Davetkar bir yapı: Mosque of Reflection

ŞEVVAL BERRİN KOCA
Abone Ol

Mosque of Reflection, Dubai ve Tokyo merkezli multidisipliner bir firma olan Waiwai tarafından tasarlanıyor. Dubai’de yer alan projede, cemaat unsuruna önem veren Arap Camii tipolojisinden esinleniliyor. Sütunlarında delikli kaplamalar kullanılan yapı, ana ibadethane ile şehir arasında tampon görevi görerek geçiş alanı oluşturuyor.

Yapıda açık renk paleti kullanılıyor.

Dairesel biçimli kemerli bir yürüyüş yolundan oluşan yapı, caminin şehirdeki rolünü ve varlığını yeniden kurguluyor. Arap cami tipolojisinden ilham alan tasarım ekibi, kutsal bir ibadet mekanı olma amacının yanı sıra cemaat kullanımını teşvik etmek ve düzenlemek için mekan kurgusu oluşturuyor.

Geceleri loş bir aydınlatma tercih ediliyor.

Açıklıklar, güneşten yararlanılmak istenilen düzeyde ayarlanıyor.

Yapı, Dubai’deki Coca-Cola Arena’nın bitişiğindeki yoğun şehir manzarası içinde yer alarak çevresiyle kontrast oluşturuyor. Bu kontrastı ise; maneviyatın, huzurun ve topluluğun fiziksel düzenlemesiolarak sağlıyor. Tasarım; ana ibadethane, kadın ibadethanesi, rivak, sahın, şadırvan, tuvaletler, kültürel alan, minare, perakende satış ve otoparktan oluşuyor.

Avluda, birçok palmiye yer alıyor.

İç mekanda da açık renkler tercih ediliyor.

Yapının orijinal cephesi ile mevcut caminin kabuğu korunurkencephe, yansıtıcı parlak yeşile boyanıyor. Bununla beraber ibadet mekanlarının mevcut mekânsal düzeni de devam ettiriliyor. İslam mimarisinin önemli bir tasarım öğesi olan sütunlu pasaj (rivak), yenilemeye önemli bir katkı sunuyor. Tipik cami tipolojisinin aksine rivak, camiyi dairesel bir formda sarıyor. Sokak seviyesinden geçenler, her şeyden önce rivakı oluşturan geniş kemerli sütunları fark ediyor. Bu özelliğiyle yapı, davetkar bir duruş sergiliyor.

Yapı, geleneksel tipolojiden esinleniyor.

Rivak, küçük dairesel boşluklara sahip beyaz delikli bir metalden oluşuyor. Delikli metal, doğal ışığın yapı derinliklerine girmesini sağlıyor. Yapı formu ve malzeme birleşimi, cami ile şehir arasındaki sınırı ortadan kaldırarak iç ve dış mekanlar arasında şeffaflık oluşturuyor. Bununla birlikte yapıda, rivakın karo döşemesine kadar beyaz rengin kullanılması açıklık ve hafiflik hissiyatı veriyor.

Delikli metal, istenmeyen fazla güneş ışığını önlüyor.

İslam mimarisinde etrafı duvarla çevrili olan alan, sahın olarak adlandırılıyor. Sahın; cemaat, inanç ve şehrin iç içe geçtiği mekânsal bir metafor tanımlıyor. Tasarımdaki sahın içinde yeni bir kamusal alan kuruluyor. Bu alanda bulunan oturma elemanları ve ana girişe doğrukonumlanan palmiye ağaçları ortama huzur sağlıyor. Rivak ve sahın sadece kamusal alan işlevi görmekle kalmıyor bununla birlikte kullanıcılara dua edebilecekleri, okuyabilecekleri, düşünebilecekleri ve toplanabilecekleri bir alan da sunuyor.

İç mekanda beyaza ek olarak altın sarısı bir renk tercih ediliyor.

Girişte, dış ve iç alan arasında geçici bir boşluk yer alıyor. Cami alanını kentsel alandan ayıran ve bir dış avlu olan haram, basit ve minimal bir tasarımdan oluşuyor. Caminin dış cephesini kaplayan renk ve malzeme paleti iç mekanda da kullanılıyor. İç mekandaki halı döşemede cemaat düzenini sağlayan yeşil tonlarında şeritler yer alıyor. Altın tonları ise ibadet alanının merkezinin üstündeki tavanı süslüyor. Bununla birlikte mihrabın üzerindeki tavan boyunca ayetler bulunuyor.

Avluda, gölgelik alanlar oluşturuluyor.

Caminin her iki yanında beyaz delikli metalle kaplanmış iki minare yer alıyor. Bu iki minare sürdürülebilir enerji sağlayan rüzgar türbinlerini muhafaza ediyor. Sonuç olarak Mosque of Reflection, dinin ve topluluğun bir arada yaşayabileceği bir ortam ve sadece ibadet edenler için değil şehir için de bir deneyim oluşturuyor.

Yapı tasarım şemasını gösteren diyagram.

Yapı planı.

Yapının arazi üzerindeki kuş bakışı görünümü.

Proje

Mosqueof Reflection

Yeri

Dubai

Mimarı

Waiwai

Baş mimarı

Wael Al Awar

Brüt inşaat alanı

2800m²

Tamamlanma yılı

2022

Yapı malzemeleri

Metal,beton, taş, çelik