Doğanın içinde saklı tatil beldesi: Bodrum Loft
Tabanlıoğlu Mimarlık, Bodrum’da bir yazlık konut sitesi tasarladı. Proje, doğal çevreden ve komşu tarihi yerleşimlerden alınan referanslar doğrultusunda geliştirildi. Bu yaklaşım ile tatil beldesinin mümkün olduğunca çevre ile iyi bir iletişim kurması amaçlanıyor.
Bodrum Loft’un ana tasarım yaklaşımı; yerel mimari tutuma, doğaya saygı göstermeye ve bölgenin niteliklerini ön plana çıkarmaya odaklanıyor. Bölgenin bakir doğasının, %50’ye ulaşan bir eğime sahip olan topografyanın, yerel flora gibi temel değerlerin korunmasına özen gösteriliyor. Bölgeye özgü nitelikler; mimari dile yansıtılıyor ve sadelikle geliştirilen yerel malzemelerle birleştiriliyor. Tüm bunlar ilkim niteliği, güneş yönü, etkin rüzgar gibi verilerle destekleniyor. Bu sayede projenin bölgeyle olan ilişkisi geliştirilerek özgün bir tasarım elde ediliyor.
Bölgesel özelliklerin ön planda olması sebebiyle programı oluşturan ortak ve müstakil birimler araziye göre yerleştiriliyor. Yarı açık ve açık kullanım alanlarıyla işlev çeşitliliği oluşturuluyor. Dolu ve boş alanlar dengeli bir şekilde alana yayılarak tasarım doğa ile bütünleştiriliyor. Açık alan kurgusu diğer bir yandan sıcak yaz günlerinde, kontrollü bir iklimlendirme ve havalandırma oluşturuyor.
Tabanlıoğlu Mimarlık, Bodrum Loft’un tasarımında bölgedeki eski yerleşimlerin araç yollarından, çevre bağlantılarından ve insan ile doğa arasındaki ilişkiden ilham alıyor. Bu yaklaşım, eski yerleşim yerlerinin örüntüsünden ve yapılı çevrenin kültürel altyapısından örneklerle destekleniyor.
Eski örneklerden yola çıkılarak bölgenin ruhuna saygılı tasarım bir stratejisi elde ediliyor. Beldeyi oluşturan hacimlerin topografyadaki yerleşim düzeni, hacimler arası boşluklar, bağlantılar, mekansal ilişkiler ve kıyı kullanımı yerel fikirler çerçevesinde yaşam alanı kurgusunu oluşturuyor.
Projenin çevreden referans alan vaziyet yerleşimi ve kütleler arası ilişkileri, esnek kullanımlara imkan sağlayacak bir şema meydana getiriyor. Ölçek, mimari tasarım ve malzeme kararları Ege yaşamını doğrudan kullanıcılara yansıtıyor. Tüm bu mimari kurgu topografya ile oluşturulan ilişki ile de destekleniyor.
Kuzey yönlü çam ormanlarına ve makilere sahip olan alan, üç farklı noktadan değişik açılara sahip eğimlerle denize doğru açılıyor. Bu kıyı alanları sosyal merkezler ve konaklama birimleri ile donatılıyor. Böylece kıyıdan tepeye kesintisiz bir yaşam sağlanıyor.
Denizden itibaren araziye yerleştirilen birimler, manzarayı kesmeden peyzaj arasına konumlandırılıyor. Bu hacimler topagrafyanın doğal bir uzantısı gibi gözüküyor. Her bir birimde yaşam alanı, yatak odası ve WC, birbirinden bağımsız olarak kurgulanıyor. Hacimler arası bağımsız kurgu, yazlık kullanım için ideal açık ve yarı açık geçişlerle birbirine bağlanıyor. Servis birimleri, mümkün olduğunca zemin katlarda bulunuyor. Geriye kalan kısımlar zemin üzerinde hafif geçici strüktürden meydana gelen bir çatı örtüsü ile inşa ediliyor. Hafif strüktür doğal yapıyı bozmadan yapılaşmaya olanak tanıyor.
Bağımsız hacimler arasındaki çeşitli alanlarda farklı boyutlara sahip özel ve ortak kullanıma uygun açık avlular ve teraslar bulunuyor. Açık, yarı açık ve kapalı alan dengesi, gölgeli alanlar ve rüzgar koridorları oluşturarak pasif soğutma sağlıyor. Güneşten korunurken doğal ışıktan en iyi şekilde yararlanılıyor.
Proje alanındaki ağaçlar belgelenerek korunuyor. Mevcut ağaçlara ek olarak yerel florada yer alan bitkiler ile doğal peyzaj dokusu güçlendiriliyor. Yeşil örtü, komşu koylardan ve denizden doğaya ayak uyduran bir yerleşim yeri görüntüsü oluşturuyor. Tipik Ege yerleşimlerindeki ağaçlı sosyal alanlar örnek alınıyor ve ağaç çevresinde küçük meydanlar kurgulanıyor. Yeşilin tatil beldesindeki etkisi maddi ve manevi açıdan ön planda tutuluyor.
Konut hacimleri az sayıda malzeme ile inşa ediliyor. Karmaşık bir palet yerine minimalist bir çizgi takip ediliyor. Her bir malzemenin sahip olduğu özgün doku ve yüzey çeşitliliği uygun kombinasyonlar ile bir araya getiriliyor. Böylece alanlar arasında farklılaşma sağlanıyor.
Yapıların duvar seviyesinde yer alan kayalıklar korunarak aktif biçimde projede kullanılıyor. Doğal kayalar; istinat duvarlarında, beton imalatında agrega olarak ve bulundukları yerden taşınarak çeşitli yöntemlerle projede yer alıyor. Yağmur suyu toplama sistemi ile çevre düzenlemesi için gerekli su elde ediliyor. Sonuç olarak çevresel faktörler en uygun şekilde projeye entegre ediliyor.
Proje | Bodrum Loft |
Mimar | Tabanlıoğlu Mimarlık |
Konum | Bodrum, Muğla |
Yıl | 2021 |
Alan | 20.302 m² |
İşveren | Masanda Turizm |
Fotoğraf | Cemal Emden, ChristopherKennedy, Marc Goodwin |