Doğanın özgün formları ile şekillenen ofis: FabLab
Roth Architecture, yoğun dokulu bir ormanın içerisinde doğadan ilhamla organik formlardan meydana gelen bir ofis tasarladı. FabLab, birbirinden bağımsız şekilde ormana dağılan hacimlerden meydana geliyor. Ofis, ileri teknolojiyi mimari tasarım ve uygulama pratiği ile birleştirmek için geliştirildi.
FabLab, Yucatán yarımadasının Tulum yerleşimindeki doğal bir yeşil alan içerisinde konumlanıyor. Yapı, Roth Architecture için bir ofis ve çalışma alanı olarak geliştiriliyor. Tasarımın ilham kaynağı, stüdyonun diğer birçok projesinde olduğu gibi doğal, organik ve uyumlu formlardan oluşuyor.
Mekanlar, doğal alana uyum sağlama hedefiyle bağımsız hacimler olarak geliştiriliyor. Hacimlerin dışında organik bir patika ağı kurgulanıyor. Merkezi modül kıvrımlı bir formda yükselerek bir dinamizm etkisi oluşturuyor. Aynı zamanda hacimler arası hiyerarşinin vurgulanmasına yardımcı oluyor.
Betonarme ve çelik yapı, ormanlık alan içerisinde ağaçlara temas etmeyecek şekilde kıvrılıyor. Genel olarak ağaçlar binaları sınırlandırırken bazı noktalarda binalar ağaçları sarıyor. Binaların içerisinde konumlanan ağaçlar, ışıklıklardan geçerek göğe uzanıyor. Soğan formlu hacimler bu ağaçların bir kökü gibi davranıyor.
Eğrisel pencere ve farklı şekillerdeki kapılar, çeşitli boyutlarda tasarlanıyor. Pencereler genel tasarım konseptine gelişigüzel bir düzen ile yerleşiyor. Zemine temas eden, duvarların çeşitli bölgelerinde asılı duran veya tamamen çatı ışıklığı olan açıklıklar oluşturuluyor. Pencere ve kapıların metal çerçeve ve ara destekleri doğal formlarda geliştiriliyor. Açıklıkların tasarımında ağaç yaprakları ve böcek kanatları ilham kaynağı olarak kullanılıyor.
Bina, Roth Architecture için bir ofis olarak tasarlandığından stüdyonun ekipmanlarına göre mekanın iç kısmı, farklı yüksekliklerde alanlar içeriyor. 3D yazıcılar, termoform makineleri, lazer kesiciler ve su jetleri gibi makinalar farklı boyutlarda mekanlara ihtiyaç duyuyor. FabLab; ileri teknolojik araçları tasarım, üretim, modelleme ve araştırma süreçlerinin merkezine koyuyor.
Bilgisayar laboratuvarı olarak kullanılan hacmin pencereleri; yarı saydam reçine ve palmiye lifleri ile kaplanıyor. Bu şekilde güneş ışığı kontrolü ve ekranların daha verimli kullanılması sağlanıyor. Ahşap masalar kavisli duvarlar boyunca benzer organik formlarla şekilleniyor. Sıradan kalıpların dışında bir çalışma mekanı meydana geliyor.
Robotun bulunduğu bir diğer hacmin zemin seviyesinde kesintisiz pencereler bulunuyor. Kubbe kısmı ise dokuma ağaç gövdeleri ve asmalardan inşa ediliyor ve tamamen açıkta bırakılıyor. Geriye kalan iç mekan, ortasından ağaçlar geçen açık atriumlardan meydana geliyor.
Proje genelinde iç mekanlarda ekim alanları oluşturuluyor ve yerel orman bitkileri ekiliyor. Doğal orman dokusu iç mekana da taşınıyor. Çeşitli alanlarda yerden yükselen beton banklar ve masalar tasarlanıyor. Dış cephede açıklıkların çevresinde koruma ve gölge sağlayan doğal formda çıkmalar yapılıyor.
FabLab, Roth Studio'nun Azulik tatil beldesinde geliştirdiği kapsamlı gelişim projesinin bir parçasını oluşturuyor. Gelişim çerçevesinde organik bir tarzda konaklama birimleri, bir müze, bir restoran ve çeşitli işlevler içeren bağımsız binalar tasarlanıyor.
Proje | FabLab |
Mimar | Roth Architecture |
Konum | Tulum, Meksika |
Yıl | 2023 |
Fotoğraf | Roth Architecture |