | China Seventeen Metallurgical Group, Shenzhen Times DecorationCompany Limited, Shenzhen Wenke Garden Company Limited |