Dinamik sarmal bir tasarım: Apartman 18

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Aytaç Architects, İstanbul Erenköy’de 10 katlı, lüks bir konut yapısı tasarladı. Apartman tasarımı, bölgenin yakın geçmişindeki üzüm bağlarına atıfta bulunuyor. Net hatlara sahip hareketli cephe, bölgedeki alışılagelmiş konut dokusu içerisinde kolaylıkla öne çıkıyor.

Projenin caddeden görünümü.

1960’lardan itibaren Erenköy’ün de içinde bulunduğu Kadıköy’ün deniz kıyıları hattı hızla yapılaşmaya başlar. Bağlar yerini bahçeli, az katlı konutlara bırakır. 1980’lerden itibaren de müstakil konutların yerine yüksek apartman blokları inşa edilmeye başlanır. Apartman 18 ise 2014’te, 1960’larda inşa edilen az katlı bir konutun yerini alır.

Yapının giriş cephesi.

Dinamik tasarımıyla giriş holü, apartman sakinlerini karşılıyor.

Aytaç Architects, bölgenin bir dönem hakim unsuru olan üzüm bağlarının, bölgede artan yapılaşma ile yok olmasına odaklanıyor. Yapı kabuğu, bir asmanın direğe sarılması gibi binayı dönerek çevreliyor. “Asma”dan ilham alınan tasarım, bahçe peyzajıyla kullanıcıya dingin bir dış mekan atmosferi oluşturuyor.

Peyzajda devam eden tasarım dokusu, yapıyı adeta toprağa bağlıyor.

Kesintisiz devam eden yüzey dokusu; bahçeden başlıyor, katları sararak devam ediyor ve çatı katında bitiyor. Her katta birbirinden farklı açıklıkları bulunan cephe uygulaması, dairelerin mümkün olduğunca gün ışığı almasına ve manzaraya erişmesine olanak tanıyor.

Bahçe; Japon Acer Palmatum ağaçları ile düzenleniyor ve peyzajda kullanılan ışıklıklar aracılığıyla otoparka gün ışığı giriyor.

Cephedeki metal paneller, çıkmalar oluşturuyor ve yapı kabuğu işlevsellik kazanıyor. Farklı izdüşümlere sahip zemin döşemeleri, hareketli cephenin arkasına saklanıyor. Ayrıca cephenin dinamik yapısı, çevresine canlılık katıyor.

İç mekandaki açılı plan şeması, dinamik tasarım kurgusunun devamı niteliğinde.

Zemin döşemelerinin farklılığı 3 veya 4 odalı bir tasarım esnekliği sunuyor.

Birbirine geçen sarmal cephe düzeni, monoton yapı dokuları içerisinde dikkat çekiyor ve her açıdan farklı perspektifler oluşturuyor. Apartmanın giriş holünde hareket başlıyor ve sakinlik yerini dinamizme bırakıyor. Zemin katta, bahçeye açılan yarı açık bir ortak oturma alanı ile birlikte servis alanları yer alıyor.

Yaşam alanları yapının ön kısmında yer alırken yatak odaları arkada bulunuyor ve cepheden geçen koridor iki alanı birbirine bağlıyor.

Havuzlu teras katından bir görünüm.

Çatı katındaki terasta ise konut sakinlerinin şehrin karmaşasından uzak vakit geçirmeleri hedefleniyor. Teras katında; yarı açık ortak alanla birlikte yüzme havuzu, şömine ve deck alanı bulunuyor.

Teras katında da aynı dinamik tasarım sürdürülüyor.

İç mekandaki yaşam ve özel alanları birbirine bağlayan koridorlar, şehirle görsel bir bağlantı oluşturuyor. İç mekandaki odaların mahremiyet derecesine göre cephe açıklıklarının şeffaflığı derecelendiriliyor. Bu tasarım ile iç mekanın sinematik bir şekilde dışarıdan algılanması hedefleniyor.

Teras katın tamamen açılabilir ortak alanı.

Cephedeki üçgen pencerelerin iç mekandan görünümü.

Sokak görünümü.

Kat planları.

Zemin kat planı.

Kesit.

Proje

Apartman 18

Mimarlar

Aytaç Architects

Konum

Erenköy, İstanbul, Türkiye

Alan

2700 m²

Yıl

2014

Proje ekibi

Alper Aytaç, Çağlar Yazıcı, Zeynal Yeter, Fabio Rosa, Sebla Arslan

Peyzaj danışmanı

Prof.Dr. Gülsen Aytaç

Ana yüklenici

Aytaç İnşaat A.Ş.

İnşaat mühendisi

İnan Mühendislik Ltd.

Makine mühendisi

Tanrıöver Mühendislik Ltd.

Elektrik mühendisi

Geta Mühendislik Ltd.

Fotoğraf

Cemal Emden