Dinamik iç mekan tasarımına sahip ofis yapısı: Maxell Kuse Ga Aru Studio
2024 yılında inşa edilen Maxell Kuse Ga Aru Studio, Japonya’da Kyoto Sanat ve Teknoloji Köyü (ATVK) isimli projenin içinde yer alıyor. Stüdyo, yeni nesil yetenekler için etkinlikler, atölyeler ve daha fazlasını düzenlemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında gençlerin teknoloji ve yenilikçi tasarımlarla buluşması için fırsat sunuluyor.
Japon mimarlık ofisi Kvalito tarafından tasarlanan yaklaşık 100 metrekarelik stüdyo, Maxell Corporation'ın arazisinde yer alıyor. Bir elektronik markası olan Maxell Corporation’a ait arazinin yaklaşık 20.000 metrekaresini kullanan Kyoto Sanat ve Teknoloji Köyü planı, Kyoto Valiliği ve KYOTO Endüstriyel Destek Örgütü ile işbirliği içinde geliştiriliyor.
Proje, işlevsel dolaşım ve merkezilik prensipleri ile tasarlanıyor. Stüdyo, merkezi bir salon ve bunu çevreleyen bir koridordan meydana geliyor. Merkezde yer alan salon, geleneksel bir Japon mimari ölçüsü olan kokonoma büyüklüğünde inşa ediliyor. Kokonoma terimi, yaklaşık 30 metrekarelik bir alanı temsil ediyor.
Projede salon ve koridoru birbirinden ayıran geçirgen sergi duvarları bulunuyor. Tel örgüden tasarlanan sergi duvarları, hareketli olduğundan kolayca taşınıyor. Bu sayede mekan, farklı kullanımlara göre dönüştürülebilir hale geliyor.
Projeyle beraber mobilyalar da mekana uygun bir şekilde tasarlanıyor. Stüdyonun logosunu takip edecek şekilde kıvrımlı bir sergi standı mekandaki yerini alıyor. Maxell Kuse Ga Aru Studio'daki sergiler sırasında kullanılan kıvrımlı masa, sergiler esnasında mekana bir dinamizm katıyor.
Projede, atölyeler sırasında kullanmak için tasarlanmış yuvarlak masalar bulunuyor. Mekanda yer alan yuvarlak ve kıvrımlı masalar, dinamik bir form oluşturarak mekânsal esnekliği artırıyor.
Proje tasarımına dahil olan masalar, TABLE_MX olarak adlandırılıyor. Masaların ortasında bulunan oval kısım çıkarılabilecek şekilde üretiliyor. Gerektiğinde bu kısım çıkarılarak kavisli sergi standı olarak kullanılıyor. Çıkarılan oval üst tabaka, küçük sergi sehpaları oluşturmaya da imkan sağlıyor. Mobilyalar, çeşitli tasarımcılarla işbirliği yapılarak hayata geçiriliyor. Yenilikçi tasarımlar sayesinde gençlerin tasarım becerilerinin artırılması amaçlanıyor.
Projede sanat, teknoloji ve doğa kavramlarına atıfta bulunmak amacıyla yapının çevresini saran bitkilendirilmiş teller tasarlanıyor. Teller başlangıçta, depreme dayanıklı çelik çerçeveli bir yapı inşa etmek için düşünülüyor. Ancak sonrasında maliyetleri düşürmek amacıyla ahşap malzemeye dönüldüğü için tellerin sayısı azaltılarak bitkilendirme için kullanılıyor. Mimarlık stüdyosu Kvalito çevredeki tel yapıyı, teknoloji ve doğanın unsurlarını bünyesinde barındıran bir sicim sanatı olarak tanımlıyor.
Projede açık sergi alanı oluşturmak amacıyla yapıdan 1,8 metre dışarı doğru uzanan saçaklar güneş ışığı simülasyonu kullanılarak tasarlanıyor. Dört köşeden uzanan çelik teller saçakları yapısal olarak destekliyor.
Proje | MaxellKuse Ga Aru Studio |
Yer | Oyamazaki, Japonya |
Mimarlık ofisi | Kvalito |
Yıl | 2024 |
Alan | 91 m² |
Fotoğraflar | Tatsuya Tabii |