Dinamik kütleli ofis kurgusu: Ulugöl Otomotiv Ofis Binası

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

TAGO Mimarlık, birbiri üzerine hareketli şekilde yerleşen hacimlerle tanımlanan Ulugöl Otomotiv Ofis Binası’nı tasarladı. Tasarım, çalışanların kolaylıkla yeşil ve açık alana erişmeleri ve sosyalleşmelerini hedefliyor. Ofis yapısı, İstanbul’un önemli finans bölgesi Ataşehir’de konumlanıyor.

Yapı, formu sayesinde caddede öne çıkıyor.

Ulugöl Otomotiv Ofis Binası, İstanbul’un önemli yaşam ve iş bölgesi olan Ataşehir’in en işlek caddelerinden birinin üzerinde konumlanıyor. TAGO Mimarlık, çok sayıda gözde ve yeni nesil tasarımların bulunduğu bölgede öne çıkacak özgün bir tasarım amaçlıyor. İşlevsel ve kaliteli tasarım, dinamik hacim yerleşimi ve dikkat çekici cephe tasarımı ile birleştirilerek bütünsel bir tasarım yapılıyor.

Hareketli cephelerde çeşitli malzemeler kullanılarak görsel etki artırılıyor.

Boş hacimlerde yeşil teraslar tasarlanıyor.

TAGO Mimarlık, projenin ana tasarım kararlarını üç ana konu çerçevesinde, adım adım geliştiriyor: çevre analizi, strüktür şeması ve hareketli çalışma ortamı. Öncelikle şehirdeki fiziksel çevre bilgileri analiz ediliyor. Çevre bilgilerinden yola çıkılarak sürdürülebilir, düzenli ve rasyonel bir strüktür şeması geliştiriliyor. Geliştirilen strüktür vizyonu ile klasikleşmiş ofis tipolojisi yeniden yorumlanıyor ve monotonluktan uzaklaşılıyor.

Kat arası teraslarında strüktür kendini gösteriyor.

Strüktür vizyonu, statik kurguya sorun çıkarmadan boşluk ve doluluk ilişkilerine sahip hareketli dörtgen hacimlerin tasarlanmasına olanak tanıyor. Hareketli hacimler arasındaki boşluklar çalışanların ihtiyaçları düşünülerek değerlendiriliyor.

Çatı bahçesi, en büyük teras ve açık sosyal alan olarak tasarlanıyor.

Katlar arasındaki boşluklarda çalışma alanları ile birlikte kullanılması planlanan yeşil teraslar olarak düzenleniyor. Otak yeşil teraslar farklı ofis kısımları arasında sosyal etkileşimi teşvik ediyor. Böylece çalışanların ofis ortamından kolaylıkla sıyrılmaları ve açık havada nefes almaları amaçlanıyor.

Kat arası teraslarının kırmızı tavanları yapının akılda kalmasını sağlıyor.

Alüminyum delikli levhalardan oluşan ikinci cephe, binaya yüksek teknolojiye sahip bir görüntü kazandırıyor.

Hareketli hacimler sayesinde elde edilen çok yönlü cephelerin, malzeme farklılıkları ile daha fazla zenginleştirilmesi hedefleniyor. Terasların tavanlarında kırmızı renkli kompozit paneller kullanılırken binanın sağır cephelerinde taş desenli seramik kaplama tercih ediliyor. Ofislerin açıklıklarında mesh paneller ve dikey güneş kırıcı öğeler tasarlanıyor. Bu sayede çalışma alanlarına güneşin doğrudan etki etmesi engelleniyor.

Cephedeki cam alanlar iç mekanlar için ideal güneş ışığı sağlıyor.

15000 m² inşaat alanı içeren Ulugöl Otomotiv Ofis Binası; beş bodrum kat, zemin kat ve on normal kattan oluşuyor. Zemin katın doğu kısmı ofis girişleri ve açık otopark olarak kullanılıyor, batı kısmı ise sergi salonu olarak ayrılıyor. Zemin altındaki kapalı otoparka araç asansörleri ile erişiliyor.

Yapının arka tarafında kalan çekirdeğin cephesinin taş desenli kaplaması, anıtsal bir görünüm oluşturuyor.

Yapının aksonometrik model çalışması.

Yerleşim planı.

Örnek kat planı.

Proje

Ulugöl Otomotiv Ofis Binası

Mimar

Tago Mimarlık

Konum

Ataşehir, İstanbul

Yıl2015
İşveren

Ulugöl Otomotiv

Fotoğraf

Gürkan Akay