Endüstriyel konseptte showroom: The Market Building

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Holloway Li, Coalbrook markası için Sanayi Devrimi mimarisinden ilhamla deneyim odaklı bir showroom ve ortak çalışma alanı tasarladı. The Market Building Showroom içerisindeki devasa kazanlar, baca tarzı sütunlar, metal aksamlar gibi sıra dışı ürünleri sergilemek için geliştirildi. Birçok obje, Viktorya dönemi banyosu formunda renkli reçine paneller kalıplandı.

Zemin katın büyük bölümü sergi alanlarına ayrılıyor.

Zemin katta reçine paneller ve kısa bacalar ürünleri sergilemek için kullanılıyor.

The Market Building Showroom, Londra’nın Clerkenwell bölgesindeki The Market Building olarak bilinen eski bir tütün fabrikasının içinde yer alıyor. Coalbrook, bu yapının zemin ve bodrum katlarında ürünlerini sergilemenin yanında mimarların ve tasarımcıların müşterilerle toplantılar yaptığı ortak çalışma alanlarına da ev sahipliği yapıyor.

Reçine paneller ile Viktorya dönemi banyo duvarları yorumlanıyor.

Tarihi endüstriyel makinalar, iç mekan dekorasyonunu destekliyor.

Bir banyo markası olan Coalbrook, adını dünyanın ilk demir köprüsünün yer aldığı ve yüksek kaliteli demirin kapsamlı üretimiyle Sanayi Devrimi'nde önemli rol oynayan Midlands'daki Coalbrookdale kasabasından alıyor. Holloway Li, tasarımda tipik showroom algısından uzaklaşarak alanı, Coalbrookdale kasabasından yola çıkarak Coalbrook'un marka kimliğini yansıtmayı amaçlıyor.

Cephede yer alan reçine panellerden vuran ışıklar iç mekanda renk oyunları oluşturuyor.

Baca boyları ve reçine panellerin renklerinde değişik versiyonlar ile çeşitlilik oluşturuluyor.

Holloway Li, showroom tasarımında tarihselcilik, dekorasyon ve dijital süreç arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor. Gerçeküstü bir dekor oluşturularak showroom kavramının tipik görünümüne farklılık getiriliyor. Usta zanaatkarların çalıştığı projede endüstriyel arka plan en ince detayına kadar gerçekçi bir görünüme kavuşuyor.

Markanın ürünleri farklı showroom deneyimi sayesinde çok daha fazla dikkat çekiyor.

Bodrum katın merkezinde iki kazan yer alıyor.

Holloway Li'nin tasarımı geçmiş yüzyılların endüstriyel atmosferini çağrıştırıyor. Sanayi Devrimi sonrası şehirlerin siluetinde önemli derecede yer edinen bacalar zemin katta döşemeden tavana kadar uzanan metal sergileme panelleri olarak kullanılıyor. 1800'lere gönderme yapan bir dizi endüstriyel dekor; Coalbrook’ın ürünlerini öne çıkarıyor.

Yekpare merdiven yerinde elle oyuluyor.

Kazanların içerisindeki armatürlerin su gideri dışarı verilerek suyun iç mekandaki etkisi artırılıyor.

Showroom, ürünleri sergilemek için kullanılan bir dizi endüstriyel döküm metal obje etrafında geliştiriliyor. Kırmızı ve kehribar rengi reçineden yapılmış yarı transparan Victoria banyo duvar panelleri ile endüstriyel bacalar zemin katın hakim unsurları olarak dikkat çekiyor. Geniş, sokağa bakan pencerelerden reçine duvar panelleri kendilerini gösteriyor. Duş başlıkları metal baca sütunlarda, musluklar ise gömme lavabolu bodur metal stantlarda sergileniyor.

Dairesel kazanlar içerisinde armatürler sergileniyor.

Zemin katta yer alan kırmızı çelik taşıyıcılar bodrum katta da benzer şekilde yer alıyor.

Metal döküm ile dekoratif kornişler, karolar ve kanatlı pencereler üretiliyor. Neredeyse sıvı gibi görünen yarı transparan reçine yüzeyler ise metal aksamlara kontrast oluşturuyor. Reçine yüzeyler, bakan kişinin pozisyonuna ve ışık açısına bağlı olarak farklı görünümlere bürünüyor. Metal zincirler, dairesel standlar üzerinde ve çeşitli noktalardan sarkıyor. Zemin kat boyunca iç mekanda açıkta kalan tuğla duvarlar, restore edilen beyaz kirişler ve kırmızı çelik sütunlar ile tamamlanıyor.

Ürünler, bodrum katta nişlerin içerisinde yer alan dökme demir panellerde sergileniyor.

Pembe tonlarda karşılama odası.

Zemin katta yer alan yüzeylerin büyük bölümü soluk gri bir renge boyanırken, bodrum katta daha karanlık ve karamsar bir ambiyans amaçlanıyor. Bodrum kata yekpare kalker taşından oyulmuş taş bir merdivenle iniliyor. Burada karanlık ve sulu bir yeraltı makine dairesi atmosferi oluşturuluyor. Dökme demirden kalıplanmış duvar panelleri ile kaplı mekanda iki büyük endüstriyel kazan bulunuyor.

Showroom’un cephesi.

Kütüphane alanında da endüstriyel malzemeler kullanılıyor.

Kazanların iç mekanı daha fazla ürün sergilemek için kullanılıyor. Üst katta hakim öğe olan Victoria dönemi banyo panel örnekleri bu alanda da yer alıyor. Ortak çalışma odalarını iç mimar Robert Adam pastel tonlarında eğlenceli bir karakterle tasarlıyor. Mavi tonlarda tasarlanan oda bir kütüphane olarak geliştiriliyor ve pembe tonlu odada geleneksel misafir odası kavramının çağdaş bir yorumu yapılıyor.

Pastel tonlar çalışma alanlarını yumuşatıyor.

Sarkan zincirler ile görsel bir kemer oluşturuluyor.

Holloway Li, iç mekanlarda çeşitli işlevlerde kullanılan pirinç boru işlerinde Bard & Brazier, ısmarlama doğramalarda ise Bard & Blackwood ile çalışıyor. Reçine kalıplar için Londra otobüslerinde kalıplanmış iç mekanlar yapan bir şirketle çalışılıyor. Showroom’da yer alan öğeler, işinde uzman tasarımcı ve usta zanaatkarlar ile yapılan işbirlikleri ile gerçekleştiriliyor. Projede yer alan diğer işbirlikçiler arasında aydınlatma üreticileri Phos ve The Stonemasonry Company, Danimarkalı mobilya tedarikçisi Menu bulunuyor.

Toplantı odası.

Zemin kat planı.

Bodrum kat planı.

Kesit.

Mimar

Holloway Li

Alan

410 m²

Yıl2021
Konum

Clerkenwell, Londra, BirleşikKrallık

Baş tasarımcı

Praveen Paranagamage

Tasarımcı

Emily Mak, Stefanie Tao

İmalatçı

Domus Tiles, Havwoods, SolusCeramics, Bard & Blackwood, Bard & Brazier, Coalbrook,Drench, Menu Space, Natural Stone Projects

İnşaat mühendisi

Lucking & Clark Engineers

Makina mühendisi

David Webb Associates

Ana yüklenici

SLD Build West Ltd

Metal işler

Steel & Form

Fotoğraf

Nicholas Worley