Eğlenceli çalışma ortamı: Denizbank Akvaryum

SEDA NUR AYDIN
Abone Ol

Kontra Mimarlık tarafından tasarlanan Denizbank Akvaryum, inovasyon ve girişimcilik merkezi olarak Denizbank Genel Merkezi’nde bulunuyor. Çalışma alanlarının insan psikolojisine olumlu hizmet etmesinin hem bireysel hem de kurumsal başarıda önemli bir etken olmasından dolayı, kullanıcıların üretkenliği besleyen verimli bir çalışma alanı sağlamak tasarımın merkezine yerleşiyor.

Etkinlik alanı.

Girişim yolculuğunu akvaryum, deniz ve okyanus metaforuyla tanımlayan Denizbank’ın bu mekandaki tüm ihtiyaçları, Kontra Mimarlık’ın tasarım vizyonuyla birleşerek yeni nesil bir çalışma ortamı vaat ediyor.

Salıncaklı oturma alanları.

Bu tasarım yaklaşımının temelinde, çalışma ortamlarında üretkenliği ve verimliliği artırmak için kullanıcıya konforlu ve alışılmışın dışında bir atmosfer sağlamak yer alıyor.

Resepsiyon.

Tasarım, suyun dinlendirici etkisinden ve su altının renkli dünyasından ilham alıyor. Kullanıcıları hem rahat hissettiren hem de motivasyonlarını yüksek tutan bir mekân oluşturulması hedefleniyor.

Duvarlarda kullanılan kaplamalar, sanatsal çalışmalar ve motivasyon içerikli alıntılar ile mekâna enerji katılıyor.

Deniz ve su hareketinin betimlendiği akustik elementler ve denizaltının renkli dünyasını yansıtan dokulu malzeme seçimleri ile Denizbank Akvaryum’a girildiği andan itibaren tavandan tabana kadar tüm detaylarda okyanus esintisi hissediliyor.

Ortak kullanım alanı.

Kullanıcının nasıl bir ortamda çalışmak istediğini belirleyen fiziksel, zihinsel ve duygusal durumların değişkenliği dikkate alınıyor. Bu sebeple çalışma alanları esnek olarak tasarlanıyor.

Çalışanların birbirleriyle iletişimde olma veya izole olma kararı kendilerine bırakılıyor.

Kurumsal kimliğe özel olarak tasarlanan; dekoratif ögeler, sanatsal çalışmalar ve motivasyon içerikli alıntılar ile kullanıcıların duygularını harekete geçiren enerjik ve dinamik bir mekân oluşturuluyor.

AGİLE odası 1.

AGİLE odası 2.

Kontra; çalışanların kendilerini keşfetmelerini sağlayan çalışma ortamını, oyun odaları ve salıncaklı oturma alanları ile eğlenceli bir şekle dönüştürmeyi amaçlıyor.

Ayrıca, canlı ve dengeli bir alan oluşturmak için doğal malzemeler ile kontrast renkler karıştırılıyor.

Bu sebeple çalışma alanları, yeme/içme alanı ve dinlenme alanları dengeli bir biçimde entegre edilerek; çalışanların rahatlıkla sosyalleşebildikleri ve dinlenebildikleri verimli bir çalışma ortamı sağlanıyor.

Kurumsal renklere uygun tasarlanan, kullanıcıların duygularını harekete geçiren hem dekoratif hem sanatsal ögeler ile mekâna zenginlik ve değer kazandırılıyor.

Çalışanların daha sıcak ve rahat hissetmesini sağlayan alçak tavanlı modüller ve izole oturma grupları yapılıyor. Böylece hem şirkette idiyet duygusuartırılıyor hem de verilen molalarda bireylerin yeniden enerji toplaması sağlanıyor.

Telefon kulübeleri.

Oyun odası.

Gün ışığının hareketi, özellikle uzun saatler kapalı mekanlarda sabit bir ışığa maruz kalan kişilerin, sağlıkları ve enerjileri üzerinde önemli bir rol oynuyor.

Etkinlik alanı, etkinlik dışı zamanlarda kullanılabilmesi için gizli perde çözümüyle esnek bir şekilde tasarlanıyor.

Bu sebeple, kullanıcıların motivasyonu ve sirkadyen ritmine uygun aydınlatma sistemleri kullanılıyor.

Blockchain laboratuvarı.

AGILE odaları, dijital toplantı odaları ve Blockchain laboratuvarı için gerekli teknolojik altyapı, mekânın tasarım dilini bozmayacak şekilde çözümleniyor.

Deniz Akvaryum ve Bahçeşehir Üniversitesi iş birliği ile kurulan, Türkiye’nin ilk üniversite blockchain merkezi.

Açık çalışma alanı.

Kontra Mimarlık, Bilkent Üniversitesi’nde İç Mimarlık Bölümü’nde lisansını; New York School of Interior Design (NYSID)’de yüksek lisansını tamamlayan Gülşah Cantas tarafından 2009 yılında kuruluyor. Kontra’nın tasarımı felsefesi; mükemmel uyum ve dengenin zıt kutupların birbirini tamamlamasıyla yakalanabileceği anlayışına dayanıyor.

Yerleşim planı.

Kesitler.

Kesitler.

Proje

Denizbank Akvaryum

Yer

Şişli, İstanbul

Proje Tipi

Ofis

İşveren

Denizbank AŞ

Ana yüklenici

Artika

Fotoğraf

İbrahim Özbunar

Proje başlangıç yılı

2019

Proje bitiş yılı

2020

İnşaat yılı

2020