Dünyanın ilk 3D baskılı paslanmaz çelik köprüsü: MX3D Smart Bridge

MERVE DOĞAN
Abone Ol

3D baskılı yaya köprüsü, Joris Laarman ve Dutch robotik şirketi tarafından tasarlanıyor. MX3D tarafından geliştirilen dünyanın ilk 3D baskılı çelik köprüsü, Amsterdam'ın en eski kanallarından birinin üzerinde konumlanıyor. Fütüristik tasarımıyla birçok ödüle layık görülen proje, altı aylık bir çalışmanın ardından halka açılıyor.

Arup'un baş mühendis olduğu Joris Laarman Lab tarafından tasarlanan yenilikçi yapı, Amsterdam'ın en eski kanallarından birini kapsıyor.

Robotik yazıcılar kullanılarak paslanmaz çelik çubuklardan imal edilen köprü, Amsterdam'ın Red Light Bölgesi'ndekiOudezijds Achterburgwal'de yer alıyor. Köprüde, yerine oturtulmadan önce altı ay boyunca bir fabrikada robotlar tarafından 3D olarak basılan, 4500 kilogram paslanmaz çelik kullanılıyor. Kıvrımlı s-şekilli formu ve kafes tarzı perforasyonlara sahip korkulukları, parametrik modelleme yazılımı kullanılarak tasarlanıyor.

Köprü, Hollanda Kraliçesi Maxima tarafından halka açılıyor.

Baskı tamamlandıktan sonra Imperial College London’dan bir ekip köprüye sensörler yerleştiriyor. Böylece, insanlar köprünün üzerinden geçerken hava değişimi oldukça yapının gerilimi, hareketi, titreşimi ve sıcaklığı izleniyor. Toplanan veriler araştırmacıların ve mühendislerinköprünün gerçek zamanlı performansını analiz etmelerini,kullanım ömrü boyunca nasıl değişim yaşadığının izlemesini ve kullanıcıların 3D baskılı altyapı ile nasıl etkileşime girdiğinin incelenmesini sağlıyor.

6 tonluk köprü, mavna ile Oudezijds Achterburgwal'a taşınıyor ve vinçle yerine oturtuluyor.

Tasarım ekibi, 3D baskı teknolojisinin daha az malzeme kullanılarak daha verimliyapıların nasıl inşa edileceğini gösteriyor. MX3D'nin kurucu ortağı Gijs van der Velden, "Bu robot teknolojisi nihayet daha büyük optimize edilmiş tasarımların metalde 3D olarak basılmasına izin veriyor. Bu teknik, petrol, gaz ve inşaat endüstrilerinde üretilen parçalar için önemli ölçüde ağırlığın ve çevresel etkinin azalmasına yardımcı oluyor."

Amsterdam'ın 3D baskılı köprüsü, klasik mimariyi modern teknolojiyle birleştiriyor.

Geleneksel çelik işçiliğini hesaplamalı tasarımla birleştiren paslanmaz çelik köprü, Amsterdam'ın geçmişiyle geleceği arasındaki bağlantıyı simgeliyor.

Köprünün kanaldan görünümü.

Gardner, "3D baskı, inşaat sektörü için malzeme özellikleri ve şekiller açısından çok daha fazla özgürlük sağlayan geniş fırsatlar sunuyor. Bu özgürlük aynı zamanda bir dizi zorluğu da beraberinde getiriyor ve yapı mühendislerinin yeni teknolojiler de düşünmesini gerektiriyor." ifadesini kullanıyor.

Köprü, nihai tasarım yükünün çok üzerinde en az 19,5 tonluk bir yükü kaldırabilecek şekilde tasarlanıyor.

Proje

MX3DSmart Bridge

Tasarım

Joris Laarman Lab

Mühendisler

Arup , MX3D

Yıl2021
Yer

Amsterdam, Hollanda

Fotoğraflar

Theavan den Heuvel , Adriaande Groot , Jande Groen , Thijs Wolzak , Merlin Moritz

Teknoloji

MX3D

Malzeme ve yapısal analiz

Imperial College London

Malzeme uzmanı

Arcelor Mittal

Araştırma

AMS-3D Building Fieldlab, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions

Dijital modelleme ve analiz

The Alan Turing Institute

Sensör ağı tasarımı ve kurulumu

FORCE Technology, University Twente ve Autodesk

İnşaat

Heijmans & Mous

Donanım, robotik

ABB

Donanım, sensör ağı

HBM

Donanım, kaynak

Oerlikon

Boyut

Uzunluk: 12,2 metre; genişlik: 6,3 metre; yükseklik: 2,1 metre