Doğadan ilham alan tasarım: Ksana Tea House

MERVE DOĞAN
Abone Ol

Juti Architects tarafından tasarlanan Ksana Tea House, Bangkok’ta yer alıyor. KSANA Tea House, kullanıcılarına, zamanın özünü anlayabilecekleri, günlük yaşamın karmaşasından uzaklaşmalarına olanak tanıyan bir deneyim sunuyor.

Çay evlerinin Asya kültürlerinde yalnızca içecek mekânı olmanın ötesine geçen derin bir anlamı bulunuyor.Bu yapılar sosyal birlikteliği, uyumu ve konukseverlik geleneğini sembolize ediyor.Çay törenleri, birçok Güneydoğu Asya kültüründe meditatif ritüeller olarak genellikle iç huzuru ve doğayla bağı güçlendiren bir unsur olarak ön plana çıkıyor.

Ksana, Kyoto Eyaletinin Uji Şehrinden ithal edilen bir matcha yeşil çay markası olarak biliniyor.

Juti Architects, mağara benzeri ve dokulu duvarlar içinde gerçeküstü bir atmosfer meydana getiriyor.

Kullanıcılar, hareketli Bangkok şehrinde KSANA Tea House ile huzur bulabilecekleri bir ortam yakalıyor. “Ksana” kelimesi Sanskritçeden geliyor ve kısa bir zaman dilimi anlamına geliyor. Ksana; Japonca zaman anlamına gelen “刹那” (setsuna) kelimesi ile o dilde “an” anlamına gelen Tayca “ขณะ” (ka-na) kelimesinin kökeninden geliyor.

Kökleri asırlık geleneklere dayanan çay evleri, her yaştan insanın kullanabileceği ilişkiler kurabileceği buluşma yerleri olarak hizmet veriyor.

Çay evinin oturma alanı mağarayı andıracak şekilde düzenleniyor.Mimarlar bu mağara benzeri ambiyansı meydana getirmek için merdivenin altındaki eğimli alanı kullanıyor. Juti Architects; merdivenin altındaki eğimin proje tasarımını zorlaştırdığını belirtiyor. Ancak bu zorlu eğimi, çay evinin derinliklerinde mağara alanı tasarlayarak bir avantaj olarak kullanıyorlar. Buradaki iç mekan tasarımı, çay evi için ikincil bir kabuk oluşturuyor. Cephe tasarımları genellikle dış cephe için geliştiriliyor. Ancak burada, çay evinin tamamına görsel kimliğini veren, titizlikle tasarlanmış ve işlenmiş bir iç cephe geliştiriliyor.

İç mekanda minimal bir ambiyans yakalanıyor.

Mimar Klipbua; mağara duvarının hem insanın gözüne hitap eden hem de fotoğraflarda güzel görünen, aynı zamanda bakımı kolay olan bir doku bulmaya özen gösteriyor.Mağara benzeri iç mekanın duvarları, CNC köpük makineleri kullanılarak şekillendirilen fiberglas kullanılarak işleniyor. İç mekan, çay evinin temasına uygun olarak heykeller ile süsleniyor. Meşe renkli masa ve tezgahlar, siyah taşlı çay fincanları ve tabaklar ile tamamlanarak dinlendirici bir atmosfer meydana getiriliyor.

Kat planı.

Proje

Juti Architects

Alan

51 m²

Yıl2023
Fotoğraflar

Peerapat Wimolrungkarat

Üreticiler

Arco, Artof Tea, Lamptitude

Baş mimar

Juti Klipbua

İç mimar

Tipaya Peasena

Yardımcı iç mimar

Supawan Puangthong

Şehir

Bangkok

ÜlkeTayland