Dere kıyısında bir kompleks: Çotanak Arena

HÜMEYRA ŞAHİNOĞLU
Abone Ol

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığının mevcut spor tesislerinin yenilenmesi ve modernize edilmesi için ülke çapında başlattığı program kapsamında Giresun Çotanak Spor Kompleksi hayata geçirildi. Giresun’un Aksu ilçesinde yer alan spor kompleksinde; antrenman sahası, spor salonu, 21500 seyirci kapasiteli stadyum ve 1200 seyirci kapasiteli olimpik yüzme havuzu yer alıyor.

Yeni yeni gelişmeye başlayan bir bölgede konumlanıyor.

2015 yılında tasarımına başlanan proje, bir yıl süren çalışmaların ardından tamamlanarak Kasım 2016’da inşaatına başlanıyor. 3000 adet fore kazık ile güçlendirmesi yapılan zemine inşa ediliyor. Aralık 2021’de inşaatı tamamlanan spor kompleksinin adı, kabuklu fındıkların daldaki, yeşil dış katmanlı haline verilen ‘çotanak’ isminden geliyor. Bu aynı zamanda Giresunspor’un amblemini de oluşturuyor. Çotanağın önemine binaen cephe tasarımı da ondan ilham alınarak tasarlanıyor.

Cephe tasarım eskizleri.

Vaziyet planı tasarımında; saha uzun kenarının kuzey-güney doğrultusunda yerleştirilmesi, olimpik havuzun gün ışığından yararlanması, otoparkların planlanması ve alana ulaşımda yaya ile araç yaklaşımlarının ele alınması etkili oluyor.

Kullanıcı yoğunluğu, tasarım aşamasında girişlerin farklı kotlarda veya binaların farklı bölgelerinde düzenlenmesiyle engelleniyor. Acil durum giriş-çıkışlarının tasarım aşamasında planlanması; sporcu, ziyaretçi, protokol gibi farklı kullanıcı profillerine güvenli bir kullanım imkanı sağlıyor.

Arkatlı dolaşım alanı.

Stadyum ve olimpik yüzme havuzu gibi büyük çaplı yapılar, işlevleri nedeniyle yere özgü olmaktan çıkıp daha geniş bir bölgeye hitap ediyor. Dolayısıyla bu projede de cephe tasarımı konusunda yerel bağlamdan referans almak yerine iri yapıların kütle etkisini yumuşatan bir malzeme ve karadenizin yeşil doğasına zıt bir renk tercih ediliyor. Bu bağlamda aranan etki, doğal toprak kırmızısı (terracotta) renkli, cam lifli hafif beton (GRC) kullanılmasıyla sağlanıyor.

Cephe elemanı.

Kolon ve cephe kaplaması detayı.

Genellikle çatı ve cephesiyle bir bütün olarak ele alınan spor yapıları, bu proje kapsamında çatı ve cephe kaplamalarında iki ayrı eleman olarak ele alınıyor. Cephe üst sınırına oturan sürekli-dalgalı kirişin taşıdığı çatı sistemi, tasarım ve imalat aşamasında işleri kolaylaştırıyor.

Tribün altı hacminin planlanması.

Büyük çaplı yapı olmayan bölgede, sert köşelerden kaçınılarak elips formlu yapılar tercih ediliyor. Yapılardaki stadyum, olimpik yüzme havuzu gibi fonksiyonların dörtgenliği, yapının eliptik formuyla sınırlandığı için bu ikisi arasında yeni mekanların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu ‘atıl’ mekanlar, yönetim ofisleri ile çeşitli dükkan ve mağazanın yer aldığı ‘artı’ mekanlar halini alıyor. Spor kompleksinde ayrıca basketbol, voleybol oyun sahaları da yer alıyor.

Avlu.

Tasarım aşamasından itibaren temas halinde olunan kulüp üyelerinin, taraftar eylem ve alışkanlıkları hakkındaki bilgilendirmeleri doğrultusunda kale arkasındaki alanlara, tribün yerine kulüp odaları yerleştiriliyor. Böylece saha yalnızca maç günlerinde kullanılan bir alan olmaktan çıkarak sürekli kullanıma uygun hale getiriliyor.

Taşıyıcı sistem tasarımı.

Olimpik yüzme havuzu ihtiyaç programı ele alınarak yüzücülere ve bölge halkına da hizmet edecek bir program hazırlanıyor. Bu bağlamda yapı içerisinde bir ısınma havuzu da tasarlanıyor. Havuzun iklimlendirme, mekanik tesisatı gibi tüm teknik birimleri, dolaşım alanının altında yer alıyor.

3 boyutlu dijital model üzerinden çekilen proje videosunu buradan izleyebilirsiniz:

Konsept ve avan projeyi Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi ve Ticaret A.Ş. (EPP) bünyesinde Bora Soykut hazırlıyor.

Sahanın gece görünümü.

Açık alandaki sahadan yapılar.

Bora Soykut’un eskizi.

3 boyutlu dijital model üzerinden çekilen proje videosunu buradan izleyebilirsiniz:


Proje

Giresun Çotanak Spor Kompleksi

Proje yeri

Giresun/ Türkiye

Proje tipi

Kamusal Yapı

Proje ofisi

Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi AŞ (EPP), AZAKSU Mimarlık

Proje lideri

Bora Soykut

Proje ekibi

Faruk Korkut, Emrah Özen, İnci Civelek, Melis Işık

Aydınlatma tasarımı

Özay Mühendislik

Statik proje

Erduman Mühendislik

Mekanik proje

Mek Proje Mühendislik

Yangın tahliye projesi

Karina Tasarım Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri

Yılı2021
Alan

113183 m²