Dar parsellerde kompakt apartman çözümleri: Mikroloft serisi
Çinici Mimarlık; küçük, dar ve sorunlu parsellerde “Mikroloft” olarak adlandırdığı bir dizi kompakt apartman tasarladı. Bu çerçevede 3 proje gerçekleştirildi; Bulut, Yarasa ve Palaska 29. Projeler kapsamında oldukça küçük boyutlu ancak işlevsel, varyasyonlu daireler hayata geçirildi.
Mikroloft-1: Yarasa
Mikroloft-1: Yarasa, İstanbul’da Cihangir semtinde koruma bölgesi sınırlarında yer alıyor. 46 m² boyutlarındaki oldukça küçük parselde bir apartman tasarlanıyor. Apartmanda 2 adet daire ile birlikte ters ve çatı dubleksleri bulunuyor. Her bir birim için dar dikdörtgen binanın iki ucundaki kısa cephelerde açıklıklar bulunuyor.
Binanın sokağa bakan cephesi metal delikli panjurlar ile kaplanıyor. Delikli panjurlar güneş ışığının kontrollü şekilde iç mekana girmesini sağlarken sokağa karşı bir mahremiyet oluşturuyor. Arka cephede ise merdivenlere gün ışığının erişmesini sağlayan cam tuğlalar kullanılıyor.
İç mekanlar, küçük boyutları nedeniyle çeşitli kullanımlara ayak uyduracak esnek şekilde planlanıyor. Dairelerin içerisinde çeşitli işlevlere uyum sağlayan ve tamamen gizlenebilen sabit mobilyalar tasarlanıyor. Oturma grubu, yatak ve mutfak alanı gibi işlevler dolapların içine gizleniyor. Ayrıca parselin arka kısmındaki küçük alan, ters dubleks için bir açık alan olarak değerlendiriliyor.
Proje: Mikroloft-1: Yarasa
Mimar: Çinici Mimarlık
Konum: Beyoğlu, İstanbul
Yıl: 2014
İşveren: Urbanist Yatırım
Arsa alanı: 46 m²
Fotoğraf: ??
Mikroloft-2: Bulut
Mikroloft-2: Bulut, ilk Mikroloft gibi Cihangir’in bitişik nizamlı sokaklarından Sağıroğlu Sokak’ta konumlanıyor. Tasarım, iki katlı müstakil metruk bir evin yerini alıyor. Brüt 45 m²’lik parselin oldukça dar boyutları içerisinde sirkülasyon merdivenleri alternatif bir alan olarak değerlendiriliyor.
Açık cepheli merdivenler, sokak dokusunun devam ettiği ortak alanlar olarak düşünülüyor. Sahanlıklar, bazen sokakla etkileşime giren balkonlar olarak bazen ortak alan olarak işlev görüyor. Merdivenin bu özgün işlevi, mavi renk ile vurgulanıyor. Arka cephede, mavi renk hareketli tentelerle sürdürülüyor.
İç mekanlar tıpkı Mikroloft-1: Yarasa projesinde olduğu gibi çok işlevli sabit mobilyalar ile destekleniyor. Böylece küçük alanlara sahip dairelerin en verimli şekilde kullanılması hedefleniyor. Mikroloft-2: Bulut’ta çatı dubleksi dışında tüm daireler stüdyo olarak planlanıyor. Çok işlevli sabit mobilyalar sayesinde aynı mekan hem yaşam alanı hem de yatak odası olarak kullanılıyor. Bodrum kat da ilk projeye benzer şekilde özel bahçesi ile diğer dairelerden ayrışıyor.
Proje: Mikroloft-2: Bulut
Mimar: Çinici Mimarlık
Konum: Beyoğlu, İstanbul
Yıl: 2014
İşveren: Urbanist Yatırım
Arsa alanı: 45 m²
Fotoğraf: Emre Yılmaz
Mikroloft-3: Palaska 29
Mikroloft-3: Palaska 29, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin tipik dar sokaklarından birinde yer alıyor. Mevcut yoğun yapı stoğu içerisinde yapılan bir imar planı hatası nedeniyle bina, neredeyse sokağın ortasında bulunuyor. Oldukça küçük parsel, komşu parsellere sonradan eklenmiş bir çıkıntı gibi duruyor. Bu ayrı ve atipik konum sayesinde bina, kolaylıkla dikkat çekiyor.
Çinici Mimarlık, parselin ayrıcalıklı özelliğinden yararlanmayı ve mevcut sokak yaşantısına uyum sağlayan anonim bir yapı tasarlamayı amaçlıyor. Mikroloft-3: Palaska 29, parselde yer alan mevcut yapının yerini alıyor. Proje öncesinde yeni düzenleme ile yapı sınırları değiştiriliyor; komşu bina ile aynı hizada olan cephe çizgisi geri çekilmesiyle yeni bina tamamen komşularından ayrılıyor.
Bina, 3 adet dubleks daireden meydana geliyor. Dubleks dairelerin giriş katında yaşam alanı ve mutfak bulunurken diğer kat yatak odasından oluşuyor. Sınırlı ve küçük iç mekanlara özel sabit mobilyalar ve depolama alanları geliştiriliyor. Böylece dar alanların en verimli şekilde kullanılması sağlanıyor.
Dikdörtgen planlı binanın uzun cephesi, dar sokağın öbür tarafındaki binaya fazla yakın olduğu için sağır olarak tasarlanıyor. Sağır cephede yalnızca göz hizası üzerinde dar ve uzun şerit pencereler bulunuyor. Dikdörtgen planın iki ucundaki kısa cepheler ise tamamen açıklık olarak değerlendiriliyor. Bu sayede daireler, sokak doğrultusu boyunca bakıyor ve tüm sokağı boydan boya görüyor. Giriş cephesi, dairelere erişim sağlayan merdiven şaftına kontrollü gün ışığı sağlayan cam tuğlalardan meydana geliyor.
Proje: Mikroloft-3: Palaska 29
Mimar: Çinici Mimarlık
Konum: Beyoğlu, İstanbul
Yıl: 2021
İşveren: Seryapı Gayrimenkul
Arsa alanı: 68 m²
Fotoğraf: Cemal Emden