Eski bina parçalarından yeni sosyal konut: Resource Rows
Lendager Group'un Resource Rows projesi, eski bina parçalarının ileri dönüştürülmesi ile geliştirildi. Eski tuğla duvarlar kesilerek elde edilen paneller cephede kullanıldı. Proje kapsamında toplam %29 CO2 azaltımı ve 463 ton atık tasarrufu sağlandı. Bu yöntemin özellikle yığma binaların yoğunlukta bulunduğu bölgelerde dönüşüme yardımcı olması amaçlanıyor.
Büyük ölçüde geri dönüştürülmüş inşaat malzemelerinden inşa edilen Resource Rows, Danimarka'nın başkenti Kopenhag’ın yeni gelişim bölgesi olan Ørestad’da bulunuyor. Lendager Group, inşaatlardaki karbon ayak izini önemli ölçüde azaltan tekrarlanabilir bir geri dönüşüm yaklaşımı geliştiriyor. Terk edilmiş yapıların tuğla duvarları, yeni binada dönüştürülerek kullanılıyor.
Merkezdeki avlunun iki ucunda beş katlı apartman blokları yer alırken iki kenar boyunca üç katlı müstakil sıra evler uzanıyor. Ortak bir avlu ve yeşil çatı, sakinler için ortak sosyal bir alan sunuyor. Böylece semtin mevcut yeşil alanları yerleşim yerlerinde ortak kullanımlı yeşil alanlara dönüşüyor. Eski pencere doğramaları ve atık ahşap malzemeler ile sakinler için kulübeler inşa ediliyor.
Eski binaları yeni binalara dönüştürme fikri, özellikle cephede kendini gösteriyor. Geri dönüştürülmüş tuğla paneller ile hareketli bir cephe deseni oluşturuluyor. 3m² boyutundaki paneller, harcıyla birlikte eski tuğla duvarlardan dönüştürülüyor. Panellerin dikey ve yatay şekillerde kullanılmasıyla kırkyama benzeri bir cephe elde ediliyor.
Anders Lendager, eski binalardan malzeme alınıp tekrar kullanılmasını 'hasat' olarak tanımlıyor. Mevcut yapı bölümlerinin paneller halinde dönüştürülmesi özellikle yığma yapıların güçlendirilmesi mümkün olmadığında önem kazanıyor. Zayıflayan binaların sağlam bölümleri parçalar halinde yeni yapının inşasında kullanılıyor ve CO2 emisyonu büyük ölçüde azaltılıyor.
Lendager, binaların geri dönüştürülmesi fikrini mümkün olduğunca yaymayı hedefliyor ve mevcut inşaat sektörü modelini eleştiriyor. Sektör, kesintisiz şekilde işlenmemiş malzemelere ihtiyaç duyuyor. Danimarka'da ithal edilmesi gereken inşaat kumu ve taşı her geçen gün azalıyor. Bu düzen, yakın gelecekte hammadde sıkıntısı yaşanacak olmasının yanı sıra iklim değişikliğine de sebep oluyor.
Resource Rows, etrafındaki birçok konut bloğu gibi henüz piyasaya sürülüyor. Konutlar, Kopenhag'ın güneydoğu tarafında 10.000 insanın yaşaması için planlanmış bir geliştirme alanı olan Ørestad’ın bir parçasını oluşturuyor. Yeni inşa edilen apartman bloklarının etrafında kullanılmayan veya atık malzemelerle dolu şantiyeler bulunuyor.
Geri dönüştürülmüş malzemelerin ve ürünlerin tespit edilmesi, kullanımın planlanması ve tasarım Lendager tarafından organize ediliyor. İleri dönüştürülmüş ürünler, Lendager Group'un ticari bir kolu olan Lendager Up tarafından tedarik ediliyor, tasarımcının tabiriyle ‘hasat ediliyor’ ve üretime alınıyor. Lendager Arch, mimari uygulama ve proje yönetimi yaparken Lendager LCW, çeşitli müşterilere döngüsel ekonomi stratejileri konusunda danışmanlık yapıyor.
Resource Rows’ta tuğla modül paneller dışında birçok yapı elemanı geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşuyor. Pencere doğramaları, teraslar ve zemin kaplamasının tamamı geri dönüştürülmüş ahşaptan üretiliyor. Geri dönüştürülmüş ahşabın büyük bölümü Kopenhag Metrosu için beton elemanların taşınmasında kullanılan paletlerden alınıyor.
Tüm zeminler, zemin kaplama şirketi Dineson'un yakmak için kullandığı atıklarından yapılıyor. Çatıdaki sera benzeri kulübelerinde geri dönüştürülmüş pencere çerçeveleri kullanılıyor. Avlu boyunca uzanan ve iki paralel terası birbirine bağlayan çelik köprü, yakındaki bir deponun çatı strüktüründen getiriliyor.
Carlsberg fabrikasından toplanan atık plastik ile cephe kiremitleri ve akustik tavan karoları üretiliyor. Yapısal beton karışımında agrega olarak Kopenhag Metro inşaatının ezilmiş atık betonu kullanılıyor. Firmalar, atık malzemelerin birçoğundan kurtulmak için para ödemek zorunda kalıyor. Lendager, firmalarla anlaşıp hem para ödemesi hem de yeniden kullanmak üzere atıkları alıyor.
Maliyet, bir müşteri için riski temsil ediyor. Sürdürülebilirlik, inşaat sektöründe bir maliyet faktörü olarak kabul ediliyor. Bir binanın maliyet açısından nötr hale gelmemesi, daha az maliyetli olmaması veya projeye değer katmaması durumları sürdürülebilirlik açısından sorun olması anlamına geliyor. Resource Rows, görece düşük ilk inşaat maliyeti ve Ørestad'daki en popüler konutlardan biri olmasıyla sürdürülebilirlik konusunda öne çıkıyor. Tamamı kiralık olan birimler, çevredeki bloklardan çok daha hızlı kiralanıyor.
Çimento esaslı harç, tuğlaların yeniden verimli şekilde kullanılmasını zorlaştırıyor. Lendager, duvar panellerini çelik bir çerçeveye sabitleyerek ya da ince bir beton destek tabakasına yerleştirerek yeniden kullanıyor.
Proje, tüm geri dönüşüm kararlarına rağmen beton bölümler içeriyor. Özellikle bodrum kattaki otopark ve apartman bloklarının çift cidarlı yapısında bir gereklilik olarak betonarme kullanılıyor. Tuğla paneller, bir ahşap çerçeve ile betonarmeye bağlanıyor. Bu sayede gelecekteki projelerde tuğla panellerin kolaylıkla sökülerek tekrar kullanılması amaçlanıyor. Konutların iç mekanları geniş açıklıklar ve yüksek tavanlarla geliştiriliyor. İç bölücü duvarlar, ahşap maliyeti yüksek olduğu için alçıpan ile inşa ediliyor.
Proje | Resource Rows |
Mimar | Lendager Group |
Konum | Kopenhag, Danimarka |
İşveren | NREP, AG Group |
Yıl | 2020 |
Fotoğraf | Lendager Group |